0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Тема на бременните № 62
« Отговор #60 -: Май 28, 2010, 15:48:04 pm »
 :lol: " Дека са ми пръстените ??? "  :lol:
Винаги при споменаване на пръстени се сещам за тази култова реплика.
Аз принципно не нося, но тези които имам - в момента изобщо не ми стават...
Та не знам, Смарайди по-добре ги махай от сега  :D
За спането, аз ставам по 4-5 пъти и сменям около 500 пози на нощ  :lol: та тази възглавница под краката хич няма да я бъде. Мъжо е по-шугав и от мен, преди много ме буташе, но сега спи стресирано  :lol: и си шугавее само в своя край.
Но за тези, които ще прегърнат идеята съм чела, че по-удобно е да се навие едно одеало на руло и да се пъхне направо под чаршафа.

Раши да ти кажа не знам..но май печеля. Аз имам ден от ден по странен.
Настроенията ми се сменят толкова бързо, че не е истина. А за какви неща тръгвам да рева..ужас направо. Онзи ден ми сложиха скоба пред университета. Бях пуснала 3 смс-а за паркинг но съм закъсняла с 4тия 10 мин. В тези 10 мин. успели да ми сложат скоба. Дойдоха момчетата да я махат и аз докато им обяснявах какви са гадни хиени се разревах  8O мани ми не мога да се спра! :lol: Едното момче така се притесни, че не искаше да ми вземе пари  :lol: . Цирк Буш.
Най-лошото е, че абсолютно си осъзнавам че не съм добре.

Анизи моя грешка! Объркала съм 2.5 с 3.5 кг. :lol: :lol: Защото знам че не те погледнаха на видеозона последният път...

Уф и друго !
Днес в университета се обсъждаше, че в брой 36 на ДВ от 14ти Май ( ако съм запомнила добре ) има промени свързани с наредбата за медицинска екцпертиза. Една от промените е свързана с бременност и майчинство, но не казаха точно какво е променяно и дали е същественно.
« Последна редакция: Май 28, 2010, 15:54:29 pm от Raissa777 »
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #61 -: Май 28, 2010, 18:05:59 pm »
Момичета, за подутите крака и на мен ми помагаше да ги вдигна на високо за малко, но от няколко дена, от както бебето е слезнало по-долу, вече нищо не помага. Явно притиска вените и кръвта не може ефективно да се връща. Както вече казах, дори и след сън пак са ми подути.

Боби

*
« Отговор #62 -: Май 29, 2010, 10:13:38 am »
Добро утро поспаланки, влизам да видя нещо ново, а то такова затишие-никой няма. Хайде разсънете се и пишете как сте.
Черпя по едно кафе
и ви желая хубав уикенд по възможност без дъжд.
« Последна редакция: Май 29, 2010, 10:15:16 am от shanoar »
*
« Отговор #63 -: Май 29, 2010, 10:18:49 am »
Хей, никакви ви няма :(, къде сте?
Вчера поразпитвах за лекари тук, да ида да ме видят на ехограф след няколко дни. Срещнах се с една бременна приятелка, такава клющава като мен и ми каза да ида на лекар, че на нея и изписали Папаверин за задържане. Сега пък ниско тегло и проблеми със задържането. А нали съм упорита ми се иска и сърце да чуя, и затова отлагам визитата :oops:. Дали ще е рано 7 г.с. лекарска или 8 г.с., ако се брои първия ден на последния МЦ за сърдечна дейност?

