0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

За отоплението на природен газ
« -: Април 22, 2010, 09:56:44 am »
Момичета,
кой се отоплява на централна газ и доволни ли сте?
За апартамент от 90кв.м. колко ли сметка бихме плащали, ако сме на газ?

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: За отоплението на природен газ
« Отговор #1 -: Април 22, 2010, 10:01:15 am »
Здравей, синьо кокиче!
Ние от три години сме на газ в 110кв. апартамент. :D
През лятото си плащаме гор. вода - около 8-15лв., а зимата, е то пак и зависи - от студа 80-100 до 270лв. :D
По принцип не отопляваме всички стаи, а само една или две! Но ако имаме гости - парното бумти на 6  :D
Апартамента ни е север - юг.
Дано съм ти била полезна :D
*
« Отговор #2 -: Април 22, 2010, 10:07:28 am »
Много зависи от изложението на апартамента, изолациите и дограмата. Имаме близки и роднини, които са на газ - в стари блокове, без изолация, със стара дограма. По цени от тази зима, те харчат средно по 90 лв на стая от около 20-25 м2, или средно около 250 лв на месец. За разлика от парното, веднъж годишно се прави профилактика на инсталацията в апартамента - мисля че сега таксата е 30 лв еднократно. Отделно всеки месец си има такса от порядъка на около 2лв.
« Отговор #3 -: Април 22, 2010, 10:20:58 am »
Благодаря, момичета. :)

Лите,
става дума за нов блок с добри външни изолации и с 5-камерна PVC дограма.
Външната част на стените е по-малка. Но, лошото е само, че отгоре над нас няма да има никой. По принцип там са спалните на един мезонет, но никой няма да живее там.

Колебаем се, защото мъжът ми така или иначе иска да сложим климатици за да се охлаждаме и според него няма смисъл да си слагаме радиатори на газ. Трябвало да си ползваме климатиците и през зимата.
Аз съм по-скоро за газ, освен това искам да имам топла вода постоянно, а не все да гледам дали бойлерът е загрял.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #4 -: Април 22, 2010, 10:39:24 am »
И ние сме в сравнително нова кооперация. Външна изолация нямаме, но пък дограмата ни е ПВЦ. Що се отнася за топлата вода - е голям кеф да не се съобразяваш и да чакаш  :D, другото важно нещо е, че и готвиш на газ  :D
Ние също си имаме климатици, но ги използваме през лятото и от време на време, както е сега - вечер да позатопли хола и до там  :D
Над и под нас също никой не живее!
Успех!
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #5 -: Април 22, 2010, 22:02:54 pm »
Благодаря, момичета. :)

Лите,
става дума за нов блок с добри външни изолации и с 5-камерна PVC дограма.
Външната част на стените е по-малка. Но, лошото е само, че отгоре над нас няма да има никой. По принцип там са спалните на един мезонет, но никой няма да живее там.

Колебаем се, защото мъжът ми така или иначе иска да сложим климатици за да се охлаждаме и според него няма смисъл да си слагаме радиатори на газ. Трябвало да си ползваме климатиците и през зимата.
Аз съм по-скоро за газ, освен това искам да имам топла вода постоянно, а не все да гледам дали бойлерът е загрял.
Ако зимата ви е студена климатиците не са решение, дори и инверторни, те са оразмерени в повечето случаи да работят до -10градуса, като стане по-студено започват да се тормозят и дори да работят нон стоп пак се товарят.  По принцип газта е добро решение. Имай предвид, че когато температурата в целия апартамент е приблизително еднаква усещането за комфорт е едно, а когато в едната стая е фурна а в останалите студено - е меко казано неприятно. И за водата си права, така ще имаш нон стоп, но също така ако имаш достатъчно голям бойлер, който е вклячен ежедневно пак няма да имаш проблем с водата :)
Ианче предимството на газта - цък едно копче и ти се топли всичко навсякъде, иначе обикаляш по стаи насам натам - пускаш климатици и такива разни.