0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Уважаеми господа,
Казвам се Петина Найденова, от град Варна и съм майка на тризнаци. Пиша ви ядосана и възмутена от факта, че уж уважавана телевизия като bTV си позволи да използва кадри с мен и децата ми в репортаж за черен пазар на яйцеклетки. Кадрите, в които участвам аз и децата ми, бяха заснети на 12.06.2010 г. в Пловдив, по време на ежегодната инициатива на сдружение Зачатие, наречена "Ден на репродуктивното здраве". В интервюто, което взе от мен вашата репортерка, изобщо не стана въпрос за донорство на яйцеклетки и не са ми задавани въпроси по тази тема.

С изненада установих, гледайки репортажа по новините на bTV, че моите думи са изрязани, а на фона на кадрите от моето интервю се говори за покупко-продажба и поръчка на бебета! Това е изключително грозно, манипулативно, безотговорно и непрофесионално. Питам се, дали случайно или нарочно този репортаж се е получил толкова недостоверен?

Болно ми е и съм потресена, че превръщате един празник за мен и семейството ми в нещо толкова грозно и използвате лицата на невинни бебета както ви е удобно на вас. Преди дни, националната медия bTV навърши 10 години. Нищо ли не научихте за това време?

10 години аз се опитвам да имам деца и за времето преди Никол, Александър и Даниел да стоплят дома ни, аз се научих да бъда търпелива, толерантна и добра към хората, без значение какво мислят за мен и репродуктивния ми проблем.

Децата ни нямат нищо общо с черния пазар на яйцеклетки, за който се говори в репортажа. Децата ни са плод на много изстрадана болка, на години самота, на процедури Ин витро и ИКСИ, на много ограбени дни и нощи, но най-вече на МНОГО ЛЮБОВ. Децата ни са заченати чрез ИКСИ процедура със собствен генетичен материал на мен и моя съпруг и не са от донорски яйцеклетки, нито са от пазара за яйца!

Вие дори не си направихте труда да ме разграничите от темата за покупката на яйцеклетки и да завършите репортажа си с поне две думи за нещо толкова благородно, като Деня на репордуктивното здраве. Децата ни ги има благодарение и на този ден, благодарение на сдружение Зачатие и точно това казах на г-жа репортерката ви.

Не само се гордея, че съм част от хората с репродуктивни проблеми, но съм горда, че като се обърна назад, извървяният от мен път не е трънлив, а огрян от слънце. По този път вървят още много смели и силни жени и мъже, които няма да спрат да преследват мечтите си заради подобни недомислици и грозни манипулации.

Очаквам извинение от ръководството на телевизия bTV за този репортаж (http://www.btv.bg/videos/novini/video/1763090406-Donorstvoto_na_yaytsekletki.html), в който кадри с мен и моите деца бяха използвани манипулативно и подвеждащо, по начин, който уронва достойнството ми.

Използвам случая да ви уведомя, че съм предприела съответни мерки за търсене на законова отговорност от телевизия bTV за нанесените ми морални щети.

Петина Найденова|
гр.Варна
*
Отговорът на г-жа Люба Ризова, директор "Новини и актуални предавания".
*
Еми евала, че си "признаха" грешката и предлагат техен репортаж. Не го очаквах, но се радвам, че все пак ще направят нещо. А щом и идейката може да е от Лисана, какво по хубаво.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Еми евала, че си "признаха" грешката и предлагат техен репортаж. Не го очаквах, но се радвам, че все пак ще направят нещо. А щом и идейката може да е от Лисана, какво по хубаво.
Наде, там е работата, че аз не вярвам репортажа да бъде добра компенсация за направеното от тях. А и те сами в писмото си казват, че са снимали на ДРЗ... е къде тогава забравиха да споменат за ДРЗ. Малко съм объркана как да продължа, но предложението за репортаж ми се вижда като замазване на очите. Днес или утре ще говоря с адвокат и ще мислим, но приемам и съвети, че отстрани нещата понякога изглеждат по-правилни. Ако има основание не съм се отказала да ги съдя.
*
Лиско, честно казано, и на мен точно като замазване на очите ми звучи отговорът им.
*
Re: Кореспонденция на Петина Найденова, член
« Отговор #5 -: Юли 05, 2010, 15:31:23 pm »
Е то си е замазване от всякъде.Аз и за това писах в кавички признаха си грешката. Не вярвах, че ще предложат репортаж при това плюс лисича идея. :wink: От писмото е видно, че не са очаквали такава реакция. Пишат, че хем няма основание за дело, хем предлагат репортаж, звучи като сделка/споразумение.
На мнение съм, че ако няма достатъчно юридическо основание, няма смисъл да се завежда такова.
За репортажа не знам, може би си права наистина, зависи кой какво е поръчал... и пак да изопачат истината и монтират глупотевини за фон.
« Последна редакция: Юли 05, 2010, 15:35:19 pm от Perdeto »

