0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #220 -: Май 14, 2010, 14:36:25 pm »
д-р Георги Стаменов,
шеф на Център за репродуктивно здраве "Надежда" в клиника "Малинов"

Вярно е, че всяка жена иска да роди, но според мен не е морално да родиш на 62 години. От една страна, организмът няма сили да износи децата и те се раждат с тегло под нормата, което крие риск за здравето им. От друга - няма да могат да получат обич, когато най-много ще се нуждаят от това. 90% от специалистите по репродуктивна медицина са на моето мнение. В момента има ограничение за оплождане със собствена яйцеклетка до 43-годишна възраст, а за донорската - няма. Но час по-скоро трябва да се въведе такова ограничение. Смятам, че пределната възраст жената да забременее е 53 години. Преди 3 г. помогнах на 52-годишната учителка Зоя Цветкова да си роди две момиченца ин витро. Бременността й беше съвсем нормална. И роди двете си близначки доносени - всяка от тях тежеше около 3 кг.

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #221 -: Май 14, 2010, 14:38:28 pm »
Ето това е една разумна граница, която подкрепям.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #222 -: Май 14, 2010, 14:43:23 pm »
Ето това е една разумна граница, която подкрепям.
Аз също, още повече че е дадена от човек с авторитет.
Мисля си, че това е нещо, което трябва да се реши с помощта на водещите специалисти в репродуктивната медицина.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #223 -: Май 14, 2010, 14:44:36 pm »
Изказването ми е малко деструктивно, ама не мога да се сдържа, тъй като впечатленията ми от тези хора се затвърждават.
С какъв акъл доц. Табакова и д-р Николов обясняват какви велики са, братче, рисковете при късна бременност? Амии хубаво-жената- че не е добре, не е; лекарите в Плевен-че са го направили-направили са го. Ами баш те ли, които трябва да застанат зад пациентите си на възраст 40-45 години, им нанасят удар под кръста? От думите им човек остава с впечатление, че късната бременност /коментират късната като цяло, не конкретно този екстремен случай/ е жовотозастрашаваща. Съжалявам за острия си тон, но имам и други впечтления от недомислените и неадекватни изказвания на д-р Табакова и се радвам, че най-накрая го казах. Другият хубостник е д-р Вакрилов. С какъв акъл разправя, че пункцията на яйцеклетки е ОСАКАТЯВАЩА процедура? Това е директен удар срещу пациентите му, които отчаяно си търсят донори. Оскатяващ е начина, по който той лично ми отряза тръбите, та се наложи втора операция, но това е друга тема.
С две думи - и някои лекари май имат нужда от говорители.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #224 -: Май 14, 2010, 14:46:23 pm »
Джаме, недей моля те, това е толкова жестоко!
Прегръщам те!

Танита, а за донорките на яйцеклетки и аз мисля като теб!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #225 -: Май 14, 2010, 14:47:09 pm »
За репортажа на Миролюба Бенатова, мисля, че тя трябваше да вземе позиция на двете страни.Според него всички си продават яйцеклетките за пари и даже някои си слагат цици.Нима тя не знае, че има жени, които даряват, а не продават?Защо приравни даряването с продаването?Мисля, че трябва са направи още един репортаж и някой компетентен да й обясни.
За думите на доц.Конова
“Ако ни критикуват, че успяхме да постигнем бременност при тази жена, ние ще повдигнем другата тема - за неуспешните ин витро процедури в други клиники”, зарече се завчера доц. Конова.
Тя, като работеща в такава клиника, много добре знае каква е успеваемостта.Зад тези думи ми се струва, че се крие нещо друго.Малко си вкарвам конспирации, но на мен така ми звучи, иначе какво ще цели с тази заплаха.
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #226 -: Май 14, 2010, 14:47:56 pm »
Допълвам си поста, натиснах по-бързо. Това мнение копирах от в. Стандарт 13 май.

А моето мнение е следното. Притеснена съм от медийния шум, реална е възможността да смъкнат възсрастта не само за ин витрото а и за донорското ин витро. Мисля че трябва да се готвим за контраатака. Дано медийният шум да няма сериозни последици.
Следя го предимно заради това.
 На тази 62 г. жена завиждам, но и аз съм със смесени чувства както всички разумно мислещи . Същото мога да кажа и за Плевенския екип - уважение , но и размисъл ...
 

