0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Нещо като кратък наръчник, моля допълвайте :) Аз ако знаех по-рано за някои индикации по-бързо щях да се ориентирам и по-бързо щях да сменям докторите.

1. Няма да помогнат поради некомпетентност или разсеяност:
1.1. Отричане на симптоми, които имате:
"не е възможно да си усещаш срастванията" - след като обяснявам за периодични дърпания от дясно, а докторът в същото време констатира на ЦС леки сраствания в дясно;
1.2. Отирчане на факти, които са на лице:
"не е възможно такъв спазъм да се види на ехограф", а самия доктор го гледа в момента, ще влезе в монитора на ехографа и цъка с език (гастроентеролог в случая);
1.3. Обяснения за необяснимите за тях симптоми и клинична картина:
"На психологическа основа е." Не сме луди бе хора, просто има нещо, което вие още не можете да откриете или диагностицирате, това е, но не си играйте и с психиката ни, за да си мислим, че нещо и психически не сме наред :) И моля не ни губете времето да си мислим, че сме здрави и да пренебрегваме симптоми, които някой друг ще може да "разгадае".
1.4. Отричане за страничните ефекти при предписани лекарства:
"Ти си първата, която се оплаква от това лекарство". Всеки организъм е различен в крайна сметка, а след като лекарството не ми понася (имам болки например), значи не е за мен това лекарство.

2. Манипулации и печелбарство:
2.1. Изказвания, които противоречат на здравата логика:
"Имаш вода около матката. Яйчниците ти плуват във вода. Ти си за инсеминации" - "вода около матката" съотвества на перитонит, възпаление в коремната кухина, което е животозастрашаващо и трябва много да ме боли, а тръбите ми в този случай може и за нищо да не стават.
2.2. Игра с нашите чувства и надежди:
"Хайде да пробваме със една инсеминация" - тук вече всеки сам си решава дали да пробва.
« Последна редакция: Юни 17, 2010, 22:12:34 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Забравих да допълня любимото ми: поставяне на диагнози на принципа "тъй като те гледам" (като под "гледане" разбирайте наистина гледане без специална апаратура) - понякога познават, понякога не:
"Тъй като те гледам нямаш повишен тестостерон" - тук не познаха и добре, че се бях постарала да пусна всички възможни андрогени, че да се "подкрепя" с доказателства :)
"Тъй като те гледам нямаш инсулинова резистентност" - тук познаха, нямам наистина, но предпочетох да я изследвам, че то само с гледане ако ставаше лабораториите щяха да фалират :)
Хубава тема! Може да е много полезна.

- Пренебрежително отношение към други специалисти и неколегиални изказвания
Мога да цитирам много примери. Добрите специалисти също могат да не са съгласни с колегите си, но го казват умно и премерено.

- Категорични заключения при минимални изходни данни (изследвания)
"Нищо ти няма" или "много е зле положението". И двата варианта се срещат, според това, в каква посока искат да те насочат.

- Обещания за розово бъдеще в супер кратко време
"Трябва ти само това лекарство (или тази манипулация) и след месец ще дойдеш бременна"

- Предложение за манипулация/изследване/лекарство, просто "за да опитаме и това"
Често се практикува, когато няма ясна визия за посоката на лечение.

- Насочва пациента към манипулации/изследвания, които може да му предложи (продаде) и се прави, че не съществуват тези, които не може да предложи.

- Държи се авторитарно, отказва да обсъди с пациента решенията, които взима и лечението, което му налага.
Пациентът има право да е информиран и да участва активно в избора на лечение. Това не е само лозунг. Добрите специалисти говорят с пациентите си и не ги пренебрегват.

- Подвеждащи реплики
"Защо да харчите пари за ..." (нещо, което самят той не може да предложи), "Който и колега да попитате, ще ви каже същото", "Няма смисъл да си губите времето с изследвания, по-добре направо да направим..." (скъпо струваща манипулация)

- Премълчаване на факти, които биха могли да доведат пациента до отказ от предлагана манипулация

Предусещам, че този списък ще стане доста дълъг  :wink:
« Последна редакция: Юни 17, 2010, 21:03:07 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Днес се връщам от един такъв  :x  Тика ли, тика към ин витро, без да даде шанс за подробни изследвания и лечение на мъжки фактор.