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Е и, си мисля аз!
"Ние нали си направихме реклама пред пасквила на Бенатова,
пък вие нямате основание за съд, но може да направим анти репортаж!"
Поднасят на хората индиректно някакви тези и накрая показват група жени,
просто ей така за да подсилят казаното, ми не им прави чест!
Не знам трябва да се помисли преди да се направи следваща крачка!
Лисе каквото и да решиш, подкрепям те!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
На мени дори ми наглее тескста. :x

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
И на мен ми звучи арогантно това писмо. Аргументите им са абсурдни и направо тъпи. Не можеш да коментираш донорство и пазар на яйцеклетки на фона на кадри с жени с репродуктивни проблеми на емблематично събитие като ДРЗ, първо без тяхното разрешение и второ, без да се спомене самото събитие. А още повече са снимани тризнаци - всички знаем, че шанса за нормално зачеване на тризнаци е безумно малък, т.е. очевидно е, че са от АРТ. Нарочно са снимали Лиско и децата, според мен. Това си е жива манипулация на общ. мнение. Вижте ги стерилните, въртят търговия с яйцеклетки. Извинявам се за грубия израз, но така ми звучи.
Лисе, ако адвокатът ти каже, че имаш основание за съдебно преследване, бих те посъветвала да го направиш. Утре ще снимат някой случаен човек на фона на репортаж за търговия с органи или с хора...Трябва да разберат, че не могат да си веят байряците безнаказано.
Аууу, направо наново запалих...Толкова наглост и арогантност лъха от това писмо :x
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Да, очевидно, Люба Ризова предлага сделка под формата на репортаж.

Лиска, каквото и да решиш, подкрепям те.

Споделям казаното от sixsens.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
Сикси  :hug2:
За текста на писмото, бих казала същото като Евро и Сикссенс, когато го четох.
Интересено ми е наистина г-жа Ризова чела ли е съдържанието на писмото преди да сложи подписа си? Сами се вкарват в противоречие - от една страна казват, че се отразява ДРЗ, а от друга никъде не видяхме това. И ми е интересно друго - как в материал от 20-25 секунди Петя успя да се разпознае, че и децата си и да ТВЪРДИ, че са я показали в този материал  :lol: Не се казвало нищо конкретно, което да засягало групата от жени и деца...то пък оставаше и да кажат нещо и това щеше да е върха на сладоледа  :lol:
Питай ги, след като материала е заснет във връзка с медийното представяне на ДРЗ, а ти си дала интервю на многоуважаемия БТВ микрофон за обективната БТВ телевизия - къде са твоите думи и отразяването на събитието ? Може да им кажеш, че те харесваме като фон, но предпочитаме да чуваме и какво говориш - още по-добре е :)
Предложението за репортажа е яко замазване с голяяямата четка. Май иска да играете на една игра от конкурентната телевизия: "Сделка или не"  :D Цялото писмо ми е меко казано смешно с наглостта си (но много ме ядоса), но наистина ако адвокатите кажат, че могат да се хванат в тези противоречия, които БТВ сами подават - действай ! Едва ли имаш време и за такива упражнения в ежедневния си график, но ще се справиш :) С теб сме ! И Кумчо Вълчо те подкрепя :)
« Последна редакция: Юли 05, 2010, 17:22:04 pm от Black_rose »
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Баш опит да ти запушат, образно казано, устата си е това писмо. Това изобщо не им е първия гаф на БТВ, явно си действат по стандартна процедура. Писмото на мен ми звучи нелепо и нагло.

