Не съм сигурна, че това е правилното място за темата, нека ако модераторите преценят да я преместят.
Поради стечение на обстоятелствата ми се наложи да полежа малко в болница. Там се запознах с едно момиче, чиято история искам да ви разкажа. Ще се постарая да бъда кратка и да не изпадам в подробности. Няма да влагам емоции, които иначе едвам сдържам...
Жената е бременна, очаква първата си рожба. По време на бременността се отключва заболяване, наречено "тромбоцитопения". Това е състояние, при което нивата на тромбоцитите са под референтните стойности. С няколко думи - кръвта е неспособна да се съсирва. Стойностите при нея са доста ниски, и продължават да падат.
Пиша това, защото искам да изкажа възмущението си от цялата ни здравна система.
Момичето е обиколило всички болници, включително и частните. Навсякъде отговорът е един и същ - "не си за нас". Навсякъде отказват да я приемат, защото случаят й "бил доста сериозен". Никой не иска "да рискува два живота". "Ако стане беля, после кой ще носи отговорност?" Това са отговорите, които получава отвсякъде.
И така - най-после я приемат в "Майчин дом". Намира се лекар, хематолог, който да се подпише под назначено лечение. Назначено е вливане на имуновенин. Цели 2 седмици в болницата отказват да й го влеят, защото е "много опасно" и "нямат опит с такива вливания". В крайна сметка го правят. Ефект засега няма - тромбоцитите й продължават да падат, вече са 19 (при долна граница 140). Всички продължават да вдигат рамене, да обясняват, как досега не са имали подобен случай, и не знаят какво да правят. Имало национален консултат за подобни случай, който обаче не бил в София, а тя "още не била тръгнала да умира". Никой не се наема нито да планира секцио, нито да поеме нормално раждане.
Момичето вече влезе в деветият месец - всеки момент би могло да тръгне раждане.
Не ми го побира акъла:
- как може да има толкова безчуственост, събрана в тези лекари?
- наистина ли в тази държава няма кой да се заеме с подобен случай, или просто се чудят как да си прехвърлят топката?
- нали има и международни косултанти, не трябва ли в такъв случай да се обърнат за помощ?
Не мога да си обясня как може това да случва в 21 век, в европейска столица?
Моля за всякакви съвети, мислите ли, че има начин да й помогнем?