Привет nelli90,
Аз също съм с ПКЯ и имах завишени ДХЕА и тестостерон. Преди да изследвам тестостерона, пиех Ясмин (2 години) и Инофолик (6 месеца, заради ИР). Ендокринолога ми каза, че сваляне на тестостерона само с Ясмин няма да стане. Варианта е да се добави Андрокур към Ясмина или пък Ясмина да се смени с Диане 35. Тогава ми обясни кое лекарство как влияе на хормоните, но вече не помня
Гинеколожката предпочете да мина на Диане. След 3 мес. тестостерона беше в норма, но пък необяснимо за всички лекари - кистите станаха повече
.
Междувременно бях приета в УСБАЛЕ за уточняване на диагнозата. Като ме изписаха (потвърди се ПКЯ + ИР) ми казаха, че няма смисъл да пия Инофолик, защото нямало да ми помогне за ИР. Замениха го с метформин. В момента кр. захар и инсулин са ОК.
Целта беше след 6 мес. Диане + метформин да се правят стимулации с кломифен цитрат. Не стигнах до тях поради проблеми с тръбите, но това е друга тема.
Пиша всичко това, за да те посъветвам да се консултираш и с ендрокринолог (в случай, че не си). Тестостерона
по принцип се сваля бавно. Обсъдете дали Ясмина е правилния вариант.
Желая ти успех!