Днес направихме контролна спермограма 4 месеца след операция за варикоцеле - резултатите изобщо не трябваше да ходят при него, а при уролога, но нейсе, получил е копие. Не го бях виждала, нито чувала от декември, и изневиделица ми се обажда и натъртва, че само с ин витро ще стане, и ако съм била негова дъщеря, пак това щял ми каже.

Получих най-сетне разултатите и има налице голямо подобрение в подвижността и морфологията. Ако някой трябва да коментира и да дава акъл, това в случая е урологът. Но докато сме при уролога, няма как да получи парите за ин витро от осигуровката (в Щатите съм), което той не пропусна да ми напомни.

Този лекар не ни лекува като двойка. И да стигна до ин витро, няма да е при него, мътните да го вземат. osi_7

1.Арогантност, подплатена с високомерие :" Само аз мога да ви помогна. Еди кой си е некадърник!Моята терапия е единствената ефективна."
От това отношение си отиде майка ми- никой не си направи труда да не е всезнаещ и всемогъщ в собствените си очи.
От това загубих 6 години без лечение на проблемите си.
2. Подигравателно отношение:"А, ти досега къде беше? С твоите данни какво очакваш да стане?". И най-омразният ми случай: Търся причина за наднорменото си тегло, съпроводено с хормонални проблеми. Откриват ми аденом на хипофизата. Не ми назначават лечение. Минават години. Консултирам се за аденома като евентуална причина за проблемите ми с висше светило по неврология,национален консултант. "Даа. Напълно е възможно това да е причината. Направи си нов ЯМР и ще видим." Правя го, плащам 200 лв. в посочен от него център. Отивам с резултатите.:"А, чудо голямо! Като спреш да ядеш ще отслабнеш! В концлагерите да е имало дебели?!"
3. Говорят на "ти", колкото и упорито да им говориш на "вие".

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Друга много важна индикация - отказ да се пусне микробиология и/или цитонамазка, защото той доктора нали "вижда" и "преценява" и изписва антибиотик "на око", а аз нямам право да се  съмнявам в неговото професионално мение - Бягайте от такива доктори. Винаги когато искат да ви изписват антибиотици "на око" изисквайте първо изследвания, антибиограма към изследванията и тогава лечение, после контролна микробиология.

А аз на репликата ""Няма смисъл да си губите времето с изследвания, по-добре направо да направим..." (скъпо струваща манипулация" имам готов отговор: "Вие като не знаете какъв е проблема, как ще го преодолеете?" Изобщо който и да е специалист в която и да е област как може да преодолее който и да е проблем, без да знае какъв е?; И още една дежурна моя реплика в този случай: "Ако ще стрелям на посоки, по-добре да е със изследвания, а не с натоварващи хормонални процедури за здравето и са психиката ми."
*
6 месеца след операцията на яйчниците която ми направиха,доктора прецени,че повече нищо не може да направи и ме препрати при свой колега.Отидох при него 3-4 пъти и се отказах.Веднага започна да ми говори,че трябвало и той да ме оперира(с цел да си вземе паричките),като отказах по най-злобния начин ми каза,че Аз нямало да забременея никога тогава!Попитах го за ин витро и понеже клиниката в която той работи не прави,ми каза,че и за това не ставам и ще си остана без деца!
Чувствах се толкова смазана тогава.

