Може ли да пренесете дискусията на лични? Не виждам смисъл от нея. Всеки си има глава на раменете и си преценява.
Аз не съм привърженик категорично нито на едното, нито на другото. Когато имам време и желание, готвя. Когато нямам или сме навън, яде от бурканче. В крайна сметка, като започне да яде обща храна, откъде да знам какво дават за ядене в ресторанта. И вкъщи се опитвам да балансирам между не толкова трудоемкото и полезното. Кулинарните ми възможности далеч не са като на повечето съфорумки. Така че, колкото можем - толкова. Кухнята на мъжа ми се състои основно от пържено, като аз се опитвам да избягвам този метод. А за това, че едно кърмаче ще яде от бурканче, никой не може да ме убеди, че това ще му формира хранителните навици. Твърде е малко за такова нещо.
И искрено се надявам, че не намирате пръсти в яденето си.
Пръст (м.р.) + а= пръста (Той си поряза пръста.)
Пръст (ж.р.) + та = пръстта (Пръстта е черна и все още топла).
Бебе, детето ти е като много други кърмени (или не) деца. Няма нужда да му викаш. Това не променя нищо, само ще се изнервите и двамата. Зареждаш се с търпение, постоянство. Мешко ти е дала хубав съвет - като откриеш какво му харесва, слагаш вътре новото ядене и така го даваш. Имам една приятелка с момченце на седем месеца. Той просто си иска да го кърми майка му. С триста зора изяжда по 5-6 лъжички някакъв плод или зеленчук. Тя се притеснява, че щял да бъде първият ненаучил се да яде.
В тази връзка, моля ви, припомнете ми на каква възраст можеше да се даде на детето да пие от чаша със сламка. По-горният младеж отказва всякакви биберони и чаши със силиконов накрайник.
И да не кажете, че нямам опит със злоядите деца. Първото спеше малко през деня и ядеше много, второто е точно обратното. Сега на годинка бебето няма осем кила, високо е 72 см, на долна граница. Започна да яде по-добре, като гледам да й оставям достатъчно време между яденетата, за да изгладнее (не го давам като съвет, споделям само, че при мен има резултат), както и да играе с нещо, за да се разсейва. Тогава отваря автоматично уста. Със сина ми никога не съм позволявала такова нещо. Яденето е ядене и нищо друго. Ама при тая маймунка не върви същото както при брат й. И като се движи много, то е ясно, че няма да надебелее особено. Най-важното е да са ни здрави. Няма такова, умряло от глад при наличието на храна. Знам, че е затормозяващо, особено когагюто мъжът, бабите, съседките или който там също наливат акъл.
Когато готвиш, остави една малка порция в хладилника за следващия ден и другото замразявай! Аз нямам нерви да готвя всеки ден. Правя веднъж-два пъти седмично ударни акции и толкова.