Аз съм със СПКЯ. Преди да забременея бях 13 години на противозачатъчни с почивки по няколко месеца колкото да се види, че проблемът продължава. След като родих 3 години не съм имала никакви сериозни проблеми с цикъла. Случвало се е да избърза, да закъснее, но това са нормални неща. За съжаление преди половин година проблемът се възобнови.
Предишният път се справих като пусках почти всеки месец хормонални изследвания. В месеците, когато стойностите не бяха много зле, правех по 2-3-4 фоликулометрии с надеждата, че ще има нормален фоликул и естествена овулация. Знам, че излиза много скъпо - моята заплата там отиваше, но си струва. Успях да забременея преди насрочената лапароскопия.
Колкото и да ви се струва, че сте в затворен кръг, изход има. Хормоните не са всеки месец с константни величини, винаги има шанс един-два пъти годишно да има нормален цикъл и овулация, но трябва да следите непрекъснато.
Това е в случаите, когато няма открит допълнителен проблем - висок тестостерон или другите му производни, нисък прогестерон, висока захар, наднормено тегло и т.н.