Аз мисля (щото питаш кой какво мислел
), че нямаш причина да бързаш да захранваш, ако не желаеш. Мисля също така, че бих забранила детските консултации, ако съм здравен министър и бих им натикала да не казвам къде таблиците за всичко с "долна и горна граница".
Нямам идея генетично как сте с габаритите ти, съпругът ти и двата ви рода, но ако детето ти "шишкавее", което не виждам на каква база се твърди при тези му килограми - това не е, защото АМ го "помпело". Дани (както съм споделяла) пиеше на 4-5 месеца по 220-240мл. АМ на хранене, при интервали от по 4 часа + нощно хранене до 10-я месец. Разбирай, че хранителният му режим си беше 24/7 като на новородените. Изписаха го 2600 (роди се 2830). Само, че с "клечавия" си ген и от двете фамилии + тънките костички наследени от мама - Дани е само мускули и изобщо не би допуснала, че тежи 20 кила, ако го видиш.
Пък си е ящен човека, не се спира и с яденето и с движението обаче.
Всъщност, повечето наистина угоени бебета, които аз съм виждала са именно кърмените, а не хранените с АМ, не по друга причина, ами защото кърмата я усвояват по-добре и пълноценно от кое да е АМ. Когато тях ги захранят пък - рязко се "вталяват" и те. Възрастта - също има значение за тези неща, от гледна на това колко се движи изобщо детето т.е. колко от хапването изгаря при движение и пр. Факторите са много и действат комбинирано.
Аз никога не бих ограничила храната като вид и количество на БЕБЕ, но това за мен. Що се отнася до мненията на педиатрите - НИКОГА не се случи нашата да каже за каквото и да било, че е съвсем ОК според нея.
Или малко ядял, или много ядял и да й влиза в таблиците идеално като ръст и тегло - СПОРЕД НЕЯ бивало малко по-нагоре да са килограмите, или по-надолу ръста му. Че как да му е ръста като на приятелка на щерката, която е на същата възраст, ама хем момиче, хем и в двата рода всички са им по 160 см.
В моята фамилия мъжете са по 2 метра и това е нормата, аз самата съм 171 см. и съм от "нисичките" все пак. Той Дани на кого да прилича, на родата на тази приятелка ли? Ми няма начин.
До педиатърката апропо съм ходила само за поставяне на ваксини, пък сега не ходя по никакъв повод. С "консултирането" приключих още на втория му месец, поради липса на нерви да слушам глупости - нейните и на сестрата, вкл. как трябва да му забелвам пишката и да продължа да си го кърмя, ако и да драйфа като райски фонтан и пр. Ако за нещо сме били някога на една позиция - то беше, че до 6 месеца детето се кърми, или храни с АМ. САМО! От позицията на изминалото вече време - мога да кажа категорично, че за всичко останало, за което не бяхме на едно мнение - оказах се права аз, а не тя. И кантар и метър си имам в къщи, ако реша, че искам котролно ПКК - лаборатории бол, за всичко друго по отглеждането на бебе - информация има колкото искаш. При някакъв сериозен проблем - водя при специалист по този проблем баш, не съм фен на докторите "по всичкология" просто.
П.П. Педиатърката на Дани е млада, на 42, с две специалности, относително в час с всички съвременни тенденции. Не някой "динозавър в бранша" да кажеш и пак и пак залита по уравниловки и прийоми на соц-школата де. Та съм "мерси" от услугите й. За щастие живеем в България и имаме достъп до всякакви тесни специалисти по какво ли не, ако се наложи.