0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

АРТ и малформации
« -: Юни 07, 2010, 22:13:52 pm »
Здравейте, прочетих листовката на Прегнил, приложена тук и направо изпаднах в ужас

http://www.medicine.bg/public/listovka/27139s.pdf

някъде в началото пише, че жени подложени не АРТ имат повишен риск от раждане на деца с малформации, какт и повишен риск от спонтанен аборт...

това никой не ми го обясни преди да почна да правя Ин-витро, може би и затова първото ми ин-витро приключи в 3-ти месец неуспешно със спонтанен аборт...мъжът ми има проблеми и лоша спермограма, сега съм 8-ми ден след втора процедура и се чуда какво ли ще стане, и ако стане дали ще е наред...защо не обясняват лекарите че такива проблемни случаи водят до малформации, вероятно не всички, но щом риска е по-голям то заслужава ли си да се правят тези деца? надявам се това да се установява в по-ранен етап на бременността. Ще се радвам да чуя вашите мнения по въпроса.
« Последна редакция: Юли 30, 2010, 12:32:48 pm от Елфи »
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: АРТ и малфорамции
« Отговор #1 -: Юни 07, 2010, 22:56:03 pm »
Аз чета, чета и такова нещо не виждам. Пише, че при многоплодна бременност има тези рискове.

Всяко лекарство, което се взима от здрав човек, който не се нуждае от него, има рискове. Ти си го взимала по лекарско предписание и целта не е било да ти навреди, а да помогне. Много от родилите във форума са го взимали. Не съм забелязала да има има по-голям процент деца с увреждания.
Ако по време на бременността са ти изписвали прегнил или дуфастон, утрогестан... то е било, за да задържиш бременността, а не за да предизвикат аборт.

Аз и двата пъти забременявах с кломифен цитрат, прегнил и дуфастон. Много пъти съм питалал лекарите дали има подобни рискове за плода. При втората бременност имах възможност да обсъдя това с професор Надка Бояджиева. Работи в Медицинска академия и се занимава точно с това - как влияят лекарствата на деца, по време на бременност, рискове... Попитай Google за подробности. Та тя ми каза че в момента приключва такова изследване и беше абсолютно категорична, че ако детето е момче нито едно от тези лекарства не му влияе. За момичетата изчаквали последни наблюдения за кломифен цитрата. Но по всичко личало, че и върху тях не влияе. За прегнила и дуфастона беше категорична. Не само за малформации. И за хормонален дисбаланс и за всичко - нямат отражение.
Според мен само си се ошашкала в неподходящ момент.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #2 -: Юни 08, 2010, 12:01:12 pm »
 Имам предвид това:

Освен това, многоплодните бременности и характеристиките на пациентите, подложени на лечение за безплодие например възраст на жената, характеристики на спермата, могат да бъдат свързани с повишен риск от вродени аномалии.

Ние сме точно този случай, мъжът ми е с лоша спермограма, тогава какво дете да очаквам след икси процедурата?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14925
« Отговор #3 -: Юни 08, 2010, 12:05:00 pm »
на този въпрос никой не може да ти отговори - какво дете да очакваш след процедурата.

по принцип, ИКСИ се счита засега, че дава по-висок % малформации в сравнение с нормалното зачеване. но става дума за 5-6% от родените само.

и изобщо, най-добре е тези въпроси да дискутираш с лекуващия те репродуктивен специалист, който ще прави процедурата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Юни 09, 2010, 13:42:29 pm »
въпроса беше че никой не ме предупреди преди да правя двете процедури, докторът даже и не спомена за такъв повишен риск...вероятно и първият аборт ми е поради тази причина, но въреки това, ме посъветваха да направя втора процедура при съществуващите видими проблеми на мъжа ми
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #5 -: Юни 09, 2010, 14:01:38 pm »
santini, ако това е начина да имаш дете - избора е твой. Или продължаваш или не! За много неща не ни предупреждават именно защото е нищожна вероятността да се случат статистически. А какъв е бил аборта ти и защо се е случило, може да каже лекаря който го е водил и резултатите от хистологията, също така и направените изследвания след това.
Така че наистина имаш избор!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

jam

• *
  • 14925
« Отговор #6 -: Юни 09, 2010, 14:05:24 pm »
вероятно и първият аборт ми е поради тази причина

о, не! това са пълни спекулации...

когато се говори за повишен риск от малформации при ИКСИ, обикновено става дума за неща, които не са несъвместими с живота.

