Jbrul, ще ти кажа аз как си разсъждавам (не гарантирам, че е вярно, но поне от опит ми изглежда по-правилно).
За предпочитане е да са замразени, защото, ако консервираш, ще ги направиш в бурканчета най-малкото в пюрени. Едно такова бурканче с моркови примерно ще ти стигне за поне 3-4 дни, но дали ще изкара толкова то (след като няма консерванти) и няма пък всеки ден само моркови да яде. Ще добавиш още нещо и ще се наложи да отвориш 3-4 вида такива бурканчета. Все ще хвърлиш нещо, а мен ме би било яд, ако трябва да хвърлям такава храна. Отделно това, което вече се спомена за консистенцията.
Замразените - верно, че не е шоково, но когато се замразяват по-малки количества наведнъж, се замразяват по-бързо. Когато са ти само измити и нарязани на кубчета (естествено добре отцедени), слагаш си ги в торбички и в зависимост от това какво искаш да приготвиш, вадиш си от торбичките само необходимото количество (естествено може за 2 хранения, спокойно ще си изкара 24 часа в хладилник храната). Не малък факт според мен е, че прясно сварената храна има коренно различен вкус от бурканчета - претоплени. Малки количества съм пасирала в чопъра на робота (особено тиквички и пилешко месо - не стават с пасатора). Вярно е, че ежедневното готвене е ангажимент, но все пак готвенето за бебета е само едно варене.
Аз съм замразявала тиквички, моркови, тиква, карфиол, броколи, царевица, грах, печен и суров пипер, спанак, коприва и т.н. Много бързо се минава от пюрета на супи, а тогава нямаш никаква подготовка - вадиш и вариш. Замразявала съм и вече готова храна, но трябва да няма картофи вътре или да са много малко.