0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #200 -: Май 14, 2010, 09:51:32 am »
Лъчезар Иванов беше сутринта пак в Нова ТВ, за него това наистина е добре дошло. В повечето вестници вече се тръби за намаляване на възрастта - на 40г. и наистина визират единствено и само конкретния случай. Всичко се връща много назад наистина. Слабо информираните хора - все пак не всички са длъжни да са запознати с всичко, когато го слушат ще си кажат, я как умно говори. Между другото, направи ми впечатление че каза неща, които вчера четох и тук в темата.
Аз също съветвам, макар да не съм член на сдружението да се изчака медийния шум да улегне и тогава да се прави каквото и да е. Но също така си мисля, че без хиляди уговорки и условия - като например психотестове за жени над определена възраст няма да се размине работата, от Плевен се постараха лекарската преценка да се постави под сериозен въпрос.

снощи гледах бебешката количка на сина ми, която с някаква дълбока подсъзнателна надежда отказвах да продам досега и си мислех през сълзи - е, можеш да пускаш обявата вече... Емилияна Конова и Лъчезар Иванов те лишиха от шанса да имаш второ дете.

имам и почти нови бебешки обувчици, ако на някой му трябват. пазех ги досега...
Jam  :grouphug2:
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #201 -: Май 14, 2010, 10:08:24 am »
Jam, Момичета, недейте така...
Не вярвам, отказвам да повярвам, че всичко това което е отвоювано до момета може така лесно да бъде загубено.
Защо Лъчезар Иванов толкова иска да смъкне границата, да няма някакви лични причини?
Дайте да направим нещо, незнам какво точно , нека да го обмислим..
Jam, аз също съм на 43 и няма толкова лесно да се предам. Ако Лъчезар Иванов толкова не може да проумее за какво става въпрос - да идем при Бойко, той поне е жалостив, за толкова неща дадоха назад и се отказаха да го приемат, та тази глупост ли...
Предлагам, да се съберем и да обсъдим какво може да се направи - повече глави мислят по-добре.
Може да използваме този случай в наша полза - примерно - добре и ние сме против да не раждат 62 годишни жени, но нека границата да падне на 50 за всички ( нали така е в повечето страни, ако съм в заблуда ме поправете ). Това за 50 ми дойде просто така ....просто да се обединим около някаква разумна граница.
Нека тогава да излезем с контрааргументи - случая на д-р Стаменов - жена на 52 роди здрави, прави близначета и всички са добре.
Според мен е грешка сега да чакаме да отмине отзвука, нека се чуе и нашия глас, но да се съберем и да обмислим какво може да се направи.
Да поискаме една среща с Лъчезар, неформална, може да успеем да го убедим...Хубаво - да има граница, но по-висока
Незнам, давайте идеи...
« Последна редакция: Май 14, 2010, 12:42:09 pm от rally_pat »
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #202 -: Май 14, 2010, 10:12:22 am »
Не знам дали на Лъчезар Иванов сега ще му се чува изобщо.
Щом от преди си е бил за ниска граница как сега ще приеме нашите аргументи? Ще използва този случай като контрааргумент.

Не знам, не знам. Според мен тази новина много поразии ще направи. Дано не съм права.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 12:43:15 pm от rally_pat »
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #203 -: Май 14, 2010, 10:21:08 am »
Не знам дали на Лъчезар Иванов  сега ще му се чува изобщо.
Щом от преди си е бил за ниска граница как сега ще приеме нашите аргументи? Ще използва този случай като контрааргумент.

