Тъй като съвсем скоро си взех "семейното" ще взема и аз да се включа .
Кодекса е променян в края на 2009 година, но не знам дали точно тези неща са променени. Сега ще потърся и ще ви постна точно членовете за припознаване.
Чл. 36. (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.
Чл. 37. (1) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.Тоест, бащата подава декларация за припознаване , длъжностното лице трябва в 7 дневен срок да ти съобщи за да можеш евентуално да оспориш припознаването.
За да няма такова изчакване ( понеже ти имаш срок 3 месеца да оспориш, ако не го направиш бащата се записва в акта за раждане ) , ти попълваш декларация предварително, че няма да оспорваш припознаването от бащата. По този начин няма да има изчакване , а направо се вписват родителите в акта.
Дефакто - трябват ви 2 декларации, едната от бащата за припознаването, а другата от теб, че няма да го оспориш.
Това е по закон!
Не знам обаче, така ли процедират в действителност...мисля че трябва да питаш в болницата, тъй като ако е с декларации заверени от нотариус - трябва предварително да си ги набавите.
Жаси мила, забравих да ти благодаря за "желязната салата" !