0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Смесих картофа с краве масло, с кърма, с плодово пюре. И в плодовото пюре имаше само една бебешка лъжичка картоф - е как го усети и взе да се пъне да повръща. А с кърма и масло стана мноооого вкусно - глътна 1 лъжичка и на втората тръгна да се пъне. Пробвах и купено пюре, което си е гадно и за мен. Давах му три дни и някъде максимум 3-4 ч.л. да му се събират изядени общо. Скоро няма да му давам да му става гадно на детето, ама не знам сега захранен ли е, или не.

Мешко, мерси за информацията. Видях я в нета такава каша сега - на лактана. Но май ще изчакам по нататък да го пробвам. След гаденето от картофа не ми се иска да му давам пак нещо, което да го отблъсне от захранването.
Това първото пюре ли му е? Много често децата реагират така на първа храна. Пробвай нещо друго и след няколко дни, пробвай пак...Просто не е свикнал на консистенцията вероятно. Ивайло на няколко е реагирал така, всичките ги яде в момента /дори на банан се цупеше, а сега може да изяде цял  :D / И да, захранен е с картоф  :wink:

Злати, точно това се опитвах и аз да обясня  osi_9
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

Хайде сега нова загадка.бяхме на гастро и всичко със стомасите е наред. Жената рече-захранвай с мес заради акането...е а кажете ми дали? След като не съм въвела нищо друго...
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Бубу, първи зеленчук ни е картофът. Ама пък днес моркоФче яде - е не с мерак, ма не повърна. Иначе за първи път му дадох купешко пюре - бляк. То мен ми се догади, а как да го яде той. Викам на моя мъж - пробвай да видиш колко е гадно, а той - да бе и на мен да ми стане гадно  :lol:
Афродитка, месото за да спрат да акат? Не виждам логиката.

За избягването на сол и захар - вярвам, че това се възпитава поне до някъде. Едно е да слагаме всеки ден на масата ябълки, друго - тортички. Вярно е, че не винаги ще можем да "пазим" децата от лоши храни, но всяка година без тях (или в минимум количество) докато растат и се развиват е файда ;)

Оф забравих да питам - ако има АМ/кърма в пюрето, може да замести кърмене; ако няма мляко - да докърмвам? Аз така го разбирам. Щото не ми се иска да давам АМ, докато има кърма, а цеденето ми е по зор, отколкото да дам безмлечна храна и да се накърмим.
« Последна редакция: Ноември 25, 2013, 17:16:43 pm от bebe_2013 »


*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Афродитче, каква е дилемата с това акане, че пропуснах?  :ask:


Бебе, дохранваш с кърма/АМ само ако яденето е безмлечно, да.  :wink: Между другото има много вкусни купешки пюрета - моркова на Гербер, на Хип не са лоши и др. Ганчев и Ивайло не ядеше...
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*

    Crystal

Аз предпочитам да давам купешки пюрета, пред това да се чудя колко нитрати има в зеленчуците от магазина. Давам Hipp bio и Semper.Проблеми не сме имали.Бебе, морковите запичат,
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
За зеленчиците от магазина ясно, ама като имаме 100 кила моркови в градината, как да ходя да купувам бурканчета. И картофите са ми бабини. Което имаме ми се иска да е домашно, стига да го яде. Иначе, понеже забравих да замразя някои плодове и зеленчуци, за тях ще вземам готово пюре. Извън сезона им, мисля зарзаватите по-добре да са в готово пюре.
Кристал, мерси :) Още като беше с разстройство на 3 месеца ми предлагаха да му давам варен морков. Аз го давам на обяд, а следобед си яде любимите круши и ябълки - за баланс ;)


*
Моят син трудно прие храни като морков, картоф и ориз в началото. След всевъзможни комбинации реших, че нещо на гъстота не ги докарвам и започнах и купешки да давам. Картофа примерно е супер гнусен и лепкав като е гол картоф с малко вода ( и аз като Сикса  само на картофи мога да живея, но точно то това пюре ми се догаждаше).
Афродита - месото предполагам, че заради желязото запича малко. И аз не разбрах идеята на гастрото де  :)
*
Проблем с картофа може и да е от сорта, защото някои картофи правят жилаво пюре като лепило. Незнам как пасирате храната, но не ползвайте електрически пасатор за картофа, защото със сигурност ще ви стане лепкаво и неприятно. Аз дадох картоф около 2 месеца след началото на захранването и не съм имала проблеми с приемането. Пробвайте със сладък картоф първо или морковче, но пак пасирайте с ръчен пасатор.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Аз в началото започнах със сладък (червен) картоф - намачквах го добре с вилица и добавях кърма, за да стане по-редичко. Ставаше си вкусно картофено пюре
И аз имам впечатление, че картофеното пюре става твърде лепкаво, ако е пасирано  с ел. пасатор. По-добре хубаво намачкано от мама ръчно. Ако децата не харесват вкуса на моркова, а вече са свикнали с картофите най-удачно е да се направи пюре от двата зеленчука, а не да се дава чисто морковено пюре.
Буби,нали започнах захранване с картоф,после оризова каша и се подрискаха,не разстройство,но много на често-спрях захранването,но до вчера(2 седмици,акаха по мин.7-8 пъти на ден,а в нач над 12 всяка.та гастрото рече-месо,според педи-защото то правело червата лениви,въпреки това решихме,че няма как да хакнем месо сега,та утре почвам с елда. Вчера и днес акат по 2 пъти,което като че е допустимо. Ще захранвам мн бавно и към елдата ще добавям по малко зеленчук...и ще видим как ще го понесат.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Нас пък май морковите ни задвижиха чревцата - не стана рядко, а просто по-често. И сега ги комбинирам със запечена ябълка.
Явно всяко стомахче различно понася различните храни. За едни картофите и оризът, или морковите - запичат. За други - разхлабват.