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
« Отговор #64 -: Май 29, 2010, 10:55:53 am »
Smaraidi не е рано да чуете вече сърчице, отивай и не се притеснявай, че си кльощава, аз забременях 50 кг. сега в 5-ти месец съм 51, но като ходя на ЖК мерят бебка добре си е расте нормално за месеците си, до края на 4-тия месец не ми се ядеше, повръщаше ми се и явно затова не съм качила, но мисля , че не е проблем.
« Отговор #65 -: Май 29, 2010, 11:19:22 am »
Smaraidi, отивай на лекар да чуете сърчицето. :) Ние го чухме в 6,5 г.с.
Аз пък се шашнах от снощи, че не усещам бебето и тая сутрин също не риташе толкова силно. Изпих една чаша студена вода и легнах на лявата страна. Веднага я усетих. :D
Добре, че ми бяха казали как да накарам бебето да се раздвижи. Може би вече започва да и става тесничко и затова да не скача толкова...знам ли.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
« Отговор #66 -: Май 29, 2010, 11:20:32 am »
Здравейте, момичета!
Шаноар, мерси за кафенцето :) Аз мъча сега едно, ама нещо ми е безвкусно. От преди да забременея почнах да пия чайове, основно шипка и ройбос, щото съм скарана с водата. Много ми се щеше днес да пийна кафанце, ама нъц, не ми се услажда :?
Смарайди, при мен сърчицето го видяха в 6с. и 4дни, смятано от ПРМ.
При същото посещение споменах на доктора, че веднъж днево имам предменструални болки и той ми предписа Папаверин 2х1. Болките спряха и сама си намалих приема по 1 сутрин. Като ме позаболи долу по-продължително, пия Папаверин или Но-шпа.
Аз съм доволна от моя док, но не ти го препоръчвам, защото не работи със Здравната каса.
*
« Отговор #67 -: Май 29, 2010, 11:31:31 am »
Meme, и на мен не ми се услаждаше кафенцето до едно известно време-имаше някакъв различен вкус. После всичко си дойде на мястото. Една сутрин се събудих с мисълта, че ми се пие кафе и кафето имаше същия вкус, от тогава не е имало проблеми. Желая ти по-бързо да мине този период.
« Последна редакция: Май 29, 2010, 11:37:05 am от shanoar »
« Отговор #68 -: Май 29, 2010, 17:37:31 pm »
Здравейте момичета, преди малко проверих резултатите си от БХС и ако може някой да ми помогне в разчитането, ще съм много благодарна.Сндром на Даун - 1 от 85, Синдром на Едуардс - 1 от 110000.Ще се консултирам и сличната, но и вашата помощ е важна за мен.Предварително благодаря
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #69 -: Май 29, 2010, 20:14:24 pm »
Здравейте момичета, преди малко проверих резултатите си от БХС и ако може някой да ми помогне в разчитането, ще съм много благодарна.Сндром на Даун - 1 от 85, Синдром на Едуардс - 1 от 110000.Ще се консултирам и сличната, но и вашата помощ е важна за мен.Предварително благодаря

Те обикновено гледат какъв е риска за твоята възрастова група, сравняват с резултатите ти и ако е по-висок предлагат да правиш амниоцентеза. В твоят случай, ако тези цифри са вярни, е добре да направиш амнио, за да сте сигурни. При всяко положение, лекарят ти трябва да ти го разясни това. Назначи си час в скоро време и попитай.

Б.

*
« Отговор #70 -: Май 29, 2010, 20:40:13 pm »
Радка Маринова, в МД ти се полага консултация за да ти разяснят резултатите, но явно не си знаела и са ти го спестили.Не можах да разбера защо ще ходиш при личния лекар, не си ли записана на Ж.К. И аз като Боби мисля, че ще ти предложат амниоцинтеза заради първия резултат, но най-добре се посъветвай с гинеколог преди да предприемеш нещо, но не отлагай защото амниото се прави в определени седмици,но не помня точно до кога.
*
« Отговор #71 -: Май 29, 2010, 20:44:13 pm »
Radka_Marinova, риска ти за Синдром на Даун е даста сериозен,не искам да те шашкам предварително,понеже моето АГ ми беше споменавало,че ако излезе такъв риск се пускали някакви допълнителни изследвания преди амнио,пък и все пак меже да си попаднала в процента на грешнете резултати!Стискам ти палци да е фалшива тревогата!
*
« Отговор #72 -: Май 29, 2010, 21:21:08 pm »
Радка, да, риска от синдром на Даун е доста висок, но това нищо не значи окончателно.
Аз не правих нито БХС, нито амнио. Със сигурност щеше да ми излезе висок риск, поради това, че съм на 32 години, а това е една от величините, включени във формулата за изчисление на Даун. И категорично нямаше да направя амнио.
Знам от моя док, че ако на ехографа се види средната фаланга на малкото пръстче на ръката на бебо, означа сигурно, че няма Даун. Поне аз така знам.
Успех и се консултирай с ЖК-то си.
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*
« Отговор #73 -: Май 29, 2010, 21:46:10 pm »
Извинявай Дживотинче, но не виждам връзка между 32 ти години и високия риск със сигурност, защото това просто не е така. Аз съм на повече и риска ми излезе нормален. Важното в момента е да не притесняваме Радка Маринова, а да я насочим какво да направи, за да бъде по-спокойна.Амниоцинтезата не е присъда, а ще и даде сигурност, която само от гледане на ехограф няма да получи.
*
« Отговор #74 -: Май 29, 2010, 22:13:04 pm »
Ами доколкото знам, възрастта участва като една от величините във формулата за изчисление на риска от Даун. И точно това съм написала, без да претендирам, че знам всичко.
Това, че при теб, Шаноар , е излязло нисък риск - ами чудесно. Какво по-хубаво от това.
И изобщо не се опитвам да притеснявам Радка, а точно обратното ....., съжалявам, ако някой не е разбрал това.
Опитах се да успокоя момичето като дадох пример как без амнио се вижда, че няма проблем. Но....все пак не съм лекар, само споделих как беше при мен.
Успех, Радка и вярвам, че няма нищо притеснително при теб, а просто е една цифра, не значеща нищо.