Не отразиха ДРЗ, най-голямото събитие в областта на репродуктивното здраве за годината, сега тръгнали да правят репортажи! След дъжд качулка!

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
Тонът на писмото е дразнещ. Явен опит за измъкване. Това е така.
Обаче според мен въпросът е, какво Лиско може да постигне със съдебен спор (като се добавят още време, средства и нерви, които трябва да вложи в това) и какво би могла да постигне с предложения репортаж. Което от двете може да й донесе моралната компенсация, която заслужава, то е правилното решение.

Колкото до писмото... винаги съм смятала, че не е толкова важно какво хората казват, а какво се опитват да не кажат и прозира зад думите им. В случая си личи, че са гузни - разбрали са гафът си и гледат "да не паднат по гръб", затова е цялото увъртане.

Лиско, и аз ще кажа като синьо кокиче, каквото и да решиш, ние те подкрепяме.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Мен пък ме владеят едни такива мисли - Лиса ще се съгласи да се направи репортаж по нейна идея, да се заснеме нещо, но кое дава гаранция, че ще се покаже в същия вид, в който е заснето? Аз лично не бих рискувала репортаж да правя, защото не знам какво би се получило в краен случай.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Lisko

• *
  • 5448
Накрато ще споделя какво стана и докъде стигнахме или не стигнахме:)
Видях се с адвокат, той заедно с колеги гледаха репортажа и се оказа, че нямам правно основание да съдя бТВ. Може да са ми нанесли някакви емоционални щети но за съжаление това не важи в БГ.
Криво ми е, че ще им се размине отово за поредната тъпотия, пък колко се ядосвам...аз си знам:(
Знакм обаче, че всичко в този живот със сигурност се връща.

Знакм обаче, че всичко в този живот със сигурност се връща.

Дано!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Егати скапаната държава :x По света хората се съдят за каквото им скимне, а тук дори не можеш да си защитиш личното пространство, а какво остава за личността....
Не че се учудвам де....то в България вече едва ли има нещо дето да ме учуди..
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Кореспонденция на Петина Найденова, член
« Отговор #17 -: Септември 01, 2010, 09:41:41 am »
Егати, не егати, това е то БТВ, предполагам материалите/репортажите може би се гледат и от юристи преди да бъдат пуснати в ефир, знам ли. След като си "признаха" грешката в писмото, нагло и ехидно се обясниха, че няма за какво да бъдат съдени. Това не е кабеларка, а една от уж най гледаните ТВ, предполагам от всички страни се оглеждат по скандалните репортажи. Всичко свързано с дирекция "Новини" работи на един принцип, плъзгат са по върха на ножа, необезпокоявани от никой и нищо и се тупат в гърдите колко са добри, но кой знае някой ден, може да им изиграе лоша шега живота и те да попаднат под него.
Всичко много трудно и мъчно върви в тази държава и те се възползват от това, да правят сензации на чужд гръб при това многократно. Това е повече от низко-неморално-непрофесионално. Жалко за медията, беше ми фаворит.

*
Пети, съжалявам, че нямаш правно основание за съд. Честно казано и на мен така ми се струваше. Сега чак прочетох развоя на събитията. А от репортаж отказва ли се?

*

Lisko

• *
  • 5448
Пети, съжалявам, че нямаш правно основание за съд. Честно казано и на мен така ми се струваше. Сега чак прочетох развоя на събитията. А от репортаж отказва ли се?
Душе, не им вярвам и грам, че ще направят/излъчат добър репортаж. Бих преглътнала неприязънта си и чувството, че ми се подиграват/овъзмездяват с предложението за репортаж и заради 5 важни неща, които да се чуят бих го направила, но не им вярвам.
Не вярвам, че ще бъде излъчен във време в което да стигне до повече хора. Не вярвам, че ще отсеят важното.
Вярвам обаче, че ще имам възможност да го кажа някой ден, може би не по бтв. Само ще чакам удобен момент.