*
Поздравления за страхотната тема  :)Как да познаем докторите ,който няма да ни помогнат ?  Как ли ? Де да можехме .
Наистина незнам, но съм се наслушала на толкова бисери ,че просто мога да пиша до утре. Аз най-често съм чувала "Ми би трябвало да стане".. и вдигане на рамене ,разбира се съпроводено с изумен поглед.  8O
Общо взето всеки казва,че "най-добрият" лекар е този,който му е помогнал на него.
Що се отнася до репликите,чувала съм доста грозни ,но в крайна сметка пък са ми помагали после въпросните доктори.Така,че това не е критерий.
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Охх, болна тема. Ще се включа и аз с няколко фрапантни изказвания:

1. След една година неуспешни опити за бременност - "Нищо ти няма, отслабни и ще забременееш! Айде, другия месец те чакам да регистрираме бременност." (Дори и да имаше бременност, как ли пък нямаше да дойда точно при нея!)

2. Отивам с първото си изследване на хомрмони, прави ми се мануален преглед (без ултразвук!) и ми се заявява: "Момиче, ти нямаш овулация!". Питам как е разбрал без ултразвук, отговоря ми се, че не му трябвал ултразвук, по съотношението на хормоните си личало. За сведение, ЛХ към ФСХ тогава ми бяха 1:1, с две думи идеално. За изпроводяк ми се дава рецептичка за Клостилбегит по 1/2 таблетка на ден?!, изследване за проходимост на тръби, естествено нямах.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

delfinche

• 213
  • чакам те ангелче мое
Привет момичета! Да споделя и аз - може би не съм за тази тема,но ще пиша!При мен се случи така - първият доктор ,при който отидох преди 3 години беше в Майчин дом- 4 месеца ходех само на прегледи(ултразвук),на 5 месец направих първата цветна снимка-направи ми я един възрастен професор,който ме изпрати директно за лапаро-тръбите бяха непроходими,вследствие на сраствания.Така моя гинеколог ми даде кординатите на доктора в Шейново,който щеше да ме оперира.В продължение на 2 години вече ходя само в Шейново,след лапарото колко съм изревала от това което ми обясни доктора т.е.това какво е правил,какво е махнал и т.н.След това обаче осъзнах,че искам лекар такъв,който да ми казва нещата .такива каквито са реалното положение, а не да ме лъже. :balk_163:
Принципно винаги когато ходя на преглед или независимо за какво,ми отделя нужното време,е плащам си естествено,но спокойно може и да ми затвори тел,когато не е на кеф.Последният път бяха едни гъбички,взе сектет -след 3 дни лично ми звънна да ми каже резултата.Пожелавам на всички да попаднат на проверени специалисти! :crossfingers:все пак това е нашето здраве,като плащаме да знаем за какво! Хайде момичета и много бебоци! :bori_003:
*
Re: Как да познаем докторите, които няма да ни помогнат.
« Отговор #10 -: Ноември 15, 2011, 18:20:31 pm »
2.2. Игра с нашите чувства и надежди:
"Хайде да пробваме със една инсеминация" - тук вече всеки сам си решава дали да пробва.
Това го слушам от известно време, с половин ухо, но любимо ми е съвсем в началото на опитите, няма бебе, отивам на лекар и той след прегледа ми вика: 'Ти каква мислиш че е причината да не става?'. Аз в шах, защото той пита сериозно и е човек на когото имам доверие от години. Всъщност аз съм отишла при него да ми каже, ама карай. Започвам да изброявам вероятни причини - възраст, и не помня още какви ги говорих, а той ми обясняваше как не било това. Не ми каза и какво би могло да бъде, не ми назначи изследвания, изобщо... нищо. Но се държа, сякаш знае отговора на 'гатанката', просто не заслужавам да ми го каже. Много тъпо се чувствах  :?.
*
« Отговор #11 -: Ноември 15, 2011, 18:43:50 pm »
Ако ви взима цитонамазка около 10 мин. като през това време говори за една бенка,как може да е било и кондилом ...
След 14 дни се обадих за резултат от цитонамазката и г-жата не ги намери.Обади ми се същия ден вечерта и ми каза ,че не е намерила резултатите,но явно сестрата ги била описала в една книга и имам рак ... и че веднага трябвало да отида да ми пуска ДНК бла бла / по телефона /
Ревах  седмици наред , докато не излезе резултат от цитонамазка на друго място.  osi_7 osi_7

