0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #340 -: Май 19, 2010, 09:25:50 am »
(поне) 10 години давали пари, нерви и здраве по софийските клиники и като отишли в Плевен забременяли от раз.

Eeeeee! Айде, айде! Дп вчера ги учи Александров, сега от раз го забременявали. Ми като връщат по 20 ембриона такаще става! Я да го бяха питали на кое място са по многоплодни бременности и колко деца са оцелели след раждането. Сешам се за една позната и яд ме хвашща!
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #341 -: Май 19, 2010, 09:48:15 am »
Гледах и Референдум, както и шоуто на Иван и Андрей.
Референдум много ми хареса, JAM - Поздравления! Направи ми силно впечатление, че доц. Щерев много аргументирано и професионално се изказваше, на фона на неговите аргументи някакси Емин бледнееше и се видя, че има доста какво да учи, за да стигне до неговото ниво. Не мога да разбера защо Емин се опита да се "заяде" със Зачатие, при положение, че тука има много негови пациентки, които го подкрепят, но както и да е.
Дебата в шоуто на Иван и Андрей малко беше малко по-краен, Весела Нейски много ми хареса, но като че ли не можа да убеди Лъчезар Иванов. Може би щеше да бъде по-добре ако той беше отишъл в Референдум, но се надявам, че поне ще изслуша дебата задочно.
Като цяло и аз съм обнадеждена, че възрастовата граница ще бъде увеличена до разумни граници, макар че, ако бъде увеличена до 44 или 45 - това според мен не е разумна граница, а дискриминационна.
Направи ми впечатление, че позицията на Лъчезар Иванов е претърпяла развитие в посока - след определена възраст да има комисия, която да преценява всеки конкретен случай дали да прави или не ин витро...
В крайна сметка тепърва има да се уточняват критериите и промените и да се свърши още доста работа, надявам се да направят един добър, справедлив и работещ закон.
На всички, които работят за нашата кауза - огромно Благодаря :youwoman: :balk_47:
Колкото до Красимира Димитрова и пожелавам здраве и сили и всичко най-добро, за да може да отгледа децата си. Много неща се изговориха за нея, някой от които твърде грозни и твърде обидни с които аз лично не съм съгласна!
Пожелавам и здраве и сили и късмет за нея и дечицата. И нека Бог да ги закриля.
След като Господ е решил тези деца да се родят, значи така е трябвало да стане. В противен случай тя и 200 ин витра да беше направила пак нямаше да забременее :lol:
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #342 -: Май 19, 2010, 10:37:36 am »
Здравейте и благодаря много за коментарите.  :) Аз не успях да гледам предаването и ми беше интересно да ги прочета..

След малко ще видя записа. Елфи, благодаря за линка!  :)
Референдум - 18 май 2010 - Трябва ли да има възрастови ограничения при оплождане ин витро?

И за съжаление на страницата е изнесена следната статистика:
"Мнението на зрителите: да има възрастови ограничения при оплождане ин витро смятат 65,63%, без ограничения са гласували 33,98%, без мнение са само 0,39% от хората, които са следили дебата. Според експресното социологическо проучване около 1% от зрителите са променили мнението си по време на предаването в полза на ограничаване на възрастта."

П.П. В момента гледам дискусията и не мога да не споделя, че тя започва с изказване на д-р Емин, който се опитва да наблегне на емоционалния аспект и е мнооого слаб актьор!  :? Говори доста неарументирано и незряло...  и за мене е чак притеснително...
« Последна редакция: Май 19, 2010, 12:14:35 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #343 -: Май 19, 2010, 10:39:38 am »
Chandra, аз лично не се притеснявам от тези резултати, напротив. защото въпросът е зададен много общо - трябва ли да има ограничение - не се пита до каква възраст.
в крайна сметка, и сдружение Зачатие е на мнение, че трябва да има някаква граница за АРТ, въпросът е именно в мястото на нейното поставяне.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #344 -: Май 19, 2010, 10:49:36 am »
Ние също се притеснявахме темата да не бъде поднесена крайно, знаете медиите как манипулират общественото мнение в търсенето на сензации и постигане на висок рейтинг.

Но екипът на предаването и самата водеща поставиха проблема много премерено, точно и обективно. Личеше си, че са много добре подготвени - нещо, на което рядко ставаме свидетели. След снощната дискусия, която очаквахме с голямо притеснение, аз съм по-скоро оптимистично настроена.

