КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕХИДРОКОРТИЗОН И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА
Дехидрокортизон е от групата на т. нар стероидни хормони с мощно противовъзпалително действие и намалена минералкортикоидна активност. Притежава също противоалергично, противоексудативно, имуносупресивно и антитоксично действие. Дехидрокортизон се прилага при: Дехидрокортизон се прилага за лечение при
Ендокринни заболявания - Адисонова болест, вторичен хипокортицизъм след хипофизектомия и хипофизарни тумори, хирзутизъм, адрено-генитален синдром, тиреоидити, ендокринна офталмопатия, хиперкалциемия; Хематологични заболявания - лимфобластна левкоза, миелобластна левкоза, болест на Ходжкин, не-Ходжкинови лимфоми, хронична лимфолевкоза, плазмоцитом, хемолитични анемии, тромбоцитопении, апластична анемия, костномозъчна трансплантация;
Белодробни заболявания -алергичен ринит, бронхиална астма, саркоидоза, други белодробни грануломатози;
Гастроинтестинални заболявания - хроничен активен хепатит, улцерозен колит, регионален ентерит;
Нефрологични заболявания - глумерулонефрити, нефропатии при други болести (СЛЕ, капиляротоксикоза, синдром на Гоодпасчър, болест на Вегенер, нодозен полиартериит), бъбречна трансплантация;
Сърдечно-сьдови заболявания - перикардити, постинфарктен синдром;
Системни заболявания на съединителната тъкан - системен лупус еритематодес, полимиозит, дерматомиозит, склеродермия, синдром на Шарп, синдром на Сьогрен, васкулити - полиартериитис нодоза, еритема нодозум, капиляротоксикоза, болест на Хортон, болест на Кавазаки, грануломатоза на Вегенер, синдром на Гоодпасчър, болест на Бехчет, артериит на Такаясу;
Възпалителни ставни заболявания - ревматизъм, реактивни артрити, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, ювенилен хроничен артрит;
Дерматологични заболявания - пемфигус, еритема мултиформе, ексфолиативен дерматит, микозис фунгоидес, атопичен дерматит, уртикария, алопеция ареата, псориазис фулгарис;
Неврологични заболявания - противооточно - при мозъчен оток с различна етиология, миастения гравис, мултиплена склероза;
Очни заболявания - алергичен конюнктивит, увеит, ретробулбарен неврит, хориоретинит, иридоциклит.
На мен ми е предписван за лечение на бронхиална астма и ревматоиден артрит. Не съм чувала за лечение с препарата при несъвместимост. Не казвам, че не мопже, все пак не съм леакар... Потърси и друго мнение от специалист.