Не знам, не знам. Според мен тази новина много поразии ще направи. Дано не съм права.
Само че, въпросния случай не е свързан с репродуктивните проблеми на хората тук. Да не забравяме, че тази жена не се е борила с години със стерилитета, просто вчера и хрумнало, че иска дете и хоп-троп решила, а лекарите съгласили се с нея, просто са допуснали ОГРОМНА грешка.
Също така факт е, че никой от лекарите в София не се е съгласил да й се вози на каруците. Абе случая смърди от много далеч. Лъчезар Иванов спомена сутринта, че й е отказано осиновяване, точно защото е възрастна. Може според мен да се търси диалог с него - неформален и без медийно присъствие. На мен ми се видя разумен човека  :? но пък може и да греша.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 12:43:48 pm от rally_pat »
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #204 -: Май 14, 2010, 10:31:33 am »
Специално по този въпрос, не незнам дали ще се съгласи дори на неформален диалог. Пробвахме и преди, беше ни отказано, а сега едва ли...
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #205 -: Май 14, 2010, 10:54:15 am »
Не знам дали гледахте внимателно - сутринта Лъчезар Иванов цитира за нормална възраст за инвитро - 44 години - за мен това е много знаково, че няма да бъде свалена възрастта на 40. Лора напомни, че в Гърция възрастта е 50 години. Определено според мен Лъчезар Иванов е отворен за дебати и смята да ги предизвика бързо тези дебати, за да се направят бързо законови промени. Той смята, че трябва да се направи добре преценката чрез мнението на специалистите в областта и като се отчете спецификата на нацията.
Нищо не е съвсем загубено. Тази случка внесе много объркване и отрицателно влияние на тема ин-витро. Но ще бъде добре ако можем да я обърнем в наша полза - май трябва да се мисли в тази посока.
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."



*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #206 -: Май 14, 2010, 11:09:00 am »
Не знам дали гледахте внимателно - сутринта Лъчезар Иванов цитира за нормална възраст за инвитро - 44 години - за мен това е много знаково, че няма да бъде свалена възрастта на 40. Лора напомни, че в Гърция възрастта е 50 години.

Не мислите ли, че ще е абсурдно да има 10 години разлика между БГ и Гърция. Тук 40, там 50? То и сега е много голяма, но да се сваля допълнително, извинете. Понеже сме цъфнали и вързали и ни е много голям естествения прираст, дай да ограничим още повече горките жени, които са ходили по мъките сума време. 40+ не е 60+, да му се невиди!

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*

    yoto

  • *
  • 34
  • Кой, ако не ти? Кога, ако не сега?
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #207 -: Май 14, 2010, 11:10:01 am »
Специално по този въпрос, не незнам дали ще се съгласи дори на неформален диалог. Пробвахме и преди, беше ни отказано, а сега едва ли...
Не искам да давам тон в живота на никого, нито да се правя на възпитател, но искам да споделя нещо, което ми направи много лошо впечатление.
Всеки втори тук нарича шефа на здравната комисия с един нелюбезен и грозен прякор, сякаш са пили с него на една маса още от ученическите си години.
Без значение какъв е и какви са разбиранията му, той е на обществена позиция, която предполага поне формално уважение към поста, ако не към личността.
Всеки отговаря за собственото си възпитание, но този форум е публично пространство, и то претендиращо за определена представителност, и толерирането на кофти тон, епитети и откровени обиди към Л. Иванов надали ще помогне да се повиши благоразположението му по въпроса или желанието му да дискутира с представители на Сдружението.
Въпреки, че всеки пише под псевдоним, някои никове се свързват от пръв поглед със Сдружението и ръководството му, и според мен е автогол да го наричат идиот по форумите. Все пак утре именно този идиот ще чакате да се съгласи на среща с молба да подкрепи законова промяна, защитаваща интересите ви.
Извинявам се за офтопика, но колкото и всички да са изнервени от възможните негативни последици от случката, нека поне не се залагат подобни допълнителни пречки в един и бездруго труден диалог.
Лобирането и застъпничеството изискват доста усилия за владеене на личната емоция - изискват прозрачност на намерението, коректност към каузата, и безупречен тон в общуването с институциите и представителите им. Недейте да позволявате емоциите ви да навредят на работата ви, вашият успех никога няма да бъде само личен, на него се уповават толкова много хора!
Коментарът ми е добронамерен и загрижен и вярвам, че няма да се обидите от непотърсения съвет.
Кой, ако не ти?
Кога, ако не сега?
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #208 -: Май 14, 2010, 11:15:30 am »
Като преспиш една-две нощи и като погледнаш различните гледни точки нещата малко се попроменят ... не знам ...
Ако считаме, че ограничението до 43-годишна възраст е некоректно, то би следвало и ограничение за всякаква друга възраст да е анти човешките права.
Как биха изглеждали нещата, ако бебетата се бяха родили доносени и съответно здрави, ако жената имаше семейство - съпруг, други деца и т.н. Сигурна съм, че всички бихме казали - така са решили, да са живи и здрави, ще се справят, браво!

