0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Становище на Сдружение Зачатие
« -: Май 16, 2010, 13:13:51 pm »
Становище на Сдружение Зачатие

15 May 2010
Сдружение Зачатие е неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България, която вече 6 години работи упорито и последователно в областта на проблемите на репродуктивната медицина.
Като представителна пациентска организация, сдружение Зачатие изразява ствоето становище по повод приложената ин витро процедура по асистирано оплождане на 62 годишна жена с донорски гамети, осъществено в КИРМ Плевен и довело до двуплодна бременност, завършила с преждевременно раждане на недоносени деца.
Ние, хората с репродуктивни проблеми, сме тези, които най-добре могат да разберат копнежа за собствено дете.

Но нашият стремеж не е породен от егоистични подбуди да родим деца на всяка цена. Ние желаем да се раждат живи и здрави деца, без рискове за тях, без експерименти със здравето им. Вярваме, че всяко новородено заслужава да живее с хоризонт пред себе си и да е отглеждано от живи, здрави и адекватни родители. Ето защо не приемаме, че желанието да станеш майка, може да бъде заплатено с риск за живота и развитието на бъдещите деца.

Радваме се да научим, че болшинството лекари, специалисти в областта на репродуктивната медицина, не приемат подобно експериментиране с човешкия живот и здраве. Оставаме с огромно доверие към лекуващите ни лекари и продължаваме да разчитаме на тяхната медицинска етика и преценка.

Надяваме се, че обществения дебат, разгорял се по повод описания случай, няма да доведе до първосигнално приемане на силно рестриктивно законодателство в областта на асистираната репродуктивна медицина. Вярваме, че ще се пристъпи към рационални и адекватни решения в тази област, за да може възможно най-много жени във фертилна възраст да станат майки.

Ние настояваме за промени в съществуващата наредба за асистирана репродукция (НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция, издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 55 от 6.07.2007 г.), които да станат с участието и зачитането на становището на лекарите и пациентите.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Становище на Сдружение Зачатие
« Отговор #1 -: Май 16, 2010, 13:40:15 pm »
Благодаря ви от сърце за това, което правите!
Писмото е много добро и напълно защитава и моята гледна точка!  :)

Успех на всички!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #2 -: Май 16, 2010, 13:50:53 pm »
Подкрепям и заставам зад всяка дума в Становището на Сдружението!
Благодаря Ви за труда и за това , че защитавате правата ни!

с уважение:
Мария Везарова
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #3 -: Май 16, 2010, 15:16:04 pm »
Подкрепям и заставам зад всяка дума в Становището на Сдружението

Абсолютно съм на това мнение.
« Отговор #4 -: Май 16, 2010, 17:15:57 pm »
Подкрепям Становището на Сдружението с цялото си съзнание!

Благодаря Ви за всичкия труд през годините и за напред!

Мария Янакиева
Човек трябва да обича избрания начин на живот точно толкова,колкото претенции ще му предяви подир време;и аз го обичам

*
« Отговор #5 -: Май 16, 2010, 18:02:35 pm »

Подкрепям и заставам зад всяка дума в Становището на Сдружението!

Благодаря,че ви има!
« Отговор #6 -: Май 16, 2010, 18:41:23 pm »
Напълно подкрепям

« Отговор #7 -: Май 16, 2010, 21:22:39 pm »
Който е написал тези редове, е изразил и моето мнение. Благодаря!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
« Отговор #8 -: Май 16, 2010, 21:45:54 pm »
 osi_9 Подкрепям!
Благодаря Ви! :youwoman:
*
« Отговор #9 -: Май 16, 2010, 22:46:58 pm »
Благодаря на сдружението за изразеното становище! До кого ще бъде изпратено?

*
« Отговор #10 -: Май 17, 2010, 09:25:19 am »
Напълно подкрепям!
*

altea

• 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
« Отговор #11 -: Май 17, 2010, 12:50:07 pm »
Ако жената беше износила до края и родила в термин тогава пък щяха да давт пример как може да се ражда и в напреднала възраст и т.н затова и аз подкрепям изразеното становище да не се действа първосигнално с рестриктивни мерки и да се прекъсват шансовете на много двойки борещи се от години с проблема.
« Отговор #12 -: Май 17, 2010, 15:22:30 pm »
2 пъти се опитах да пиша в тази тема и не мога да публикувам.
Пробвам за трети път:

Подкрепям становището на 100%. Много добре и точно е написано.