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
помагайте  :( не ще да яде нищо - вече и на любимите плодове се дърпа. Днес му готвих морков, тиквичка и съвсем малко картоф - държи си го в устата и ако тръгне да гълта, се пъне да повърне. Пробвам по-рядко, по-гъсто. Отворих му бурканче от пюретата на ДМ - четох в бг-мама, че са мнохо хубави, био и т.н. Изяде връхчето на лъжичката и после със зор му дадох 3-4 лъжички. То вода давам, то бульона от варените зеленчуци - попреглъща с течността малко и после почва и нея да плюе. Всичко е в пюре, олигавени салфетки и направо не знам аз ли нещо не правя като хората, или мойте бебе е инат. Побеснях, креснах, той ревна, аз ревнах и така. Сега, след кърменето спи пък мен ми се реве и не знам какво да правя. Уж се старая най-доброто за него да направя, а се чувствам като някакъв гад дето си тормози детето.


*

    Crystal

Бебе,съчуствам ти! Може би никнат зъбки и затова не иска да яде. Не го насилвай, кърмете се и утре спокойно пробвай пак с любимия му плод. Голямата ми дъщеря е злояда и знам много добре за какво говориш. Всяко хранене беше мъка и изпитание за нервната ми система. И сега, почти на 4, яде само определени неща и със ззор. И аз съм крещяла, но освен че се стресира детето, друг ефект няма. Малката дъщеря е почти на 10 месеца и, да чукам на дърво, си хапва много добре, чак ми е кеф да я храня. Така че за мен всичко е въпрос на ген. Гледай да не се нервиш, дано товаа ее само период и отмине.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 15:26:25 pm от Crystal »
Бебе , понеже съм "по -старша " да те успокоя.Моята дъщеря много трудно я захраних . Не искаше да яде от лъжица и всичко плюеше или направо ще повръща , така й се гадеше . И аз се ядосвах , че и виках и после ревях повече от нея . Доста зор ми беше това захранване и всичко беше голяма мъка . Е, ела да я видиш как яде та ушите й плющят . Дано не ти е злоядо детето , но се включих , защото това ,че не иска да яде не означава непременно ,че ще е злоядо. Ние сме живия пример . Успех и трябва да си много спокойна , защото децата усещат всичко .
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
В момента в който викнах знаех, че е грешка. Че само го стресирам детето и определено така няма да го накарам да яде, а напротив. На няколко пъти се удържах, но един момент не успях. По ми е гадно, че му се развиках, отколкото че не иска да яде. Толкова жално ме гледаше. Милото още спи - събуди се, намери си цицата, цокна и пак заспа.
Знам че сега не се гони количество, а да се въведат различни храни, ама пък и вече си има нужда сигурно и от други хранителни вещества освен от кърмата. Дано е временно.


*

    Crystal

Мисля, че трябва да гледаш да е по-рядка консистенцията. До сега е бил на кърма и изведнъж се мъчат да му натикат нещо различно  :D Не се обвинявай. Мен и сега някои хора ме обвиняват за това, че каката е злояда и не яде супи, но само аз си знам какво ми е било. Ако можех да се върна назад, не бих се притеснявала толкова, няма дете умряло от глад  :wink: А ако венецът е подут от зъбчета, може да го боли като му слагаш лъжичката в устата. Ще мине и това и всичко ще се оправи  :bighug:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
бебе, престани да го натискаш да яде, ако не иска.


  
Bebe, моят син също го захраних изключително трудно. Споделях и тук неотдавна как нищо не искаше да яде. Трябва търпение докато откриеш какво харесва. Моят син харесваше морковите на гербер и почти никакъв друг зеленчук в чист вид, а картофа напълно го отказа и купен и правен и домашен и всякакъв. Когато въвеждах нов зеленчук винаги го правех заедно с морков и то така, че морковът да е преобладаващ, от другия само 2-3 лъжички, колкото да се каже, че е захранен. Имам 1 купичка с 2 отделения и в нея смесвах морков с броколи примерно в едното, а в другото морков с пащърнак и така давах разнообразни зеленчуци. Ама колко пюрета изхвърлих преди това докато открия този метод...Когато въведох месото, нещата се промениха -той хареса месните пюрета и сега яде основно месни ястия. Зеленчуци в чист вид не яде. Освен това пробвай и различни марки -при нас и това имаше значение. Сливите на гербер не искаше и да ги помирише, но на бебевита ги яде. Крушата, която му е най-любимия плод на хип, гербер и бебевита я яде, но на Ганчев не ги иска, както не искаше и натурална круша. Тогава мислех, че е злояд, сега бих казала, че е по-скоро капризен.
<br />[link=http:
*
Извинявайте, ама вие четете ли им състава на тия пюрета? Ми то на Ганчев бях купила едно или две покрай другите и така ги изхвърлих. Имаше повече Е-та и боклуци изброени от сносните съставки. Не си хранете децата така, по-добре да им готвите.