С богатия си опит с трансфери (6 за тези, които не знаят), ще кажа, че съм определено за трансфер под УЗ контрол на пълен пикочен мехур. Евро е обяснила защо за УЗ, за пълния пикочен мехур има информация в нет-а, вкратце - помага маточната шийка да се изправи и да застане на една равнина с матката, което прави трансфера по-бърз и лек. Лека-не лека ръка, доверие, али бали - факт е, че д-р Владимиров ми направи трансфер без УЗ, на празен пикочен мехур, който усетих, а това не трябва да се случва. След това прокървих, което също не трябва да се случва. Може да съм единствената, но това е моят опит и го споделям.
Имам 3 трансфера при д-р Савова (Щерев), без УЗ контрол, на празен пикочен мехур и перфектни (доколкото аз можех да го оценя, а за мен е фактор това дали съм или не съм усетила нещо). Четвъртият трансфер при нея беше под УЗ контрол - усетих го и след него прокървих, както казах, това не трябва да се случва.
Гореказаното идва да покаже, че фал може да стане при всеки метод на трансфер, както и успешно забременяване може да се получи при всеки метод на трансфер (с твърд катетър, с мек катетър, с УЗ или без...). Но разбирам напълно притесненията и търсенията на пациентките - всеки иска да си увеличи шанса и да сведе до минимум вероятността за проблем.
Ще допълня само, че съм далеч от мисълта да обвинявам за незабременяването си само недобрите трансфери, описани горе, при мен факторите бяха повече и комплексни.
Мишанта и другите момичета са прави, доверието е важно! Но не го бъркайте със сляпата и безкритична вяра. Мисля, че информирането и доверието могат да вървят ръка за ръка.
С най-добри чувства.