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #346 -: Май 19, 2010, 10:56:09 am »
Нормално е хората да гласуват за ограничение, след като се разисква конкретния случай със 62 годишната жена. Докторите много аргументирано обясняваха на отсрещната страна колко е вредно раждането на тази възраст и за жената и за децата. Хубавото е, че доц.Щерев няколко пъти повтори, че границата за ин витро трябва да се качи на 50-52 години.
« Последна редакция: Май 19, 2010, 11:01:41 am от Meme »
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #347 -: Май 19, 2010, 10:57:15 am »
Д-р Емин мисля, просто няма смисъл да го коментираме - блуждаещия поглед за мен беше достатъчен. Човек който не гледа събеседника си в очите, не е сигурен в това което казва, не е искрен и уверен. Мисля че всеки разумен човек си направи изводите.

Именно този блуждаещ поглед ми даде да разбера, че това не е моят доктор. Когато се срещнахме с него преди 2-3 г., разговорът продължи 15 мин., през които нито веднъж не ме погледна в очите. Това ми беше достатъчно да разбера, че повече в нямам работа в КИРМ.
Браво, Jam! Браво и на доц. Щерев! За първи път виждам д-р Слънчева, която също ми хареса.
Гледах и Иван и Андрей, но там както винаги водещите и гостите говорят едновременно, та се поизнервих.
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...





БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #348 -: Май 19, 2010, 11:01:42 am »
Jam, поздравления!
Ти беше страхотна-хладнокръвна, аргументирана и точна. Най-подходящият представител на Сдружението.

Дискусията се получи добре, но според мен всеки участник от "другата" страна  на масата постоянно отместваше темата в някаква негова си посока.
Повечето казани неща от участниците бяха разумни, но някои бяха далеч от основната тема. Но, наистина много сфери на живота и гледни точки има по въпроса.

Д-р Емин спекулираше с цитат от форума, като умишлено смеси "възраст за ин витро" и "възраст за ембриотрансфер с донорска яйцеклетка".
Последно, Красимира правила ли е процедури в софийски клиники и кои са те?
Защо не са изпратили психотерапевта на КИРМ, за да я убеди да се откаже?
Не мисля, че пациентката е казала "искам да ми трансферирате Х броя ембриони". Просто са и предложили. Предложение, на което не е могла да откаже. :wink:

Много приятно съм изненадана от доц. Щерев! Издигна ми се в очите.
За д-р Слънчева съм чувала много добри мнения като професиналист и много ми хареса това, което каза.

А в предаването на Иван и Андрей, все пак се казаха смислени неща.

Смятам, че поразията от целия медиен шум не е толкова голяма и дори може да даде тласък за постигане на нещо добро.
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #349 -: Май 19, 2010, 11:04:05 am »
И за съжаление на страницата е изнесена следната статистика:
"Мнението на зрителите: да има възрастови ограничения при оплождане ин витро смятат 65,63%, без ограничения са гласували 33,98%, без мнение са само 0,39% от хората, които са следили дебата. Според експресното социологическо проучване около 1% от зрителите са променили мнението си по време на предаването в полза на ограничаване на възрастта."

По време на предаването можеше да се гласува и на сайта им. Резултатите бяха коренно различни от официално изнесените, но водещата спомена, че не се приемат за представителни.

Много съм впечатлена от доброто развитие на дебата. За пръв път гледам предаване, където хората с репродуктивни проблеми са поставени като сила и авторитет, а не като нуждаещи се от помощ. Има голяма промяна в настроенията и отношението за последните две години.
Позицията и отношението на д-р Емин ме смути много. Да не говорим, че звучеше по-скоро като ученик, а не доктор по медицина.
Възхитена съм съм от добрите и на място хора в този дебат!
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #350 -: Май 19, 2010, 11:13:11 am »
Мога да кажа само страхотно и адекватно представяне на доц. Щерев и Jam. Признавам, че докторката не я бях чувала до сега, но също ми направи добро впечатление.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #351 -: Май 19, 2010, 11:13:34 am »
Не мисля, че пациентката е казала "искам да ми трансферирате Х броя ембриони". Просто са и предложили. Предложение, на което не е могла да откаже. :wink:
Емин каза нещо изключително невярно (то не че имаше нещо вярно в изказванията му като цяло) - че броят на трансферираните ембриони зависи от желанието на пациента.

Неслучайно този въпрос е уреден със законова норма, а също така зависи и от медицинската преценка на лекаря за всеки конкретен случай. Да, пациентът може да има желания, но броят на трансферираните емриони трябва да бъде медицински обоснован. Това, което има право пациента, е да е информиран за възможните рискове, преди да се подложи на процедурата.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #352 -: Май 19, 2010, 11:26:26 am »
Много ползотворно и смислено предаване , не бях гледала подобно./става въпроса за Референдум/
И водещият водещ и участниците, участници /с 1-2 изкл.  :wink:/.
Благодаря Джам за аргументираното и спокойно изказване. Струеше увереност, не притеснение, това ти прави чест.

