Не видях за месеците никъде да пише май.
Ей значи, не стига че ви ги дава човек, ами и да ви ги прочете. Ми сложи едно търсене на думата gluten и веднага излиза.
В първия линк, който в прочен е официалното становище на съответната европейска агенция: „ Consistent with these conclusions, presently available data on the risk of celiac disease and type 1 diabetes mellitus support also the timing of the introduction of gluten containing food (preferably while still breast-feeding)
not later than 6 months of age.‟
Във втория линк : „In the absence of clear evidence, in order
to decrease the risk of later coeliac disease,
it is reasonable to avoid both early (<4 months) and late (≥7 months) introduction of gluten, and to introduce gluten while the infant is still being breastfed. ‟
Третия е, че трябва докато се кърмят, което е до 6 месеца най-късно( за изключителното кърмене говоря). Сега виждам, че там не казват точно.
Чела съм доста научни стаии и съм писала такива и ми е добре известно, как се представят данни в желаната насока.
Ми тогава знаеш, че какво аз или някой друг тук сме направили и как са ни децата няма никакво значение. На всеки еидн от нас е даван сок от моркови на 2 месеца и нищо ни няма.
За това ми е по-ценно сегашни мами как са действали - кой, кое и кога е давал, как са го понесли децата.
Аз лично дадох преди да стане на 6 месеца, защото до тогава чаках и после намерих това и побързах да го дам. И с двете си деца така съм процедирала.
Сега, това че някои хора са си решили да си захранват децата не спроред препоръките си е тяхно право. Аз пиша за тези, които се интересуват как е препоръчително и защо аджеба е препоръчително така. Няма да седна да те убеждавам, и без това шансът да има разлика е минимален, просто процентите проблеми клонят в полза на това, да не го бавиш глутена прекалено дълго.