..........та вчера и днес още не е акал ............
Когато бяхме изцяло на кърма моето не акаше по 8-9 дни, което някои казват, че е нормално за кърмаче. Гастроентеролозите , обаче, не бяха на това мнение- питаха ме защо не ака всеки ден по малко , а веднъж на 8 дни в големи количества и отговорът е - Защото е с лениви черва. Казаха , че трябва да се раздвижи стомаха иначе,може и като порасне това да остане проблем (склонна съм да вярвам, защото и аз ,самата, съм така). Предписаха ми Лактулоза МИП сироп, който се продава и без лекарско предписание - и чудо за 10 дни детето ми се оправи. Казаха ми да го давам 2-3 дни , и после само ако пропусне изхождане 2 дни , да давам веднъж. В листовката пише ,че е безвреден и най-важното -
не води до привикване (както глицериновите свещички напр.) и
че може да се дава еднократно при запек , като самият сироп омекотява изпражненията и помага на бебчо да се изходи без много мъки .Ние бяхме кг за 3мл доза, но аз му давах едва по 0.75 мл, че иначе ми се подрискваше и чудо- до няколко часа Коко си се изакваше нормално. Откакто сме на пюрета проблем не съм имала с изхождането, ноо все пак и чревцата му вече знаят да работят
По въпроса за месото- чела съм, че задължително трябва да е сварено (не печено, задушено на пара или др.) и трябва да е не повече от 30-40 г в порция
А за ябълката - моето е яло само от пюре и май от нея му излязоха пъпки по корема, но сега съм в процес на проучване- утре пак ще му дам и ще видя дали е наистина от нея. Мисля , че на мими 26 малките също са имали проблем с ябълката (знам , понеже често ползвам нейната таблица за захранване за сферка
) , а и на моя много близка приятелка на малкото , ябълката съвсем не му понася - плаче, повръща от нея... така,че не знам кое и е толкова подходящо за първа храна , още повече пък и сурова. Разбира се това не се отнася за всички бебета, но наблюдавам , че не са съвсем рядко явление проблемите, възникнали от плода на греха