*
« Отговор #75 -: Май 29, 2010, 22:22:28 pm »
Риска се изчислява към конкретната възраст и Боби го е написала много ясно. Аз също не се бия в гърдите с резултата и за първи път го споделям и то защото така както си го написала, направо ни отписваш по-големите. Надявам се всичко при нея да е наред и да се касае за грешка, каквито се допускат. Аз също не съм за амниоцинтеза само заради възраст и затова реагирах, смятам че трябва да се прави по медицински показания, за да се отхвърли на 100% дадено съмнение за нещо.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #76 -: Май 29, 2010, 22:52:14 pm »
Ами доколкото знам, възрастта участва като една от величините във формулата за изчисление на риска от Даун.
Май зависи как го смятат. Четох, че те първо взимат резултатите от теста и изчисляват риска и това изчисление се взима да се изчисли риска свързан с възрастта на майката. Например, ако първото ти е нормално, това ти го намалява 4 пъти. Тогава то тези 4 пъти намаление са в зависмост от риска за твоята възраст.
Само че при мен не мисля, че така са го правили, защото моят риск беше по-малко от колкото 4 пъти риска за моята възраст , та си мисля, че не са включвали възрастта ми в крайните изчисления.

При всяко положение, както и да го гледаме, нейните резултати са били такива, че са увеличили, а не намалили риска. А отделно, че всичко над 1 към 250 се смята за висок риск, достатъчен да оправдае амниоцентеза. Това е, защото толкова е риска за помятане при амнио.

Радке, не бързай да се притесняваш. Все пак 1 на 80 означава, че имаш 1.25% риск или ако го погледнем обратното, имаш 98.75% да не е с Даун. Просто си направи изследванията, че да ти е сигурно и не му се шашкай прекалено много преди да излезнат резултатите. Стискам палци да са добри.

Боби
« Последна редакция: Май 29, 2010, 23:00:03 pm от Bobbie »

*
« Отговор #77 -: Май 29, 2010, 23:22:56 pm »
...... Аз също не се бия в гърдите с резултата и за първи път го споделям и то защото така както си го написала, направо ни отписваш по-големите. ...
Сакън недей! Никого не отписвам :bighug: Аз да не съм първа младост. Съжалявам, че така сте ме разбрали.
Лека и спокойна бременност на всички!

« Отговор #78 -: Май 30, 2010, 01:26:25 am »
Момичета,
формулата за изчисляване на риска за Даун е много сложна. В крайния резултат участва и размера на гънката на вратлето, измерена до 2 дни преди теста(нухална транслуценция), количествени показатели на ЧХГ и плацентарни протеини от кръвната проба, възраст, тегло, кървене по време на бременността, предишни миседи и спонтанни аборти. От тук всяка една величина може да наклони формулата. Крайният резултат се съпоставя със среден резултат за възрастта, където разликата между 32 и 35 години е в пъти. Този резултат може да означава и някакви проблеми с единия от двата мерени хормони, защото и техните стойности се осредняват. Необходима е консултация с генетиците от МД, нова ФМ при доказан специалист и решение на лекаря следящ бременността за или против амниоцентеза.
Само имайте предвид, че около 95% от случаите на висок БХС риск за Даун дават напълно здрави деца.
Само за сведение по повод възрастта ще ви кажа, че моят риск беше изчислен на 1:750, а възрастовият образец за мен е 1:350(на 35г.). При консултация ми казаха, че резултатът ми се интерпретира като много нисък риск. Разбира се, правих ФМ в 22 г.с.
Радка, ако искаш докато се видиш с лекаря ти, напиши тук или на лични точните стойности от изследването , за да се опитаме да видим какво е положението, НО не се притеснявай- почти сигурно е фалшива тревога!
Приятна неделя, момичета, и поздрави!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
« Отговор #79 -: Май 30, 2010, 09:21:53 am »
Благодаря момичета, под"личната" имах предвид лекаря, който ми води ЖК. По принцип, тя сметна че след като имам живо здраво първо дете, няма нужда от БХС, но аз направих. Тя по принцип е против амниото, но докато се видя с нея, ето още цифри.Аз лично не мисля че има нещо проблемно - така го усещам, не знам защо.
Вашият риск за синдром на даун е определен на 1 от 85.
Вашият риск за болест на едуардс е определен на 1 от 11000.
ВАШИЯТ РИСК за ДЕФЕКТИ НЕВРАЛНА ТРЪБА/КОРЕМНА СТЕНА е  Нисък
Free - bCG (бета-хорионгонадотропин)  [5-44.9]  23.8  ng/ml
AFP (алфа-фетопротеин)   [14.5-49]  16.9  U/ml
Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21) е  1 от 230
Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е  1 от 2100
Това е всичко.