на всяка жена се случва спонтанен аборт. някои дори не разбират за това.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #7 -: Юни 10, 2010, 10:42:49 am »
не знам за какви спекулации ковориш, но е факт, че 6 ембриона първия път спряха да се развиват след опложаднето, включително 2-та в мен в 3 месец, при втория опит 4 ембриона спряха да се развиват още на 5 ден...мисля, че това е достатъчно показателно, че с проблемни спермограми инкси процедурите са ниска успеваемост, не мисля, че това са спекулации, а факти от моята действителност
« Отговор #8 -: Юни 10, 2010, 11:41:18 am »
И с нормални спермограми могат да се получат нежизнеспособни ембриони.
*
« Отговор #9 -: Юни 10, 2010, 11:47:35 am »
И с проблемни спермограми се раждат деца след ИКСИ.

[/url]
*

jam

• *
  • 14925
« Отговор #10 -: Юни 10, 2010, 13:39:31 pm »
не знам за какви спекулации ковориш, но е факт, че 6 ембриона първия път спряха да се развиват след опложаднето, включително 2-та в мен в 3 месец, при втория опит 4 ембриона спряха да се развиват още на 5 ден...мисля, че това е достатъчно показателно, че с проблемни спермограми инкси процедурите са ниска успеваемост, не мисля, че това са спекулации, а факти от моята действителност

това е съвсем различно нещо от първоначалния ти въпрос. ти питаше за малформации при родени деца след зачеване инвитро. а сега говориш за неспособни на развитие ембриони.

под малформация в първия случай се имат предвид някои отклонения от нормата в развитието или функционирането на оранизма - но неща, които са съвместими с живота и не пречат на раждането на жизнеспособно дете. плоскостъпието е една от цитираните малформации с по-голям процент след икси.

а във втория случай става дума за ембриони, които изобщо не могат да се развият до плод и да бъдат износени и родени. и то масово. причината тогава не е в метода ИКСИ, а в характеристиките на самите сперматозоиди и яйцеклетки, образували ембрионите.

схващаш ли разликата?

*
« Отговор #11 -: Юни 10, 2010, 15:26:11 pm »
Точно поради тези факти се прибягва до ИКСИ процедура, за да се вдигне успеваемността. Друг вариант все още не е измислен. След като и с ИКСИ не става - представящ ли си как ще стане без ИКСИ - шанса клони към нула.
А колкото до малформациите след ИКСИ, което е нещо съвсем различно от спиране на развитието на ембрионите, както вече са ти обяснили тук - шанса е съизмерим или съвсем малко по-висок.
В този форум една голяма част от родените дечица са главно след ИКСИ и ако разгледаш галерията им, ще видиш, че са прекрасни здрави и нормални деца. ИКСИ се прилага главно при мъжки фактор - обикновенно тежък.
Но разбира се, както ти каза и evro - избора е твой!
« Отговор #12 -: Юни 10, 2010, 15:47:44 pm »
съгласна съм че това е единствения начин ако спермограмата е лоша, но ако той води до дете с малформации (с повишен %), не е ли по-доре да се избере донор? Малформациите са именно недразвиване на някоя жизнена функция, а спирането на развитието на ембриона е недоразвитие на някоя много съществена жизнена функция, така че нещата са много близки, ти схващаш ли приликата jam?
*

jam

• *
  • 14925
« Отговор #13 -: Юни 10, 2010, 16:14:42 pm »
съгласна съм че това е единствения начин ако спермограмата е лоша, но ако той води до дете с малформации (с повишен %), не е ли по-доре да се избере донор? Малформациите са именно недразвиване на някоя жизнена функция, а спирането на развитието на ембриона е недоразвитие на някоя много съществена жизнена функция, така че нещата са много близки, ти схващаш ли приликата jam?

не я схващам, защото няма такава.

пак казвам - в световен мащаб няма много и достатъчно продължителни статистически медицински изследвания върху децата, родени след ИКСИ (защото методът е твърде нов). засега, някои автори отбелязват 5-6% малформации (най-често леки) при родени деца след ИКСИ, което е повече от нормално срещания процент малформации при естествено заченати деца (2-3%).

това е статистическа величина - натрупана от множество наблюдения.

а в конкретния случай става дума за ембриони, които не могат да се развият - не поради малформации (терминът друго значи), а поради други фактори, които са конкретни и специфични за конкретната двойка.

анализът за вашия конкретен случай следва да се прави от лекуващия те лекар и екипа ембриолози и генетици на база твоите данни, а не световната статистика.

*
« Отговор #14 -: Юни 10, 2010, 18:11:09 pm »
Джам, не се хаби. Никой не кара никого на сила да прави ИКСИ. Не съм си и помисляла преди моето ИКСИ за такива неща. Знаех само, че започвам нещо, което ще ми помогне да сбъдна мечтата ни да си имаме дете.

