Лиде, темата е мноооого дълга. Разбирам те напълно ... за мен 1000 кинта за кученце а)е много и б)не виждам смисъла, но има хора, които могат да си го позволят и няма нищо лошо в това.
Покрай нашите патила аз много се самообразовах по темата и ми стана ужасно интересно. Първо всяко кучило има най-много три линии кученца
- изложбена линия - много скъпи
- линия за разплод
- линия домашен любимец - цените зависят от развъдника ама това по принцип са най-евтините кученца
Истината е, че качествените животни няма как да струват малко ... Ето ти пример с хората, които развъждат американски кокери у нас. Това са две семейства, които имат съответно родословни и регистрирани две женски и две мъжки кучета. Според мен те развъждат кучета от любов към породата, не за да печелят. Както и да въртя сметките, няма как да са на печалба
Техните кучета струват:
- ходене до Унгария, престой транспорт и прочие
- едно подобно кученце, купено от линия за разплод (за кокери говорим) струва минимум 500 евро
- тука - водене по изложби, такси, регистрации и пр., груминг, подготовка за изложби
- ветеринарни прегледи и сетрификати за здравословно състояние
- при заплождането и дай боже раждането - ваксини на всичките кученца, хранене и т.н
Няма как едно кученце от такива родители да струва малко ... Като имаш предвид, че въпросните хора не заплождат женските кучета всяка година, а поне през една... То е ясно, че хората не го правят за да печелят, а за да има чистопордни кучета американски кокер шпаньоли в БГ
Моята мечта е един ден ако се видя в пари да си внеса качествени кокер и спрингер шпаньол (моето куче мечта), да намеря още съмишленици, че сама няма дя се справя и да възродим породата у нас.
Не е въпрос на префърцуненост, макар че аз съм си стара фръцла
, просто чистопородното куче е красота, носи търсените качества, стойката, муцуната - абе красиво животно ... Хъката беше без родословие но оценката му беше много висока ... незнам как да го обясня - удоволствие е да гледаш красив кокер в действие
Как плува, търси, носи ... еееех Хъки
Предполагам така е и за другите породи
Работата е там, че ако купуваш куче по обява или от човек, просто купуваш мелез, в което няма лошо, но защо да даваш пари ... Незнам дали съм ясна... Ние също не сме финансови колоси, но точно защото не цъфтим, не мога да си позволя неоправдан разход. А да купя кокерче от магазин, борса или човек е точно това - да дам 200 - 250 до 400 лева за кученце, което въобще няма общо с кокера, само продавача му така твърди
Ако ще се купува куче от човек по обява, поне да се видят родителите и къде са гледани кученцата.Попадала съм на обяви със снимки на кученца в щайги, мазета, представете си как се гледат животните ...
Мое мнение - кученца от кашон не е добре да се купуват по две причини:
- не знаеш нищо за здравословното състояние рискуваш ужасно много бебето куче да умре след дни от паровироза, лептоспироза, гана и т.н. Няма как в кашона да познаеш дали е болно
- стимулираш човека, който ги продава да заплоди кучката си отново и по същия касапски начин да ги гледа и продава. Щом сега е намерил хора да купят - ще намери и следващия път
- не спасяваш куче като купуваш от такъв човек, защото насърчавайки го да продава, загробваш още поне едно кучило
Роджър ни го донесе приятелка от Унгария. Тя е българка, живее там от 20 години, близка ни е затова ни направи голяма услуга. Просто там кинологията е супер развита и си купуваш добро куче от регистриран развъдник на прилична цена. Роджър ни излезе (според мен приятелката ни се е пазарила яко
)към 250 евро. Боби ни го донесе с нейната кола, така и така се прибираше в БГ