Наскоро имах възможността да се окажа "от другата страна" един вид и да наблюдавам рекацията на човек с проблем.
Наш служител и супругата му от години се бореха за дете, всички знаехме, интересувахме се как върви, помагахме и подкрепяхме с каквото можем. Първото бебе го загубиха 2 седмици преди термин, така и не се разбра защо. След 4 години мъки им се роди син и пак нещата бяха много на ръба последния месец, но за щастие всичко завърши добре. Минаха 3 месеца - нов проблем. Майката се оказа с тумор на гърдата, при това злокачествен, замина за Сф за операция, лечение... Не врявам уж в такива неща, ама направо си мислех, че някой ги е прокълнал тези хора, то бива бива да не върви, ама чак пък толкова и все едно след друго.
Докато майката беше на лечение, този наш служител си остана в къщи да гледа малкия. Нито отпуски, нито болнични сме му пускали, казахме му да си гледа семейството и си му вървеше пълната заплата докато отсъстваше, няма да обеднеем егати за една заплата, първо трябва да сме хора. Всички в офиса се интересуваха какво става, как вървят нещата, звъняха му редовно и разпитваха от чиста проба загриженост не от клюкарщина и съм убедена в това. В един момент срещам въпросния човек случайно на улицата с бебето, говорим едно-друго и в един момент той като избухна...
" Тия хора нямат ли си работа?! Какво само ми звънят и ме разпитват, какво си врат носа в семейството ми, аз колкото не искам да мисля за най-лошия вариант те само за това ми напомнят, не мога да мигна вече, какво им влиза в работата на жена ми отстранена ли й е гърдата, или не... Те сега какво, яд ги е, че аз не ходя на работа и си взимам заплатата, а те вършат и моята работа ли? За това ли звънят постоянно, да не би да съм на плаж с любовница някъде...". И 10 минути излива ей такива приказки, очевидно беше под огромен стрес, разбирамо защо и вече параноясваше от чуждото внимание, дори не допускаше, че е добронамерено. Накарх го да седнем на кафе, изчаках да се успокои малко, поговорихме, разплака се човека, беше адски изтощен и физически и емоционално. Уверих го, че никой от колегите му не му звъни и не пита за проблема с такива помисли грозни, че го правят наистина от загриженост. Разделихме се по живо по здраво, обещах, че ще се погрижа да спрат тези позвънявания, щом го стресират и наистина обясних на колегите му, че е под стрес и загрижеността им му идва в повече, да поспрат малко.
След тази случка се замислих за моя си проблем, за моите си реакции като ме подпитват разни хора, за това как аз си въобразявам, че питането е с някаква лоша мисъл или от клюкария. И открих доста общо с реакцията на този човек. Казах си, гледай сега колко е тъпо когато си в положението на питащия, без да имаш никаква лоша мисъл, а се приема по друг начин. И се постарах повече да не реагирам аз самата по подобен начин и да ви кажа - стана по-добре за мен така, а предполагам и за околните.
За щастие съпругата на този служител се възстанови напълно, няма рецидиви, да са живи и здрави и да си гледат детенцето и да му се радват дълги години!
Последно свекърва ми като ме попита не ходя ли твърде често по лекари и за какво съм се втелясвала, та всяка седмица съм по кабинетите, вместо да я срежа набързо, седнах и половин час спокойно обяснявах какво и защо правя. В резултат, сега обяснява на съседката си, чиято дъщеря също е бременна колко е неграмотно и безотговорно да не се прави БХС и ФМ и как "едно време" добре, че Господ ги пазил с техните деца, като нямало такова модерно проследяване на бременността. Нещо като "новопокръстен католик" е
Ако й се бях троснала с едно: "Аз това бебе съм го чакала почти 5 години, не ми давай акъли, като нищо не разбираш." - нямаше да посмее повече да попита даже, ама каква полза от такова отношение, няма да ми окапе езика, ако човешки обясня, тя на 57г., след две безпроблемно родени деца, не е длъжна да знае пък.
Та пак да кажа, хора всякакви има, било колеги, познати, роднини...в масовия случай никой не пита и не "рови" в проблема ни с лошо, по-скоро не знаят как да попитат, защото не са запознати с материята и това дразни. Ние пък сме супер чувствителни и напрегнати и започва да ни се "зловиди" както казват бабите и избухваме, вместо да обясним разбираемо. А това е излишно натоварване и за двете страни, къде по-лесно е да си поговорим човешки по въпроса
А за някои екземпляри, които наистина гаднярстват /понеже и такива има/ - слагат се на място с 5 сурови реплики и толкова. Те са си наказани по рождение и не заслужават време и внимание.
Готин ден на всички!