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #227 -: Май 14, 2010, 14:51:03 pm »
Аз ако реша да даря яйцеклетки, няма да се замислям кой ще ги износи. Дарението е хуманен акт и ако ми минават такива мисли, няма да го предприема чисто и просто. Така е логиката ми, мисля и на болшинството.

Да дариш - да. Не знам обаче дали става въпрос за дарение или донорство, т.е. срещу заплащане, там дори няма мисъл или пък условности какво ще следва по-нататък ...

д-р Георги Стаменов,
шеф на Център за репродуктивно здраве "Надежда" в клиника "Малинов"

..... Смятам, че пределната възраст жената да забременее е 53 години. Преди 3 г. помогнах на 52-годишната учителка Зоя Цветкова да си роди две момиченца ин витро. Бременността й беше съвсем нормална. И роди двете си близначки доносени - всяка от тях тежеше около 3 кг.


Ми какво да каже - ако Зоя беше на 55г., вероятно щеше да предложи разумна граница 56г.

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #228 -: Май 14, 2010, 14:53:43 pm »
Ако в Гърция възрастовото ограничение е до 50 години - имаме силен аргумент да настояваме  поне за тази граница и при нас, като доводите ще са:
При налагане на по-малко възрастово ограничение, всички останали жени ( над 40 ) автоматично ще отидат да правят процедури в Солун ( ей го где е- пук и цените са съизмерими ) - което означава отлив от БГ клиниките, наливане на свежи български пари в гръцката икономика, а колкото процедурите с донорска я. - това означава, че след 40 год всички жени с преждевременно изчерпан ЯР ( акцента трябва да е на преждевременно) ще отидат в Гърция, за да заченат с гръцки генетичен материал. А какво ще стане с българския генетичен материал, които и без това вече е на привършване?
И тъй като живеем в свят без граници - една наредба няма да попречи на българската жена да ражда, но остава големият въпрос какви деца ще роди и къде ще ги роди.
2 милиона млади българи избягаха от БГ заради тежкото икономическо положение, сега трябва ли да изгоним и майките от застаряващата ни държава и насила да ги набутаме в ръцете на гръцките лекари?
Момичета, а някой знае ли какво е и има ли възрастово ограничение в другите държави от ЕС?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #229 -: Май 14, 2010, 15:01:52 pm »
Момичета, а някой знае ли какво е и има ли възрастово ограничение в другите държави от ЕС?

Германия - няма ограничение, ако си финансираш сам лечението
САЩ - няма ограничение
Белгия - до 45 години за финансирано от здравноосигурителната система, без ограничения за частно финансиране
Холандия - до 45 години
Естония - до 50 години
Гърция - до 45 години
Испания - няма ограничение
Израел - няма ограничение
Турция - няма ограничение
Норвегия - до 44 години

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #230 -: Май 14, 2010, 15:10:15 pm »
да допълня:
Великобритания - няма законово ограничение, има препоръчителна граниза до 50 г.
Румъния - няма ограничение
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #231 -: Май 14, 2010, 15:10:43 pm »
Ми ще идат  - като нашата държава не им осигурява подкрепа!!! Въпроса е колко ще останат изобщо да живеят в нашата държава при това здравеопазване и въобще бъдеще за тези толкова изстрадани деца! :(
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #232 -: Май 14, 2010, 15:40:57 pm »
Чета от вчера темичката и тя повдигна в мен доста въпроси.От Русе съм и съм минала през ин витро процедура.Познавам повечето доктори през които е минала въпросната Жена и дъщерите и.Май доста време е минало от както тези хора са дали Хипократовата клетва и са я забравили.Първо жената явно е физически нездрава,второ психически също не е(русенка съм и ,в тези среди работя ,а и градът ни е малък),трето няма близки които да и помогнат.Никой не мисли за тези дечица,които са се родили-какво ще е тяхното бъдеще здравословно и социално.Снимат ги като едни циркови животни и всички на техен гръб си правят реклама.Ужас
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #233 -: Май 14, 2010, 15:43:58 pm »
Не говоря за доктор Хубчев и неонатолозите-те просто си вършат работата
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #234 -: Май 14, 2010, 15:47:17 pm »
Jam, StefiZ - благодаря.
Колко много държави са без ограничение.
Още аргументи се сещам:
За всяко ограничение се намират начини за неговото заобикаляне, които обикновенно са незаконни и копурционни и по този начин вместо да се намалява корупционните канали, те се увеличават. Или може би на всяка пункция ще слагаме по един дежурен полицай? Може да се стигне и по-далече - създаване на изцяло незаконни клиники, заобикалящи закона със съмнителна репутация и качество на услугите, застрашаващо живота и здравето на жените. Всички знаем какво се случва когато се забранят аботите - те не спират да се правят, просто започват да се правят незаконно.
А какво ще направим, ако забременее спонтанно жена над допустимата законовата граница - в такъв случай най-добре е да кастрираме всички над определена възраст, за да не стават грешки.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #235 -: Май 14, 2010, 15:57:51 pm »
Елия, ползвай, моля те, бутона "редактирай", който е активен 2 часа след публикация.

