0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Зная, че ЩЖ ми е най-малкия проблем, но да взема да попитам:
Има ли момичета с образувание (възел) в щитовидната жлеза (не е кистичка), което да започне да намалява след 10-дневен прием на антибиотик (Авелокс)?

Зададен по друг начин въпроса е:
Има ли разни инфекции (бактерии, вируси и т.н.), които могат да са причина за образувание в щитовидната жлеза? А някакви латентни форми на инфекция?

Иначе хормоните ми са ОК. Имах един граничен МАТ, който падна в референтни стойности. Жлезата сама започна да се чисти - от 2 см образувание (възел) падна до 1,3 см.
Сарджева ме питаше дали имам трихомони - явно те могат да са една от причинте, ама не се изолират трихомони нито при мен, нито при мъжа ми.
« Последна редакция: Юни 14, 2010, 18:04:43 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
Re: Образувание (възел) в Щитовидната жлеза
« Отговор #1 -: Юни 14, 2010, 18:31:15 pm »
За пръв път чувам за възли на щитовидната жлеза, които намаляват след прием на антибиотик. Възможно е и ехографските прегледи, при които са мерени, да не са били прецизни.

При мен най-напред се откри един възел, а при повторен и много обстоен преглед се откриха два много малки (<5 мм). За "чистене" и дума не може да става, следят ме с редовни биопсии за изменения във вида на клетките.
*
« Отговор #2 -: Юни 14, 2010, 19:33:56 pm »
За пръв път чувам за възли на щитовидната жлеза, които намаляват след прием на антибиотик. Възможно е и ехографските прегледи, при които са мерени, да не са били прецизни.

При мен най-напред се откри един възел, а при повторен и много обстоен преглед се откриха два много малки (<5 мм). За "чистене" и дума не може да става, следят ме с редовни биопсии за изменения във вида на клетките.
И аз за първи път чувам да намаляват възлите. Помислих, че това е причината за незабременяването ми. Както е казала Цигуларче ми предложиха или да се следя на 6 м. или оперативно лечение. Въпреки, че хормоните ми бяха идеални, реших да се оперирам. Резултатът:+30 кила и и играещи хормони.

[/url]
« Отговор #3 -: Юни 15, 2010, 10:07:21 am »
Момичета, правила съм си снимки на жлезата (възела) преди да вляза в ревматологията и тогава беше 2 см с мнение за биопсия. После пия авелокса (уж "реактивен артрит" - само че не знаят какво го провокира), спират да ме болят ставите, а възелът започва да намалява - проследено с 2 снимки на възела. И както ви писах от 2 см, мина през 1,7 см, за да намалее до 1,3 см. Последните 2 проследени от д-р Сарджева, която има много добър ехограф и дума не може да става за грешка.
Това са фактите, докторите също нямат обяснение. Единствено Сарджева ме пита дали нямам трихомони, ама нямам....
Всъщност щитовидната жлеза си има нещо като мини собствена имунна система и е възможно тя също да реагира на патогени (алергени или условни патогени).
Аз нямам намерение да правя биопсия, за да не му наруша обвивката, защото това нещенце си има собствена обвивка и явно може самичко да си се чисти и намалява.
И най-интересното е, че хормоните ми са перфекти, а антителата са в норма - още една причина да не го пипам.
Но все пак ме гложди какво ми тормози толкова ЩЖ.
« Последна редакция: Юни 15, 2010, 10:31:50 am от Magdalena78 »
« Отговор #4 -: Юни 15, 2010, 10:48:33 am »
Ох, и друго нещо има, на което д-р Сарджева тотално се опули - че аз усетих, че има активност в жлезата, за това цъфнах при нея.
Самото чистене е, някакси през лимфните пътища и стига до сливицата, като лявата сливица ми беше леко подута, а ехографския преглед потвърди, че това нещенце е намаляло до 1,3 см.
Та въпросът си остава: възможно ли е някаква инфекция или патоген или латентна форма на инфекция да е причина за този възел?
« Последна редакция: Юни 15, 2010, 11:18:58 am от Magdalena78 »