[/url]
*

Crystal

« Отговор #15 -: Юни 11, 2010, 09:42:36 am »
Правила съм 4 ИКСИ процедури, и при 4-те имаше бременности (при едното бременността беше след трансфер на замразени ембриони, за съжаление биохимична, но все пак имах положителен тест).Всичките тези бременности завършиха със спонтанни аборти в 10-та, 14-та, 8-ма г.седмици съответно. На първия цикъл след последното абразио забременях спонтанно, тази бременност приключи с раждане на здраво бебе, за което благодаря на Господ! Та от личния си опит мисля, че яйцеклетките образувани след хормонална стимулация са по-крехки и некачествени.А природата си знае и върши работата по-добре от човека, колкото и напреднала да е медицината. Нашата спермограма беше зле-4 процента нормална морфология по Крюгер. Но това не попречи да забременея нормално. След първият спонтанен аборт, който беше констатиран от д-р Виолета Димитрова, тя ми каза, че след инвитро това се случва често. Това не ме спря да продължа с борбата-така че ти си прецени колко силно е твоето желание да имаш дете и готова ли си да поемеш риска. Повечето малформации се установяват при феталните морфологии и ако е необходимо, ще бъдат взети мерки. Но аз ти желая здраво бебе и по-малко такива терзания!
« Отговор #16 -: Юни 11, 2010, 09:57:22 am »
благодаря Crystal ти единствено разбра какво имах предвид...надявам се и аз да имам нормално бебе, и последната процедура да е успешна,  понеже при нас няма шанс за спонтанно забременяване
*

jam

• *
  • 14925
« Отговор #17 -: Юни 11, 2010, 10:27:43 am »
Та от личния си опит мисля, че яйцеклетките образувани след хормонална стимулация са по-крехки и некачествени.А природата си знае и върши работата по-добре от човека, колкото и напреднала да е медицината.

това твърдение е невярно. напротив, често се прилагат силни стимулации при жени в напреднала възраст и с намален яйчников резерв, именно за да се изкарат по-качествени яйцеклетки.
личният ти опит и липсата на специализирани познания са те подвели към неверни заключения.

по-скоро ключът от бараката може да е другаде - при ИКСИ, ембриологът избира кой точно сперматозоид да оплоди яйцето, а не природата. ембриологът не е господ и колкото и да гледа с око, не може да види всички онези характеристики на сперматозоида, които допринасят за качественото оплождане. оглежда го само на външен вид. а при огромен процент некачествени сперматозоиди, какъвто е бил вашият случай, вероятността ембриологът да е подбрал на вид добър, но генетично некачествен сперматозоид е голяма.

santini, всички те разбраха какво имаш предвид, но уви - ти не съумяваш да разбереш ние какво ти казваме. затова пак съветвам - по тези важни за теб въпроси коментирай с лекаря си.

« Отговор #18 -: Юни 11, 2010, 11:02:37 am »
ти вероятно не си толкова ограничена за да мислиш, че не съм се консултирала с всички възможни лекари и ембриолози по нашия въпрос, който не се отличава много от останалите двойки с икси процедури, както виждаш във форумите. Всички казват, ами да при такава спермограма вероятно причините са в сперматозоидите, това са отговорите на всички и ми казват пак опитвай, но те сперматозоидите няма да станат по-добри, това е положението...
*

Dolphin

• 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
« Отговор #19 -: Юни 11, 2010, 13:31:26 pm »
ти вероятно не си толкова ограничена за да мислиш, че не съм се консултирала с всички възможни лекари и ембриолози по нашия въпрос, който не се отличава много от останалите двойки с икси процедури, както виждаш във форумите. Всички казват, ами да при такава спермограма вероятно причините са в сперматозоидите, това са отговорите на всички и ми казват пак опитвай, но те сперматозоидите няма да станат по-добри, това е положението...
Има си начини за стимулиране на сперматогенезата, подобряване на морфология с витамини, антиоксиданти, хормонални препарати, и какво ли още не. Допускам ,че сте работили по въпроса, но е добре при всяка процедура да се предприема подготовка преди да се извлече материал за оплождане, около 4 месеца преди това да се провежда курс на лечение. Предприемайки максимално ефективни мерки за подобряване качеството на сперматозоидите намалваш шансовете до минимум за това, което ти наричаш малформации, а аз по-скоро бих определила като не достатъчни качествени ембриони. В крайна сметка независимо, че говорим за ИКСИ оплождане, ролята на природата при задържането и развитието на плода е определяща. Не знам каква точно е вашата диагноза, но ако това е единственият начин да имате дете, просто насочете вниманието си изцяло върху подобряване качеството на сперматозоидите.
Дано тази процедура е успешна за вас и родиш здраво дете/ деца! Успех и късмет!
« Последна редакция: Юни 11, 2010, 13:34:02 pm от Dolphin »
Kìyevame ulte Eywa ngahu.