Относно мнението ти - напълно го споделям. Всичко това е един невъобразим ужас, най-вече за дечицата. Дано спрат да ги дават през полвин час във всяка емисия новини или предаване, че направо прекаляват вече.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #236 -: Май 14, 2010, 16:06:10 pm »
Аз не бих си позволила да съдя никого...
И у мен възникват различни въпроси:

Първо, ако една жена на 25 г. преживее онкологично заболяване и статистически има вероятност от бъдещи здравословни проблеми, морално ли е да иска да има деца, или е егоистично? Аз самата съм разсъждавала по подобни проблеми, макар в друг аспект, и единственото, до което стигнах е, че няма нищо 100% сигурно.

Друга моя болна тема - какво правим с масово допусканите триплодни бременности (масово и от софийски клиники), когато често дечицата се раждат с тегло около 1,000 грама?

Като един родител (майка) не мисли за децата си, когато ги ражда в късна възраст, не следва ли да заключим същото и за друг родител (баща), който става такъв над 60 г.?

Майка ми е на 62 г. и да ви кажа честно много по-добре от мен се грижи за детенцето, по-пъргава е, с повече търпение и старание прави всичко, а мен ме болят ставите и съм несръчна и други работи.


Иначе не одобрявам, че в случая жената няма "разширено семейство", на което да разчита за децата (това с колегите ....). И ако отдавна е в климактериум, пак не одобрявам.

Наистина е жалко всичко, което се случва, в момент, в който Зачатие се бори за отпадане на възрастовото ограничение. Аз досега мислих, че има възрастово ограничение за финансиране на порцедури от Фонда, ако се самофинансираш, пак ли само до 43 г.?!?
Много, много жалко за нанесената щета на постигнатото от Зачатие с толкова труд, всички сте го казали много точно!


Не съм разсъждавала много по темата, но на мен ми се струва най-добре да няма фиксирана възрастова граница, особено за самофинансираните процедури. Хареса ми и цитираната формулировка от Великобритания - препоръчителна възрастова граница 50 г. - някак да ти светне лампата все пак.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 16:27:18 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!







Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #237 -: Май 14, 2010, 16:12:19 pm »
Jam,  недей така! Не си такъв човек!

За думите на доц.Конова
“Ако ни критикуват, че успяхме да постигнем бременност при тази жена, ние ще повдигнем другата тема - за неуспешните ин витро процедури в други клиники”, зарече се завчера доц. Конова.
Ей това, вече ме вбеси!
А, за неуспешните опити в нвйната клиника, които са със зверска стимулация?
А за това, че още при първия проблем ти предлагат донорска процедура?
А сумите, които излизат процедурите там?
А за нашата съфорумка, за която никой от клиниката не се заинтересува и  й казваха да пие Но шпа, вместо да обърнат внимание, че е с животозастрашаваща хиперстимулация?

Защо имам неприятното усещане, че тази медийна истерия точно сега не е случайна?
« Последна редакция: Май 14, 2010, 16:16:01 pm от alia_alia »
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #238 -: Май 14, 2010, 16:15:31 pm »
да и на мен това изказване ми качи кръвта в главата
В очакване ....
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #239 -: Май 14, 2010, 16:28:14 pm »
Майка ми е на 62 г. и да ви кажа честно много по-добре от мен се грижи за детенцето, по-пъргава е, с повече търпение и старание прави всичко, а мен ме болят ставите и съм несръчна и други работи.

Фреши, а при мен и майка ми и свекърва ми са под 60, но и двете имат здравословни проблеми(майка ми със сърцето, краката-шипове, поне два три пъти в годината има неистови болки в краката, свеки има проблеми с щитовидната жлеза, очите-направо си е доста зле с тях, кръвно и тем подобни), иначе за търпението и двете имат малко повече от мен в някои отношения и все пак.