0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Раиса,детска кухня обикновено се ползва след 9 месеца,а картата ти за ДК важи до 3 години на детето.Дали е по-добре да готвиш сама-за това спор няма,по-добре в пъти,защото купуваш само,каквито на теб продукти ти харесват и са ок за детето,а и сготвеното у дома винаги е по-вкусно.Относно разнообразието,на моменти ми се струва ,че даже домашното е по-разнообразно-особено в този сезон,та до късна есен.Аз лично купувам купони рядко,гледам аз да й готвя на Тони.Нещо ми е еднообразна и не съвсем по сърце храната от ДК,но пък тя си я харесва и я яде.

*
Аз взимах детска кухня откакто Митко направи 1 годинка.Не знам дали е уместно да споменавам името,за да не правя реклама и ако не е моля модераторите да се намесят,но бях много доволна от "Ян Бибиян".Всичко се харесваше без десертите които правех сама.Взимала съм точно половин година и като видях че вече може да яде всичко и от нашето взех да си готвя в малко по-голямо количество :).

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Значи мога да опитам, пък ако е ми харесва да се откажа.
Чух за 2-3 ДК детски кухни тук в Сф, някаква БИО кухня, доста по-скъпа...
За това ми беше въпроса, коя кухня на вас ви е харесала , или не .  :)

Аз не знам дали ще смогна, защото почти не готвя...най-често ядем салата с пържола/риба и подобни. Особено лятото манджи не се правят и не се ядът. Значи аз трябва всеки ден да готвя различно ястие и то малка порция за да е само за Дара.
Всъщност като видя какво дават от ДК ще мога да предценя мога ли да се справя със същото.
*
Аз лично готвих вкъщи до година и 7,8 месеца. Правех го преди всичко, защото на Андрей първият зъб му проби малко преди да стане на 1 год и 5 месеца. Та трябваше дотогава всичко да се пасира. Освен това имах възможност за плодове и зеленчуци домашно производство. Според мен няма как да се постигне разнообразието в детските кухни. Но пък в началото аз предпочитах да яде една манджа 2,3 пъти, но да знам какво съм сложила. Сега като е по-големичък вече с кухнята е супер и за двама ни. До сега съм взимала от Хер Бебе и Вълшебник. Детето харесва повече Вълшебник, аз и двете :D. Личното ми мнение за био детските кухни е, че в България някак много не мога да им вярвам дали са сложили това което пишат. Ако искаш био - по-добре си купувай такива продукти и готви вкъщи.
*
Според мен няма как да се постигне разнообразието в детските кухни.
Абсолютна заблуда...
По-добро от домашно приготвената храна няма. А време се намира, детската кухня не иска 2 часа висене в кухнята.
*

    everything_possible

  • ****
  • 957
  • Всичко е възможно, ако го пожелаеш истински.
Към мамите на по-големите дечица. Кога дадохте за първи път ядки и какви. На много места прочетох, че се дават след 3, но не толкова защото алергизират, а заради риска от задавяне. Споделете опита си, моля!
ВЯРВАЙ! Мечтите се сбъдват!
*
Дани,аз по принцип давам на Митко от време на време,макар че ме е страх,защото той много обича.Следя и гледам внимателно обаче да не тича,говори и лежи докато дъвче.

*
Все още не съм дала, точно поради вероятност от алергия. Мъжа ми е алергичен към лешници, фъстъците са и те едни от най-големите алергени. След третата годинка смятам да ги пробвам с орехи и то смлени в кекс примерно. Но се чудя точно кога да е...
И готвя, и от кухня давам.
Мама Люси беше първата, после на Държавната.
Тази от държавната повече се харесва. Моите манджи нещо не му харесват, може би защото не слагам сол. Супите ми ги игнорира тотално. Само зеленчуци и киноа, както и амарант не отказва.
[/url][/url]
*
Аз още не съм захранила, но имам една чуденка "в переспектива"  :lol:

Д-р Бърди е категорично против да се хранят децата от бурканчета. Като започна да захранвам, да кажем до края на септември - ще мога да приготвям пресни плодове и зленчуци, в чиито произход съм сигурна, но след това - няма да има откъде да си набавя продукти с подобно качество. Все пак, био-зеленчуците и плодовете си зреят в нормалния за това сезон и не им дреме аз кога ще трябва да захранвам с тях. ;)

В този ред на мисли, сега докато са ми под ръка свестни плодове и зеленчуци, би ли имало разлика да си приготвя аз пюрета от същите, за да имам през зимата, или просто бурканчетата "не стават" по принцип, независимо купени, или домашно приготвени?

Благодаря предварително за мненията :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Замразяваш си плодовете и зеленчуците и си ги вадиш и приготвяш зимата. Няма как да ги консервираш предварително, най-малкото защото в консервите се слага сол или захар. А и нали уж със замразяването се запазвали най-добре витамините.
*
mimi26 никога не съм консервирала нещо и не съм наясно как става, но хората имащи опит в тази насока твърдят, че не е нужно да се добавя нищо към консервирания в бурканче плод, или зеленчук...поради което всъщност се замислих дали да го правя.

И за замразяване помислих, но там имам друг вид резерви. Не са важни де. Мерси за мнението.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул дори и да не добавяш, ако консервираш ще вариш.
  Аз лично си храня от бурканче,но всичките храни на Ивана са био ( тук им викат органични), така че не виждам проблем. Няма ли бурканчета био на пазара?

Боби


  
*
Аз току що си купих една книга за пюрета. Там всички рецепти, подходящи за замразяване, са специално означени (и две от всеки три са такива).

Това значи, че пюрето може да се приготви в подходящ сезон от добри продукти и да се замрази на кубчета във формичка за лед, а после в пликчета с добре означени дати. След колко време престой във фризера е още годно и полезно за консумация е отделен въпрос.
*
Цигу, аз така процедирах с месото - варя, пасирам с малко бульон и в малки бурканчета (от най-малките пюрета) в камерата. Но аз все пак храних двама и 1 бурканче ми стигаше точно за едно хранене като го добавя към зеленчуците. А иначе всички зеленчуци - измити, почистени, нарязани и в пликчета, готови за варене.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Сега зацепих, че те техните зленчуци се варят и без това. Ами тогава защо не си ги свариш предварително, ами замразяваш и чакаш по-късно да ги вариш? Варенето е, което скапва витамините най-много.


Б.


  
*
Сега зацепих, че те техните зленчуци се варят и без това. Ами тогава защо не си ги свариш предварително, ами замразяваш и чакаш по-късно да ги вариш? Варенето е, което скапва витамините най-много.


Б.

Именно. И аз някакви мисли в тази посока имам. Така и така ще ги варя, било и на пара, та ако са замразени и престояли няколко месеца - не разбирам кое ще им е по-полезното. Два пъти ще минат термична обработка /замразяване, варене/ + няколкомесечен престой във фризера. Поради което се и замислих, за варианта пресни плодове и зеленчуци, просто пасирам и варя веднъж /без подправки разбира се/, ако не са по-полезни, не виждам и с какво са по-вредни от варианта с фризера. Отделно, че и хамалогията е по-малка така, не даден продукт да го обработваш два пъти.

Не споря с никого, само си споделям моите мисли по темата, които може да са и напълно грешни естествено. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

За замразяването на пюретата - имайте предвид, че в началото се дават добре пасирани пюрета. После обаче, е добре да въведете по-едро пасирани, за да свикват с парченцата. Иначе плюят, давят се, повръщат дори. Така че не се увличайте в количествата  :wink:
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Именно. И аз някакви мисли в тази посока имам. Така и така ще ги варя, било и на пара, та ако са замразени и престояли няколко месеца - не разбирам кое ще им е по-полезното. Два пъти ще минат термична обработка /замразяване, варене/ + няколкомесечен престой във фризера. Поради което се и замислих, за варианта пресни плодове и зеленчуци, просто пасирам и варя веднъж /без подправки разбира се/, ако не са по-полезни, не виждам и с какво са по-вредни от варианта с фризера. Отделно, че и хамалогията е по-малка така, не даден продукт да го обработваш два пъти.

