НОМЕР 5
От октомври 2002г. са нашите опити за бебе, т.е почти 8 години продължава нашата борба да се случи чудото. Минахме през почти всичко - през 2003г. във Варна ми казаха, че няма матка и тръби. После се оказа, че това не е вярно, напълно проходими тръби след цветна снимка в Майчин дом София. Посетихме гинеколог в Поморие, които предписа на мъжът ми инжекции витамин Е за един месец /според него с перфектна спермограма, ама така за всеки случай/, на мен да се успокоя. След това една "лекарка" от Бургас ми предписа Клостилбегит в продължение на 6 месеца и когато цикъла закъсня, тя реши да ми дава лекарства за задържане понеже имало бременност и се чувал сърдечен тон. Оказа, се киста която достигна невероятни размери. Разочаровани стигнахме до лекар в Пловдив, в резулат нищо ви няма и на двамата, защо не се успокоите, всичко е въпрос на стрес. След това, след престой в Болницата по ендрокринология в София (аз имам доказан синдром на Хашимото и метаболитен синдром) д-р Начев, ни насочиха към клиника по стерилитет в София, където и поставиха диагнозата на моя съпруг. Във Въпросната клиника, обаче отказаха да се занимават със нашето семейство, понеже според лекаря аз съм дебела и не ставам за майка. Решихме отново да се върнем в Бургас при друг лекар - видя ни всички изследвания и ми каза по време на прегледа, "ти си млада, хубава, намери си мъж за една вечер, точно когато ти е овулацията, а аз сега ще кажа на съпругът ти, че в София са сгрешили и може да имате бебе!" След повторна консултация с д-р Начев се насочихме към втора клиника по стерилитет в София, в която направихме и първото ИКСИ, със заповед от фонда. Там се наложи освен парите отпуснати от фонда, да доплащаме почти толкова и от нас. В резултат 17 фоликула, 12 яйцеклетки, оплодени 6 и трансфер 2 ембриона на стадии бластоцист и отрицателен тест. Нямаме замразени ембриони, понеже се оказа, че тази клиника не замразява бластоцист. Поискахме обяснение за това какво се е случи, какво сгрешихме, искахме генетични и имунологични изследвания, отказаха ни с мотив, че това се прави след 3 неуспешен опит ИКСИ. Директно ни отпратиха да си търсим друга клиника, за втория опит по фонда. Равносметката е, че и на двамата всичките ни хормони /полови и щитовидни/, инхибин В са в норма, мъжът ми няма варикоцеле и т.н. Никой не може да ни обясни защо спермограмата му е такава и в какво се състои проблема за влошената морфология. Дори ни казаха, да пробваме да стане по естествен начин! Е не става, вече 8 години, и проблема съществува, но без изяснена причина. Може би стана много дълго, но това са само част от проблемите и лекарите с които ни срещна съдбата. Мечтата за дете, наистина е мечта за двама. В първите 5 години се търсеше проблема само в мен, мъжът ми беше просто за украса. Необходимото внимание се насочи към него едва в София, в клиника по стерилитет. Но не всички живеем в София, нито пък имаме финансовата възможност да сме постоянно на прегледи там. Затова сме благодарни на комуникаците, Интернет и Сдружение "Зачатие" което ни помага да сме информирани и да знаем правата си по пътя към нашата мечта.
С най-голямо уважение към това което правите за двойките с репродуктивни проблеми - сем. В.