0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Аз също въведох месо на 6 месеца и глутен на 7.
Кисело мляко пробвах да дам на 9 месеца,но така блъсна паницата,че цялата станах в мляко. :lol:
Преди седмица пак предложих,като сложих банан и бисквити и го яде.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Боби, постът ми не беше да се заяждам. Споделих си мнението. Благодаря за цитатите - оценявам труда ти. Само да те питам - месо кога въведе?
Преди 6 месеца нямаше как да дам, при полежение, че го захраних 12 дена преди края на 6ти месец. Не съм чувала да се започва с глутен. Иначе и педиатрите, поне в България, се разминават драстично в мненията си. Моят ми каза - започвай с плод на 5м и 20-21 дни (това съвпадна със схемата на Бърди и го приложих), на зълва ми - изчакай поне 6 цели месеца и започвай със зеленчук, на приятелката ми пък детето показа алергия към млякото при ядене на пюре Ганчев и педиатърът и я караше да дава мляко + противоалергични лекарства. Та, кажете ми, как 100% да вярвам :( Само съм 100% сигурна, че всяка от нас иска да направи най-доброто за детенцето си. Аз лично се тревожа от най-малкото нещо и за това чета, питам, за да сведа до минимум риска. А както казва една баба тука - "вие майките си мислите, че можете да си опазте децата ли? Господ ги пази децата, никой друг не може да ги опази като него."
Благодаря на всеки за споделения опит. Дано на всички деца са ни здрави  :heartbeat:


*
bebe, аз на времето от всички схеми и прочетено бях стигнала до извода, че е хубаво да се вкарат поне 3-4-5 зеленчука и тогава местото, т.е. 1-2 м. след началото на захранването. не за друго, ами с какво аджеба да го комбинирам това месо ако започна с него, печени пържоли едва ли щяха да се харесат :)
в захранването няма нещо което да е категорично забранено или разрешено само еди кога си, просто все пак се спазват някакви стандарти. както и по-горе писахте, на нас като са ни давали сок от ябълка на по 3м., ей на живи и здрави сме. Да, аз не бих дала, зщото вече има доста изследвания по въпроса, че това в една по-късна възраст може да е предпоставка за различни гастритни заболявания, но е и факт, че не всички сме с гастрит. Така че давай месото когато прецениш :)
*

    Crystal

Бебе, а на профилактичните изследвания на бебчо колко беше хемоглобинът? Нашият беше 104 на 6 месеца и се бях изплашила, та сравнително бързо дадох първо жълтък. С месото също гледах по-бързо да започнем заради хемоглобина. Както с каката ме беше страх да бързам с жълтъка, така сега си го дадох по-рано като стой та гледай  :D . Нямаше проблем, слава Богу. Вече ядем по цял жълтък поне 2 пъти в седмицата. Изобщо с второто съм по-смела, да видим какво ще излезе от цялата работа :wink:
Стефи е права, че за да се даде месо или дори бульон от него,  обикновено се комбинира с пюре от зеленчуци, а за да има разнообразие, детето е добре да е захранено преди това с поне няколко вида от тях. Ако е показало предпочитания към някои видове зеленчук с тях най-вероятно ще хареса и различните меса, които му се предлагат. Както вече писа и Кристал, при нисък хемоглобин може да се избърза с даването на месо и жълтък, защото се отразяват добре в такъв случай. Помня, че наред с пилешко, телешко и заешко, бързо въведох и пилешки дроб /заради хемоглобина/, който прибавях към пюретата или давах направо натюр, тъй като той сварен се разпада на такива малки и меки парченца, че не виждах опасност от задавяне. Нашият лакомник на 8-10 месеца изяде много дробче, разбира се от "щастливите кокошки" на баба си. Бях се консултирала с педиатъра за това, признавам си, че не съм чела тогава дали и на каква възраст е подходящо да се дават дроб на малки деца, така че ще ми интересно да прочета какво знаете по въпроса.
*
Дроба аз съм въвела след годината. Мисля, се отрича последните години, заради лошото хранене на птиците и лекарствата, които приемат. Когато е домашен не би трябвало да е проблем.  Моят син беше с висок хемоглобин при раждането, също и на 6м. не знам дори дали не е бил 1-2 единици над нормата. Не съм бързала с въвеждането на нищо, то и той не позволяваше забързване де :)
В България детски гастроентеролог и  няколко още доктора съм питала (за мен докторите са авторитет) , твърдят, че глутенът се въвежда не по-рано от 7 мес и не по-късно то 9 мес. възраст. Съгласна съм напълно, че ако захраниш след 6ти мес, не можеш да почнеш с хлебец и с месо. Ако обаче ,сте захранили след 4ти мес. не мисля ,че е проблем въвеждането на глутен и месо към 6 ти мес.
Друго , което ми беше интересно е , че месото се въвеждало веднъж- т.е даваш по една ч.л днес, утре две , после три четири и т.н само с първото месо (което се препоръчва да е пуешко или заешко), а от там нататък можело да даваш по цяла порция от нов вид месо  без притеснения. Добре е само да се спазва последователността пуйка, заек ,агне,  пиле ,риба, телешко , свинско , от гледна точка на това , че последните са тежки меса, а за рибата препоръчват да се дава само от бурканче , защото не всяка риба може да яде бебето.

