хм, още един с опит в психотерапията в мое лице:)
при това дълъг опит - 1,5 г. Е, верно че аз отдавна се интересувам от психология, психоанализа, психотерапия. Дотолкова, че бях решила да се занимавам професионално с това. Е, може би не точно да провеждам терапия, а по-скоро може би да се занимавам с изследвания или нещо такова. Е, намериха се "разумни" хора да ме разубедят и въпреки че ме приеха в СУ психология, започнах в УНСС.
Сега, като гледам как отново съм обърната изцяло към сферата на духовното, как се опитвам да пречупвам нещата, които ме заобикалят през призмата на различните философии, на различните школи, западни и напоследък все повече източни такива, си мисля че може би беше грешка дето не се вслушах във вътрешния си глас.
Преди няколко години, водена от желанието да реша някои мои проблеми, които невероятно ме тормозеха и ми пречеха да се развивам и невероятния стремеж да видя аджеба какво се разиграва "на кушетката" реших да го изпитам на собствен гръб:)
За тези, които имат нужда , но ги е страх - от какво точно ви е страх? от това, че някой ще каже за вас- "виж я тая, ходи на психотерапевт, значи е луда!"? Наистина ли ви е грижа за мнението на такива хора?
Или ви е страх, че може да излезе на повърхността нещо, което през целия си съзнателен живот сте потискали? Че ще трябва да се промените? Възможно е. Май много ни е трудна тази промяна. И много ни е страх....
Какво се случва на сесиите- ами зависи- от много неща-
1/дали сте отишли при психолог или при психиатър ( аз лично не мисля че психиатрите могат да проведат добра психанализа/терапия- прекалено са деформирани от годините мед. обучение и посягат първо към лекарствата, освен това те работят обикновено с по-тежки случаи и приемат априори, че човекът срешу тях е с непоправимо разстроена психика) . Не е верно това, че психотерапията се провежда задължително с лекарства. Психотерапията предполага тъкмо обратното- лечение с други методи
2/ от избраната школа/метод на лечение - при мен мен сесиите бяха просто разговори с терапевта, не си го представяйте както е било по времето на Фройд- все пак всяка дисциплина търпи непрекъснато развитие! Кушетката е само метафора . Седяхме си в най- обикновени кресла, терапевтът не беше зад гърба ми, а срещу мен, както би било и във всяка нормална ежедневна комуникация за която се сетите.
3/ зависи разбира се и от личността на терапевта, от опита, вижданията му, от това дали " ще си паснете"
4/ и основно- зависи от вас самите- доколко сте вътрешно убедени в това, което правите! ако го правите само за модата, или на принципа- ако не помогне, няма да навреди, откажете се, няма смисъл. мисля че вземайки решение да се захванеш с психотерапия, трябва да си наясно, че трябва да бъдеш готов да осъзнаеш много неща у себе си, че вероятно ще срещнеш значителен отпор у себе си и сред заобикалящите те. защото голямата част от тези неща ще бъдат нелицеприятни и сблъсъкът с тях ще е равносилен на огромен разтърсващ шок.
за себе си мога да кажа, че не успях да извлека максимална полза от терапията. по ред причини. но продължавам да се интересувам и нищо чудно някой ден отново да се подложа на експеримент . кой знае може би с една алтернатива на психодрамата...
А, и Мари- мисля че няма смисъл да ходиш на терапевт...
Извинявайте за дългия постинг