Включвам се в тази тема вече като кърмачка със стаж 4 седмици: мисля, че мазането с ланолин е ок, не знам дали помага или не, но лошо няма. Ето изводите, които си направих за това време:
- Като най-важно в подготовката на гърдите за кърмене обаче бих посочила четенето и гледането на клипчета в интернет или на кърмещи приятелки.
Както white е казала, най-големите проблеми идват от неправилно захапване на бебето. А как да захапе правилно, може да го научите само вие. Въпросът е да не допускате сукане, когато изпитвате дискомфорт. Бях ужасно упорита - откачах го и го карах да захапе по 100 пъти, преди да му позволя да суче, но си заслужаваше! Нямах никакво разраняване и, всъщност, се оказа, че не съм била права - кърмене без болка е възможно!
- Второ, което допринася за комфорта в бюста ми
е фактът, че не доизцеждам и не се опитвам да стимулирам изкуствено лактацията - поради това гърдите ми не са непрекъснато препълнени, не текат (понякога прокапват), не се налага да ходя със сутиен вкъщи или да спя с такъв.
- Трето, много е важно да запазите самообладание и да следвате своята си линия на поведение, в случай, че се чувствате информирани и наясно с това, което правите. Непрекъснато се появяват доброжелатели, които ще ви обяснят, че нямате кърма или тя не е достатъчно хранителна. Не се доверявайте, дори това да са лекари, не и преди да имате доказателство (недостатъчно напълнени памперси на ден, не добро наддаване на бебето и т.н.)
Надявам се, че съм била полезна!
Поздрави и успех!