За дроба съм чувала , че има опасност от листерия, май беше, ама аз много ядях и бременна до като бях  пък не съм листериозна
По принцип Калоян , никога не е бил анемичен ( за разлика от мен) , но като му направя пюре от картоф, морков и цвекло, така хубаво зачервява бузките ... според мен е супер цвеклото за желязо

Бебенце '13 има светлина в тунела да знаеш- мойто нещящо да яде гадинче, от 4 дена е на кухня и пу-пу , взе да плюска с такъв апетит, чак не мога да го позная, а картинката при нас беше същатата, каквато я описваш и ти. Аз в началото готвех, но когато вкарах и месото, започнах да купувам пюрета, поради липса на месо ( домашно и прясно). От начало само на Хип вземах, но после започнах и Гербер , и Бебевита и Ганчев даже ,заради разнообразието,  и да ви кажа Коко яде пюретата на  Бебевита най -много . Така че ако купувате пробвайте няколко марки и вижте вашето бебе кое ще хареса
« Последна редакция: Декември 12, 2013, 15:14:47 pm от ivelinca »
*
ivelinca, агне и риба се въвеждат по-късно. Задължително след годинката и двете. Свинското е преди телешкото, агнешкото и рибата според нашата педиатърка.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Забави ме личният с направленията и другата седмица преди срещата с педиатъра ще правим изследванията. Дано са Ок.
И аз не мога да бързам. Много ми е мъка това захранване - днес пак ревна още като тръгнах да му давам пюре и каша. Същото пюре вчера го яде с апетит. Със зор му дадох 3-4 лъжички каша елда, че поне да знам, че 3 поредни дни е ял от нея. Подготвям му по вдве неща, че да мога да редувам, ако му омръзне едното след втората лъжичка. Вчера яде с кеф и за 10 минути се бяхме нахранили, днес - рев. Има дни ядем така по 3-4 лъжички - то захранване ли е това изобщо.
Дайте идеи за разхлабващи храни, че много лесно се запича. Сега пак ака по-твърдо. До сега съм давала круша и синя слива, ама понеже гледам всеки ден да има малко такъв плод, поне да мога да ги разнообразявам. Кайсия, праскова - на готово пюре, не пресни - стават ли?


според Доц. Георгиева (гастроентеролог ) и екъпът и ,месата  са в този ред , който написах , но ето - явно , че наистина и самите доктори си противоречат, и да се чудиш кой да слушаш. Иначе месата съм ги дала всичките , без рибата, че ми е притеснено  за нея , като знам колко са опасни рибните алергии, но мислих пък след седмица две и нея да дам, ама сега ме вкарахте в размисли пак, да се чудя дали пък няма да сгреша някъде ( отново)

Стават бебе , и кайсия и праскова от буркан , то и без това сега пресни няма
« Последна редакция: Декември 12, 2013, 15:24:08 pm от ivelinca »
За рибата - нашият педиатър препоръчваше в началото захранването да е само с готови бебешки пюрета, които я съдържат. Детето обаче не ги харесваше много-много. Давах чат-пат - да знам, че е захранен с тази храна. А някъде след годинката започнахме да даваме парченца риба, много внимателно прегледани и почистени от костички. А, и в детската кухня правеха супа с парченца риба, така я е ял и в този вид между 10-12 месечната си възраст.
*

    Crystal

Бебе, и тиквата действа разхлабващо. Ако имаш сурова тиква може да я вариш и да я даваш пасирана, аз понеже нямам време, давам от бурканче на Hipp.
Да, тиквата действа безотказно при Вики, а и е сладичка и бебетата много я харесват :)


*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
според Доц. Георгиева (гастроентеролог ) и екъпът и ,месата  са в този ред , който написах , но ето - явно , че наистина и самите доктори си противоречат, и да се чудиш кой да слушаш. Иначе месата съм ги дала всичките , без рибата, че ми е притеснено  за нея , като знам колко са опасни рибните алергии, но мислих пък след седмица две и нея да дам, ама сега ме вкарахте в размисли пак, да се чудя дали пък няма да сгреша някъде ( отново)

Стават бебе , и кайсия и праскова от буркан , то и без това сега пресни няма
На около вашата възраст съм дала риба и ей нА, жив и здрав е! :wink: Според моята педиатърка пък, не трябва и много да се забавят различните възможни алергени, тъй като това също е предпоставка за развитие на алергична реакция. Изключение правят меда, шоколада /след 2г./ и белтък от яйце /след годинка/.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Супа от риба имаше миналата седмица в кухнята и тогава дадох за първи път.Хапна 2-3 лъжички и не искаше повече.

Ако не вярвате в чудеса вероятно сте забравили,че всеки от нас е чудо!
*

    Crystal

На 8 и половина месеца дадох калкан с картофи на Семпер. Обожаваме го!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Само да те питам - месо кога въведе?
След 6тия месец, но аз захраних като станаха на 4 месеца. 



  
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Като дам за първи път млечна каша- това нова храна ли се води? Т.е.2-3 дни друго
ново да не въвеждам? Дадох му 30тина грама и за първи път гонеше с уста лъжичката и чакаше за още :)


*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Като дам за първи път млечна каша- това нова храна ли се води? Т.е.2-3 дни друго
ново да не въвеждам? Дадох му 30тина грама и за първи път гонеше с уста лъжичката и чакаше за още :)
Че тя тая каша не е само мляко, нали :wink: Примерно е с банан и тн. Не се води нова храна, ако е чисто млечна /нали мляко е ял до сега/, ако има нова за него съставка в нея, води се... :) Сега нали няма да почнеш да четеш съдържанието и да питаш пантотеновата киселина води ли се нова храна :lol:, имам предвид примерно маракуя, банан или нещо такова...
И да, много обичат тия каши :wink:
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Подарявам две малки бурканчета на Хип пюре био ранни моркови годни до 31.12.13 и три малки пюре био тиква годни до 31.12.2014 г. Жорко много ги обичаше, но съм ги забравила.