Просто конкретният случай е извън всякакви рамки и норми, логика и морал.
За това и може би не трябва да има критерий само възраст, а всички изходни позиции да се разглеждат комплексно и да се търсят повече компетентни и отговорни становища.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #209 -: Май 14, 2010, 11:31:57 am »
Лично мнение - нямаме никаква работа или разговори с Лъчезар Иванов. НИКАКВА!

Наредба 28, която дава регламента на АРТ  е издадена от министъра на здравеопазването и народното събрание няма общо.

Да изчакаме да отмине медийната истерия. После тихо и кротко ще си работим както си знаем директно в министреството.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 12:46:20 pm от rally_pat »
В очакване ....
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #210 -: Май 14, 2010, 12:11:42 pm »
Напълно подкрепям последния пост на Снежина:wink: Това е и моето мнение.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #211 -: Май 14, 2010, 12:21:58 pm »
От вчера чета, пиша и изтривам постовете си. Днес обаче искам да напиша, че това което сътвори клиниката в Плевен е не само самоубийство, но и чисто убийство спрямо всички борещи се със стерилитета от години.

Уникално съм потресена и от заканите на доц.Конова  8O 8O 8O каквото и да е имала в пред вид.

Джам мила, надявах се, че на ДРЗ.то ще ме изненадаш с хубавата новина, но не се отчайвай и предавай. Има все още шанс. Може да не е днес или утре, но вдруги ден... кой знае.Силно вярвам и ти го пожелавам, не бързай да продаваш и подаряваш. :bighug:


Имам едно предусещане, че тази антиреклама на плевенската клиника и начина на отразяване по медиите е поръчково ...

БТВ до сега бяха добронамерени и обективни. С този антирепортаж обаче негативизма и заклеймяването се стовари точно всички с репродуктивни проблеми, както и върху нашите лекари.
Лично аз М.Бенатова не я харесвам нито като журналист нито като визия и сега така ме е яд на нея. Репортажа й бе направен с грубо и неинформирано отношение към хората с репродуктивните проблеми, както и на хората борещи се денонощно да ги разрешат. Търсеше се сензацията и рейтинга, без да се замисли какво може да породи всичко това, а може би точно това е била целта на група хора, които и да са те.

Що се отнася за ограничението, моето мнение е, че не трябва да има такова. Но има хора всякакви и може би не е лоша идеята, както при сурогацията, жени над някаква разумна възраст да минават и психотестове, освен медицинските показатели.

Отново този Лъчезар Иванов ме накара да се почувствам зле и уплашена за бъдешето ни като нацаия.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 12:46:42 pm от rally_pat »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #212 -: Май 14, 2010, 12:44:38 pm »
Момичета, след като г-н Иванов не желае да ни изслуша, защо не опитаме да се срещнем с Анна Борисова. На мен лично тя ми се вижда много читава и сериозна жена, нека да опитаме да се срещнем с нея.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #213 -: Май 14, 2010, 12:51:25 pm »
Не мисля, че дадения цитат или някъде другъде съм казала нещо обидно за г-н Иванов.
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #214 -: Май 14, 2010, 13:05:33 pm »
Ето какво казва днес г-н Лъчезар Иванов:
http://eu.actualno.com/news_298213.html

« Последна редакция: Май 14, 2010, 13:14:17 pm от rally_pat »
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #215 -: Май 14, 2010, 13:42:05 pm »
Не мога да приема възрастовото ограничение по ред причини.

1. До скоро на хората с репродуктивни проблеми не се обръщаше абсолютно никакво внимание, до като не се родиха пациентски организации, борещи се сами за това.
Жени и мъже преди години от по на 20-25 г.са се борели сами със срама и клеймото, че не могат да имат дете. Всичко това заедно с без хаберието на управляващите, както и не до там напредналата медицина у нас, ги поставя днес отново, когато са на 40-48 години в същата изходна позиция от ония години, когато нямаше АРТ медицина в България. И не защото имат неразрешим проблем, а някой решава, че е неморално и неетично да си родител на 45-49 г.
2. Ако има възрастово ограничение при асистирано зачеване, се нарушават правата на човека за собствен избор в демократичното общество.
3. Ако има възрастово ограничение при асистирано зачеване по морални и етични причини, би ли следвало да се наложат и при естествено такова, както и при кандидат осиновителите.

Това се сещам на прима виста, но ако се замисля по дълго време ще изскочат и още.

