Здравейте, Както бях писала преди време, след тревогите ми покрай нощното потене заведах детето на пулмолог (притесняваше ме и това, че покашля всеки ден въпреки приема на Ефира). Тогава от прегледа на слушалка, доктора каза, че има стар бронхит и начало на пневмония. Изписа Зинат, който Вики пи 7 дни. На контролния преглед доктора каза, че дробовете са чисти, но тъй като още покашляше му изписа капки за нос (правени в аптека и съдържащи гентамицин) - имало е задна хрема, която не се е повлияла от Зината. След още 7 дни обаче детето силно се влоши, направи спазъм, педиатърката изписа Панцеф, вентолин и мукосолван. Обаче на 2-рия ден от пацефа температурата стана много висока и не можеше да се свали дори с хексалгин. Дъха му беше ацетонов. Приеха ни в болница. От снимката стана ясно, че е с хилусна пневмония. След оводняването със система и инхалации, състоянието на детето се подобри. 10 дни му слагаха 2 венозни антибиотика- Амикацин 2х125мг, цефтриаксон - 2х700мл.След това още 10 дни на Панцеф 2х3,5ml. От посявката на гърления секрет при приемането в болницата е изолиран пневмокок.
Въпроса ми е - посъветваха ме да му сложим Пнеумо 23 като стане на 4г (има 2 "приема" на Превенар около 2годишната възраст на детето - тогава пак имаше пневмокок, който дълго време ни създаваше проблеми). Според Вас удачно ли е на 4г. да се слага Пнеумо (чела съм, че до 5г. не се препоръчва)?
Относно потенето-сега рядко се поти и по-скоро мокри стават презрамките на потника, с който спи. Тези дни правих контролни посявки - чисти са. Но в урината има опалесценция, еп.клетки, слуз и бактерии.Дали това е нормално за 20 дни след спиране на антибиотиците (реално му се събират над месец и 10дни постоянно на антибиотик)?