Рени, аз имах абсолютно същия случай, само дето моята приятелка само веднъж беше бременна. Детенцето й скоро направи годинка.
На кратко - тя знаеше всичко от самото начало, включително съм й споделяла колко ми е тежко като гледам бременните около мен и т.н. В собствената си мъка, аз забравих, че може би и тя иска да стане майка /живееше с приятеля си няколко години вече/. И разбира се, така и стана, тя забременяла, но точно в деня, в който е искала да ми каже /още преди да каже на майка си!/, аз съм била в редовната си депресия и съм й разправяла колко ме боли от чуждите бременности...
И тя разбира се се отказала да ми каже, не искала да ме нарани, виждайки колко зле се чувствам. Решила да изчака удобен момент. Това го разбрах в последствие, естествено, когато седнахме и поговорихме.
Само дето изчакването на подходящ момент беше до 6 месец от бременността й, през които месеци тя се криеше от мен и ме избягваше. А аз бях разбрала вече от другаде, дори от две места. Колко ме заболя тогава, аз си знам. Тя е най-добрата ми приятелка, най-добрата. И вместо да изживеем заедно тази радост, тя се криеше. Познавам я добре и знаех, че не ми е казала, заради мен, за да не ме нарани, защото осъзнавам, че на хората около нас им е адски трудно и не знаят как да се държат. Повярвайте, не сме лесни. Едно нещо, което днес ни радва, утре може да ни натъжава. Но въпреки, че го знаех това, все пак съмнението се прокрадваше в мен. Болеше ме много, плачех и я обвинявах. Обвинявах и себе си, защото съм допуснала да забравя за нейните чувства в моята мъка. Защото е така, момичета. Забравяме за другите..И тогава разбрах, че не бива да споделям на приятелките си, които нямат моя проблем, всичко с подробности. Особено за чувствата и емоциите. Защото така ги принуждваме да крият от нас, в опита си да не ни наранят. И нещата се усложняват и става още по-зле. Те не могат да преценят границата и подходящия момент...ние също. И в началото да беше ми казала и в края, пак щеше да ме заболи. Пак щеше да ми е мъчно за мен самата, но повече боли, когато се протака във времето.
В крайна сметка, след многкратно настояване от моя страна да се видим, тя най-накрая се съгласи, намери и време и се видяхме. разбира се, веднага ми каза, но нямаше и как иначе, личеше й отдалеч, че е бременна. Извиняваше ми се 1 час, че е крила и ми разказа как е искала да ми каже и т.н. И колко се е притеснявала, че ще й се разсърдя и ще се обидя и как не знаела кога и как да ми каже, защото колкото повече време минавало, толкова по-трудно ставало и т.н. И когато ми каза защо не ми е съобщила още в началото, вярвайте ми, потънах в земята от срам
Осъзнах каква егоистка съм станала и как едва не загубих най-добрата си приятелка. Радвам се, че не позволих на съмнението и болката да вземат връх и седнахме и си поговорихме. Извинихме се една на друга /да, аз също й се извиних, защото и аз имах вина/, поговорихме си и така. Празнувахме заедно нова година, после тя роди, отидох да видя бебчето й и т.н. Не можах да бъда с нея през цялата й бременност, когато тя е имала нужда от мен, за да споделя /както аз споделях с нея моите тревоги и проблеми, много ме е срам и яд за това
/, но сме заедно сега. Постоянно се виждаме и все още сме най-добри приятелки. Тя винаги се съобразява с мен и никога не ми досажда с приказки за бебето и т.н. Много си я обичам и се радвам, че се разбрахме!
Изводът - не винаги нещата са такива, каквито ги мислим. Просто в болката си сме склонни малко да преекспонираме нещата. Всяка дума, всеки жест ни се струва срещу нас. Да, понякога се случва да имаме и такива познати, които злобеят или нарочно се крият от нас, но не винаги. В повечето случаи просто ни се струва така, а всъщност и тяхги боли и те се чудят как е най-добре да постъпят. За жалост, в нашия случай, момичета, няма верен отговор. Няма вярно поведение, няма подходящ момент и подходящи думи. Винаги ще ни стане кофти, ще ни заболи, ще ни загорчи, въпроса е ние да предразположим близките си, да общуват с нас. Да им кажем, че трябва да ни казват такива неща. Че криенето е по-лошо и така. Трудно е, да, но такава ни е съдбата. Разбрах го по трудния начин, за жалост. В момента сестра ми е бременна, но тя знае, че трябва да ми казва, без да се притесняа. Знаеше за случая с приятелката ми и колко ме болеше тогава. И когатро тя забременя, ми каза веднага, дори майка ми още не знаеше. И аз й благодаря за това! Зарадвах се много, поплакахме си двете и сега сме постоянно заедно. да ми е жива и здрава, юли ще ражда, но нито за миг не ми е натрапила бременността си, нито за миг. Ако не е корема й, даже няма да забелязвам
Много си я обичам, постигнали сме тези си отношения благодарение н честен и откровен разговор.
Извинете за многословието,но темата е доста емоционална и сложна. Медалът винаги има две страни.
Рени, поговори с приятелката си, кажи й как се чувстваш, попитай я защо крие. Разберете се. Достатъчно много ни отне стерилитета, за да позволим да загубим и най-близките си, защото сме твърде горди и упорити, за да си поговорим.
Успех, мила!