Най ми е болно за хората които са чакали 10-20 и повече години детенце. Тези млади хора тогава са били на 20-30 г., днес са на 40-50 г. и какво, те са негодни за родители ли ... кой може да ми забрани да искам да бъда майка/родител...?
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #216 -: Май 14, 2010, 13:57:28 pm »
Перденце, права си, мила! Затова идеята е лекарският екип да прецени нещата от медицинака гледна точка, т.е възрастта да не е водещия фактор. На това мнение е и БАСРЗ. Но след този случай виждаме, че понятието "лекарска преценка" силно се компрометира. За жалост, става ясно, че не можем да разчитаме на адекватност, етика, морал и здрав разум от страна на някои лекари. Щом е така, тук вече идва нуждата от законово ограничение. Тъжно, но факт. Аз също искам да се вдигне възрастовата граница, но признавам, че предпочитам да се сложи някакъв разумен таван. Ако няма такъв, рискуваме още такива случаи.
Категорично смятам, че всяка жена има право да стане майка, но нека погледнем истината в очите - на 62???? Мисля че е прекалено. Особено пък за този конкретен случай, когато една жена е спала 40 години и изведнъж й щукнало, че трябва да има дете. Оправданието с властните родители е меко казано смешно. Та тази жена е психиатър за Бога! И на всичко отгоре отдавна е навършила пълнолетие и е можела сама да решава. Просто според мен, на дърти години вече тотално е изкукла и й е щукнала безумната идея да става родител. Мислейки обаче, единствено за себе си и собствения си егоизъм. Не и за децата.
В тази връзка, ми се ще да кажа нещо и на Владо :) Казваш, Владо, че горката жена си била изпълнила последното желание! Мислиш ли, че то трябва да е за сметка на децата? Те не могат да решават и да носят отговорност за себе си, още преди да са родени, нали? В такъв случай, това задължение се пада на майка им! Тя е тази, която носи отговорност за живота, който ще създаде. Очевидно е, че за това тя не е помислила. Метафорите с кораби и последни желания са крайно неуместни тук. Кажи ги утре на тея деца, ако оцелеят и ако успеят да разберат действителността около тях, дай боже, да не са увредени. Интересно ми е как точно ще им обясниш кой по дяволите ги е обрекъл на такъв живот :? И защо...
« Последна редакция: Май 14, 2010, 14:01:14 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #217 -: Май 14, 2010, 14:15:11 pm »
Тази жена е единица и не мисля, че трябва да се налага ограничение заради такива единици. Такива е имало и ще има на всякъде и във всичко.За съжаление покрай плявата ще изгори и житото, а то не е никак малко.
Отговорност носят лекарите за бога!!! За какво полагат клетви... :(

Ако един психически неуравновесен човек отиде да си издаде шофьорска книжка, комисията ще го спре, длъжна е, така трябва и лекарите да са длъжни да спират подобни безумия.

На същото мнение съм и аз Сиксче, на 62г е нещо повече от егоистично да искаш да си родител... но не искам да съдя тази жена. Жалко, много жалко за мъниците, това е тъжното в случая.

Писах по горе, ако се поставя ограничение да е разумно, не 35-44 г. каквито се спрягат по медиите. Ако е нужно да се съобразяват и с други критерии, като психо тест например.
« Последна редакция: Май 14, 2010, 14:18:06 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #218 -: Май 14, 2010, 14:25:51 pm »
Има още един отрицателен ефект покрай този случай и той ще бъде - рязко намаляване желаещите да станат донори на Я. А те и без това не са много и момичетата чакат с години...
Само мисълта, че Я., която безкористно сте дарили може да отиде при 62 год. жена, особено гледката на беззашитните дечица, борещи се за живота си - според вас колко момичета биха дарили???
*
Re: 62-годишна русенка роди близнаци‎
« Отговор #219 -: Май 14, 2010, 14:30:39 pm »
Има още един отрицателен ефект покрай този случай и той ще бъде - рязко намаляване желаещите да станат донори на Я. А те и без това не са много и момичетата чакат с години...
Само мисълта, че Я., която безкористно сте дарили може да отиде при 62 год. жена, особено гледката на беззашитните дечица, борещи се за живота си - според вас колко момичета биха дарили???


Аз ако реша да даря яйцеклетки, няма да се замислям кой ще ги износи. Дарението е хуманен акт и ако ми минават такива мисли, няма да го предприема чисто и просто. Така е логиката ми, мисля и на болшинството.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!