*
« Отговор #12 -: Ноември 15, 2011, 19:03:01 pm »
На мен веднъж ми трябваше спешно лекар с ехограф за фоликулометрия, понеже моят не можеше точно този ден. Влязох в първия кабинет, който ми излезе насреща: 'Извинете, имате ли ехограф?' - 'Имаме'. Влизам в кабинета, обяснявам каква е работата, 'докторката' каза, че няма проблем, сега ще погледне и... не знам какво стана но влязох във филма. Излязох от кабинета с цитонамазка, която трябваше да платя и която упорито отказвах да ми пуснат, понеже имам такава отпреди месец и е ок, но явно госпожата е била твърдо решена да ми пусне и накрая ме информира само че дължа пари за цитото. Също така с диагноза 'стерилитет', а дори не бях започнала опитите за бебе. Прегледът беше само мануален, фоликулометрията за която бях отишла се оказа напълно излишна според нея. Разбира се, обясни ми че имам течение и стара нелекувана инфекция, от която ми идва стерилитета. Както казах - всичко това само от мануален преглед. После разбрах, че тя всъщност дори не е имала ехограф, обаче що пък да не ми вземе парите, нали? Понякога наистина ни гледат като в оня виц, дето човека тръгнал да купува тампони, но в крайна сметка платил за джип и въдица. Е, той поне е получил нещо насреща.
30 минутки след този преглед отидох на частен гинеколог, и после при още един - и двамата потвърдиха че нищо ми няма, дори течение, а и ми свършиха работа.
« Отговор #13 -: Ноември 15, 2011, 22:30:23 pm »
Мда, в началото ми беше много трудно да разпознавам докторите, а може би не съм се и научила, но просто вече имам нещо като шесто чувство. Преди години, като бях в гимназията и после в университета, докато попадна на свестен кардиолог преминах през какво ли не... Имаше един, при който отидах на частен преглед и поисках ехограф и доплерова сонография, е да де ама нито едното получих, нито другото. След задълбочен мануален преглед, при който трябваше да се събличам цялата  8O , накрая ми каза, че нищо ми нямало, да съм се обличала и да съм му дала сумати пари за прегледа. Благодаря на Бога, че след това намерих прекрасен кардиолог и разбрах, колко измамена съм била. Събличаш се само до кръста и после ехография, сонография, кардиограма, холтер ЕКГ 24 часа и след това постави точна диагноза. Никакъв мануален преглед! И най-важното, когато го питах дали не си въобразявам (вече наплашена, че явно може психически да си въобразявам нещо), той замълча вгледан в монитора, разчитайки 24 часовото ЕКГ и каза "Не! Разбира се, че не! Но, ще трябва да приложим лечение. Ще трябва да пиеш редовно хапчета." Обърна се и ме попита: "Ще можеш ли да ги пиеш редовно?" Казах, че ще се постарая. После ми разказа за това, какво ми има и ми показваше по снимките и графиките, като разясняваше всичко. За мен това е най-добрият кардиолог. Почти от 10 години съм при него. Но вече доста остаря. Понякога ми се иска времето за него да се удължи и да остане по-млад по-дълго време. Все ми се иска добрите хора като него да живеят по-дълго! Благодаря на всички прекрасни доктори, при които съм била (нищо, че не знаят, че им благодаря) ! Благодаря на Господ, че ги има и че ги е имало! А тези, които използват пациентите си и ги оскърбяват и присмиват - ще си понесат последствията! Най-малко - самите ние ще ги псуваме наум и ще благодарим, че сме се отървали от тях!  osi_19

