Боби, аз явно не съм била ясна, че става обърквация някаква.
И плодовете и зеленчуците, които бих замразила, или варила в бурканчета - все са био. Няма опция да не са т.е. вариант да са третирани с пестициди.
Та мисълта ми беше, ако зеленчукът Х до края на септември /примерно/ мога да си го набавям био пресен, а след това ако го искам пресен - няма да е био...
Та при това положение, в края на септември, да направя ли 3 кила био-моркови /хипотетично/на пюре от моркови, или да ги мятам във фризера, по някое време да ги размразявам, варя и пак да ги правя на пюре? Говоря само за храната на бебето, за нас - решение имам отдавна. Или иначе казано, главният недъг на пюретата в бурканчета според Д-р Бърди е просто това, че са в бурканчета, или в това че нямаме хабер какво им е съдържанието и каквото и да пише на етикета - ходи провери дали е вярно?
Също така, замразените плодове и зеленчуци които купуваме - не се замразяват по начина, по който всяка от нас единствено би могла - да ги метне във фризера у дома. Промишленото замразяване е шоково, става /средно/ за 5 мин., при изключително ниска температура - с цел оптимално запазване на хранителните качества, както и на вида на храната. Едва ли някоя от нас има подобна инсталация в кухнята си
Разбира се, дори домашно замразени храни са годни за консумация, но доста по-малко време т.е. ако не си технолог по храните - малко трудно да нацелиш това, което си замразил докога става за ядене... Не, че е особена драма, само го споменавам. Ако замразиш плод в домашния си фризер Боби - като го извадиш ще стане на пихтия, ако е по-твърд вид - ще е просто посмачкан, кашнат тук-таме и не особено вкусен, поради горепосочената причина. При замразяване в домашни условия, водата в храните не се "смръзва за секунди", а за часове, прониква в структурата на плода/зеленчука и го "разкоства". Там където се е струпала повече вода - избиват едни "студови петна" приличащи на загнило и пр.
При размразяване, най-често ако е цял плод, или зеленчук се кашва...
Та защо го пиша това всичкото? Щом така и така ще трябва да ги варя тези неща за бебето, какъв е смисълът да ги откъсна от градината, да ги мия, да ги замразявам в домашни условия и по някое време да ги сваря...вместо да ги откъсна, измия и направо да ги сваря? Не намирам логика просто, което не значи, че няма такава