Стана този път.
*
« Отговор #13 -: Май 18, 2010, 23:03:24 pm »
Изпитвам нужда да изкажа моята благодарност на работещите без почивка членове на Сдружение Зачатие, за неуморния труд, за хъса с който защитават правата на всички жени, които се борят със стерилитета. Резултатите вече отдавна са налице.
Всяка изява ми вдъхва толкова много спокойствие и увереност.

Предаването "Референдум" беше много интересно!
Джам, беше страхотна! Благодаря!
Много приятно ме впечатли и доц. Щерев и неонатоложката от "Майчин дом", на която за мое съжаление не запомних името  :oops:

"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
« Отговор #14 -: Май 19, 2010, 01:30:34 am »
Изпитвам нужда да изкажа моята благодарност на работещите без почивка членове на Сдружение Зачатие, за неуморния труд, за хъса с който защитават правата на всички жени, които се борят със стерилитета. Резултатите вече отдавна са налице.
Всяка изява ми вдъхва толкова много спокойствие и увереност.

Предаването "Референдум" беше много интересно!
Джам, беше страхотна! Благодаря!
Много приятно ме впечатли и доц. Щерев и неонатоложката от "Майчин дом", на която за мое съжаление не запомних името  :oops:

:good_post:
.... и неонатоложката от "Майчин дом", на която за мое съжаление не запомних името  :oops:

Мисля че беше Слънчева.... всичко което каза беше изключително вярно. Напълно подкрепям думите и.

« Отговор #15 -: Май 19, 2010, 22:34:24 pm »

Доцент Слънчева - началник на Неонатология в МД. Невероятна жена, страхотно излъчване, работохолик.

Абсолютно подкрепям Сдружение Зачатие и заставам зад всяка дума, изразена в настоящото Становище!
« Отговор #16 -: Май 19, 2010, 22:35:56 pm »
http://www.btv.bg/news

Гласувахте ли вече за възрастовото ограничение

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
« Отговор #17 -: Май 20, 2010, 13:01:11 pm »
http://www.btv.bg/videos/emisii/video/214266348-bTV_Novinite__Kasna_emisiya__19052010_g.html
От 10-та минута нататк: за възрастовата дискриминация в Наредба 28 и състоялото се дело пред КЗД.
Окончателното становище на КЗД в писмена форма ще имаме в началото на месец юни.
*
« Отговор #18 -: Май 21, 2010, 14:28:14 pm »
Не разбирам с какво Ви впечатли доц.Слънчева.През цялото време се радвах,че тези деца не са при нея,защото от това което чух тя е готова да им спре системите,защото емного скъпо и са родени от 62г. жена.Питам я:За колко недоносени деца родени от майки над 45г. се  е грижила тя през цялата си лекарска практика? 90% от тези деца са родени от млади майки.За съжаление.Аз съм на 43 и съм пациентка на д-р Емин.
Докато имам физическа и финансова възможност ще се боря да имам деца.Ако тук ограничат възрастта ще отида в чужбина и ако тогава имам дете ще го запиша гражданин на съответната държава, а не българин.Ето до там ще ни докарат политици като Калина Крумова.Загрижила се тя децата да имат майка да ги отгледа.Питам я:Кой ще отгледа децата на всички млади хора/до 45г./ загинали по пътищата на България,на тези починали от свръхдоза,на тези от лекарска грешка,на тези отровени или увредени от боклуците ,които поглъщаме с храната или въздуха и на всички млади родители загинали по някяква причина?Работата на депутатката е да не допуска това да се случва.Кой и дава право да говори от мое име?Тя самата е станала майка на 16-17 г.без никакви изследвания и подготовка.Това е също толкова безотговорно.Ами ако беше загинала или роди дете с увреждания,кой щеше се грижи за него.Живота на никой не е гарантиран.И нека не забравя,че половината деца в България са отгледани от бабите и дядовците си,защото родителите им са принудени да ги зарежат и да се грижат за тяхнато оцеляване къде в Б-я,къде в чужбина.Ами като е толкова "умна" и "загрижена" да прокара закон"Ставаш родител от 18 до 45г.,но само,ако предварително осигуриш 120 хил.лв за издръжка на детето/до 18г/,защото можеш да загинеш и тогава Крумова ще трябва да се грижи за децата ти"Пълно двуличие.Това ли е проблема на Б-я да отгледа 200 или 1000 деца.Имам още много какво да кажа,но стига.Който иска да ми се обади 0878340134.
*
« Отговор #19 -: Май 21, 2010, 14:58:56 pm »
Здравейте,
настоящата тема е относно становището на сдружение "Зачатие". С него не ангажираме, не задължаваме не осъждаме никого. Поста ви просто не е уместен в тази тема, иначе уважавам мнението Ви и правото Ви да го изкажете.

Поздрави
В очакване ....