Аз няма да коментирам д-р Емин, повечето сте го направили, не мисля че има място за това във форума. Както стана ясно той/форума/ се чете и правят извадки, които някой ден по друг повод могат да бъдат "изтапосвани" на неприятни и неудобни за нас места и прояви.


Моята позиция си остава все още, да се премахне възрастовото ограничение изобщо. Ако все пак се стигне до изолирани случаи, като 62 годишната майка, да се изискват допълнителни консултации със специалисти от други сфери, освен медицинските преценки за рисковете за детето/децата и майката. Такива консултации да се изискват след фертилна възраст.

За финансиране от АРТ фонда, мисля за разумно възрастовото ограниче до фертилна възраст.
« Последна редакция: Май 19, 2010, 12:23:17 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #353 -: Май 19, 2010, 11:39:05 am »
Снощи, разбира се под въздействие на емоцията, пропуснах доц.Щерев!
Благодаря за изключителното му поведение,
за страхотната защита и всяка дума казана на място!




Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #354 -: Май 19, 2010, 12:09:29 pm »
Аз също съм приятно изненадана от доц. Щерев. Ясна позиция, аргументирана, професионална. Браво и на теб, jam! Въобще предаването беше на много високо ниво! За Емин, Стефи най-точно е описала - този блуждаещ поглед... Не съм го виждала на живо, но от това, което видях снощи, много още има да учи. Просто разликата между него и доц. Щерев се видя много добре.

Весела Нейнски в предаването на Иван и Андрей, също според мен се представи добре. А финалните думи на д-р Лъчезар Иванов прозвучаха доста обнадеждаващо. Въобще, смятам че наистина цялата история може да изиграе положителна роля в промяната на закона.

Но за 62 годишната жена, родила близнаци, след ин витро, продължавам да смятам, че е недопустимо!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #355 -: Май 19, 2010, 12:13:56 pm »
Chandra, аз лично не се притеснявам от тези резултати, напротив. защото въпросът е зададен много общо - трябва ли да има ограничение - не се пита до каква възраст.
в крайна сметка, и сдружение Зачатие е на мнение, че трябва да има някаква граница за АРТ, въпросът е именно в мястото на нейното поставяне.

:good_post:

Гледах предаването. Наистина страхотно! И на мене ми харесаха всички участници в дискусията с изключение на писателката и на д-р Емин.
Д-р Щерев, д-р Слънчева и Джам бяха просто невероятни! От сърце благодаря за високия професионализъм, всеотдайността и човечността!

Джам каза нещо много на място и според мене някъде там е основният пункт:
"[Случаят] не може да се в мести в границите на лечение на стерилитет. Това не е лечение."
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #356 -: Май 19, 2010, 12:32:16 pm »
Добрина Чешмеджиева създаде атмосфера с професионализма и информираноста си!
Водеше разговора много точно и всеки от участниците в дискусията имаше
своето време за да се аргументира!
Създаде се диалог в рамките на добрия тон.

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #357 -: Май 19, 2010, 12:39:28 pm »
Браво на Ирина и на доц. Щерев!
Мисля, че точно вашите аргументирани мнения убедиха зрителите какво трябва да е мнението им по повод вдигане на възрастовата граница за АРТ.
Д-р Емин говореше през цялото време за пациентката си като за клиент - това е недопустимо за всеки, клел се в Хипократовата клетва!


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #358 -: Май 19, 2010, 14:29:48 pm »
Д-р Емин говореше през цялото време за пациентката си като за клиент - това е недопустимо за всеки, клел се в Хипократовата клетва!

Така мисля и аз.
През цялото време д-р Емин се опитваше да оправдае това безумие, като всеки път обясняваше колко нещастна и със сълзи на очите се е молила 62-годишната жена, и как тя сама била пожелала да и върнат 2 ембриона. Пълни глупости. Утре някой със сълзи на очите ще се помоли да го отърват от съпруга, който ги тормози или от злата свекърва....какво-ще ги оправдаваме ли тогава???


Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #359 -: Май 19, 2010, 14:53:09 pm »
Гледах предаването снощи. Понеже съм над 43г. с притаен дъх чаках присъда. Но сега с облекчение споделям че се почувстах зашитена. Обшественото мнение също намирам за благосклонно .
Благодаря ви !