Не споря с никого, само си споделям моите мисли по темата, които може да са и напълно грешни естествено. :)
Нали идеята да замразиш е, за да замразиш био зеленчуци, поне аз така разбрах. Значи тези пресните ( по онова време на годината), които няма да замразяваш, няма да са био и ще са третирани с пестициди. Това им е разликата.Аз имах предвид, че няма смисъл да замразиш пресни преди да ги вариш, след като като ги размразиш пак ще ги вариш и без това. Ако нямаше да вариш е друго - винаги замразени е по-добре от сварени. Замразяването не го смятай като термична обработка като става дума за витамини. То спира развитието на микроорганизмите, но не скапва витамините.

Аз съм съгласна с Камбозола, че не трябва да с прекалява с количествата. Много е малко времето, което са напълно на пасирана храна. Може би е добре да ги замразиш цели ( сварени или не), че да можеш да си избираш после консистенцията според възрастта.
А плодове като замразяваш, там вече няма варене, така че за тях няма какво да се мисли. Аз никога не съм замразявала плод - кои плодове са подходящи за замразяване и няма да се скапят като ги размразиш?
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 18:48:52 pm от Bobbie »


  
*
Боби, аз явно не съм била ясна, че става обърквация някаква.

И плодовете и зеленчуците, които бих замразила, или варила в бурканчета - все са био. Няма опция да не са т.е. вариант да са третирани с пестициди.
Та мисълта ми беше, ако зеленчукът Х до края на септември /примерно/ мога да си го набавям био пресен, а след това ако го искам пресен - няма да е био...
Та при това положение, в края на септември, да направя ли 3 кила био-моркови /хипотетично/на пюре от моркови, или да ги мятам във фризера, по някое време да ги размразявам, варя и пак да ги правя на пюре? Говоря само за храната на бебето, за нас - решение имам отдавна. Или иначе казано, главният недъг на пюретата в бурканчета според Д-р Бърди е просто това, че са в бурканчета, или в това че нямаме хабер какво им е съдържанието и каквото и да пише на етикета - ходи провери дали е вярно?

Също така, замразените плодове и зеленчуци които купуваме - не се замразяват по начина, по който всяка от нас единствено би могла - да ги метне във фризера у дома. Промишленото замразяване е шоково, става /средно/ за 5 мин., при изключително ниска температура - с цел оптимално запазване на хранителните качества, както и на вида на храната. Едва ли някоя от нас има подобна инсталация в кухнята си  :lol: Разбира се, дори домашно замразени храни са годни за консумация, но доста по-малко време т.е. ако не си технолог по храните - малко трудно да нацелиш това, което си замразил докога става за ядене... Не, че е особена драма, само го споменавам. Ако замразиш плод в домашния си фризер Боби - като го извадиш ще стане на пихтия, ако е по-твърд вид - ще е просто посмачкан, кашнат тук-таме и не особено вкусен, поради горепосочената причина. При замразяване в домашни условия, водата в храните не се "смръзва за секунди", а за часове, прониква в структурата на плода/зеленчука и го "разкоства". Там където се е струпала повече вода - избиват едни "студови петна" приличащи на загнило и пр.
При размразяване, най-често ако е цял плод, или зеленчук се кашва...

Та защо го пиша това всичкото? Щом така и така ще трябва да ги варя тези неща за бебето, какъв е смисълът да ги откъсна от градината, да ги мия, да ги замразявам в домашни условия и по някое време да ги сваря...вместо да ги откъсна, измия и направо да ги сваря? Не намирам логика просто, което не значи, че няма такава :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!