П.П. Разбрах, че едно от най-важните неща за това да не те измамят е да знаеш, какво правиш! Тоест, да си наясно с прегледа и да имаш информация за това как се извършват прегледите, какви са процедурите и изследванията. Ако си невеж със сигурност ще бъдеш измамен... Добрите лекари са като добрите хора - трудно се намират и задържат! Но благодарим на тях и на Бога, че сме ги срещнали и сме се познавали. Благодаря ви, за всичко!
« Последна редакция: Ноември 15, 2011, 22:39:58 pm от rosefromstars »
« Отговор #14 -: Ноември 17, 2011, 15:01:24 pm »
Писала съм в 1-2 теми затова, но тъй като тази тема е точно такава ще разкажа и тук. Отидох на профилактичен преглед, тогава още опитвахме само от месец, но между другото го споменах. Единственото, което направи док беше да ми вземе секрет, който погледна на микроскоп в кабинета си, каза "не добра овулация", изписа ми клостил, и каза "Ако до два месеца не си забременяла - ела ми се обади!" След като приключих с първия месец от терапията, случайно ви открих тук във форума и така и не продължих с лечението.
Благодаря ви, че ви има и макар да пиша рядко, ви чета непрекъснато, и вече знам толкова много. Господ да помогне на всички ви (ни) да постигнете заветната цел.  :goodluck: :bighug: :thankyousign:
*
« Отговор #15 -: Ноември 17, 2011, 15:02:21 pm »
В продължение на 1 година кварталния "доктор" ми лекува нередовния цикъл с билкови хапчета без да отвори и дума за някакви изследвания.
Никога повече няма да стъпя там! :x

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
« Отговор #16 -: Ноември 17, 2011, 16:55:53 pm »
Масово гинеколози изписват лечение за вагинално течение "на око" /поне това са моите наблюдения/. Забелязала съм, че някои дори не правят разлика между патология и цервикална слуз например /и как да я правят "на око"/.
Както казваше един познат уролог: "Гинеколозите са страшна работа, заради тях моите хора /има предвид мъжете/ често имат проблеми. Лекуват "гъбички" както им падне. Ми добре де, пусни едно изследване, пък да се види какви са тия гъбички- печурки ли са, мухоморки ли..."  :lol:

« Отговор #17 -: Ноември 18, 2011, 12:00:28 pm »
Страхотна тема, поздравления.На мен ми се случи следното: отивам на първичен преглед при едно известно "светило", прегледа ми документите, коментирахме процедурите правени ми до момента от друг лекар. На база цветните снимки заключи, че имам седловидна матка и трябва първо да ми се направи хистероскопия и пластика на матката /повечето тук знаете какви са цените на подобни процедури/, и тогава да говорим за ин витро. Изкара ми акъла :balk_153: Дори не ме прегледа и ми назначи час за хистероскопията. Потърсих мнението и на други лекари и се оказа, че става въпрос, за съвсем лека аномалия и въобще не е необходимо да се подлагам на това. Гадни печелбари  :balk_153:
*
« Отговор #18 -: Ноември 21, 2011, 19:22:08 pm »
Страхотна тема момичета! Като съм чела при какви некъдърници ходят някои момичета и им плащат луди пари направо лошо ми става... :( Наскоро четох за лекар, който твърдял че вярва повече на уринен тест за бременност от колкото на кръвен..Просто  :o Така де, да не се отклонявам, забелязвала съм вече на хиляди места където съм ходила по лекари, че ако лекаря при който отидете започне да плюе работата на друг пред вас, значи за нищо не става ! Истинският професионалист, дори и да сметне че предишният ви лекар е бил за убийство, той знае че  нищо не може да промени в миналото, а само вашето бъдеще, което е изцяло в негови ръце от тук нататък!
Успех момичета и дано не ни се налага да споделяме от личен опит тук !

*
« Отговор #19 -: Ноември 22, 2011, 13:47:53 pm »
Наскоро четох за лекар, който твърдял че вярва повече на уринен тест за бременност от колкото на кръвен..
Всяко нещо понякога си има своето обяснение. Аз например бих оправдала подобен лекар, ако домашния тест е силно положителен, а кръвният отрицателен. В лабораторията могат да сбъркат, затова и често при диагностициране на хив, хепатит и прочие сериозности се прави потвърдителен тест. Познавам хора със сбъркани лабораторни резултати, така че се случва.