0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кратка ли ми е лутеалната фаза?
« -: Април 21, 2010, 14:40:44 pm »
Здравейте, момичета  :D

С приятеля ми от няколко месеца правим опити за бебче и от известно време чета тук, но за първи път се престрашавам да пиша.

Иска ми се да получа вашето мнение по един въпрос, който малко ме притеснява.

Аз съм с относително кратък цикъл - най-често и средно 25-26 дни, като варира понякога от 23 до 30 дни. До предния месец мислех, че съм съответно и с по-ранна овулация, т.е. овулация на 11-12 ден и 13-14 дни лутеална фаза. Този месец обаче започнах да си меря БТ и установих, че овулацията ми беше на 14 ден. При това положение ако М дойде на очакваната дата, лутеалната фаза ще бъде 11-12 дни най-много. Четох, че се приема, че е кратка, ако е под 10 дни, но във Фертилити френд видях, че от хората, които са като мен с кратък цикъл (под 26 дни) и овулация след 14 ден само 6% са забременели  :(

Разбира се възможно е само този месец да ми е била по-късно овулацията и съответно и следващата М да се измести с 1-2 дни, но не съм сигурна. С приятеля ми здравата се потрудихме и сега ще чакаме за резултата две седмици, но не ми се иска бебчето да не успее да се хване, ако е станало.

Предполагам, че ще ми кажете да изчакам още няколко месеца, да проследя по-точно колко е дълга лутеалната фаза и ако има проблем да си направя хормонални изследвания. Същото най-вероятно биха ми казали и лекарите. До тук реакцията им е, че не се налагат никакви изследвания и чак ако 1 година не се получи, тогава да се правят такива. Но на мен не ми се чака цяла година, само за да разбера най-накрая, че има някакъв проблем. :(

В тази връзка исках да ви попитам за вашето мнение и препоръки. Смятате ли, че 11-12 дни е кратка лутеална фаза? Четох, че в тези случаи помагат витамин B6 и препарати с прогестерон. Витамин B6 ще си купя, но се чудя дали да рискувам с лекарство с прогестерон? Например Утрогестан? Има ли някаква опасност ако го ползвам след овулацията?

Извинявам се за дългия пост и ви желая сбъдване на всичките ви мечти!
Re: Кратка ли ми е лутеалната фаза?
« Отговор #1 -: Април 21, 2010, 14:58:33 pm »
Здравей виждам,че си се информирала,но ..
О. само с БТ не е сигурен метод,направи засичането в комбинация с ову тестове за начало и тогава криво-ляво може да се вади извод...
относно това,че от един месец не може да се каже-е съвсем вярно!поне 3-4 я следи,за да се твърди средно на кой ден и колко ти е дълга ЛФ
Прогестеронови препарати помагат при нисък прогестерон,на теб дори сега е още рано според мен да се задълбаваш в такива изследвания..т.е. това че ЛФ е хипотетично /защото при теб не е установено/ по къса,не е задължително да е от нисък прогестерон..леле..по темата има още..
Ще кажа само-наистина изчакай поне още няколко месеца,щом не искаш да бездействаш-ок,прави тестове за О. и следи БТ ,но не се обременявай излишно за момента...а най-малко си прави изводи от интернет сайтове колко процента с какви Лф са забременели..недей така се натоварваш психически.
Упех мила :)
П.П. аз не бих пила какъвто и да е хормонален препарат /или дори вагинално не бих използвала/ ,без да съм сигурна че е необходимо...просто за всеки случай,както на теб ти минава през ума..това е несериозно и да,според мен би могла да си разбъркаш МЦ доста.
« Последна редакция: Април 21, 2010, 15:05:08 pm от любопитка »
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #2 -: Април 21, 2010, 15:05:05 pm »
Моят съвет е да зарежеш температури и ову тестове и да изчакате още няколко месеца. Няма нужда на този момент да се затормозяваш. Това "Но на мен не ми се чака цяла година, само за да разбера най-накрая, че има някакъв проблем" не ми хареса изобщо. От написаното от теб, не виждам причина за безпокойство.
Притеснително кратък е цикъл под 22 дни.
Успех и скоро да ни се похвалиш!  :wink:
« Отговор #3 -: Април 21, 2010, 15:15:52 pm »
Здравейте,

И на мен ще ми е интересно да следя темата, тъй като и аз си засичам къса лутеална фаза (11-12 дни). Не съм коментирала това с лекар досега, тъй като не е доказано с фуликометрия, а не съм склонна да пия хормонални препарати (дуфастон и т.н) без рецепта. 
« Отговор #4 -: Април 21, 2010, 16:30:40 pm »
11-12 дни не е къса ЛФ /както момичето,което беше пуснало темата,само е прочело../,къса е под 10 дни ;14 дни се смята усреднено това ще рече +– 2,3 дни !
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Април 21, 2010, 17:40:07 pm »
ЛФ под 12 дни вече е проблем. Дори 12 да е - добре е да се говори с лекар.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #6 -: Април 22, 2010, 10:00:34 am »
добре denis /твойто мнение винаги съм ценяла много/ ,защо тогава на мен при ЛФ 11-12 дни /от които последните два почти всеки цикъл са ми били със зацапване двама от най-посещаваните репродуктивни гинеколози са ми казвали,че си е ок. /естествено след проверка на прогестерон/ .. ?
а и двете момичета по долу,не са я засичали с фоликулометрия..
« Отговор #7 -: Април 23, 2010, 07:39:16 am »
Благодаря ви, момичета!  :)

Давам си сметка, че се паникьосвам прекалено много, опитвам се да се успокоя, да мисля позитивно и да разчитам, че всичко ще стане лесно, но не знам защо не успявам  :oops: :oops:

Все пак засега няма да правя нищо, ще изчакам да видя колко дълга точно ще бъде лутеалната фаза и ако има проблем ще говоря с лекар. Или да ида на 7 ден след овулацията да си изследвам прогестерона? Как мислите? Поне за собствено успокоение, а и ако има проблем да разбера по-скоро за него.  :oops: А къде мога да го изследвам и дали трябва непременно и други хормони да се изследват заедно с него?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #8 -: Април 23, 2010, 08:20:47 am »
добре denis /твойто мнение винаги съм ценяла много/ ,защо тогава на мен при ЛФ 11-12 дни /от които последните два почти всеки цикъл са ми били със зацапване двама от най-посещаваните репродуктивни гинеколози са ми казвали,че си е ок. /естествено след проверка на прогестерон/ .. ?
а и двете момичета по долу,не са я засичали с фоликулометрия..
Защото при 12 дни ЛФ все пак може и да се зачене.
Не съм казала, че е проблем за зачеване , а че ако ЛФ е под 12 е добре да се говори с лекар и че това може да е проблем или да говори за проблем.
Ако ти кажеш че е нормално ЛФ да е 12 - ще тръгнат мнения че е така, което не е редно според мен.

ПП. Ето ти сама казваш, че имаш зацапване /което не е нормално/ - говори за проблем  с ЖТ и ЛФ, и по-късата ЛФ говори за това /проблем с ЖТ и ЛФ/
Може прогетерона да е около средните нива и пак да има къса ЛФ /говори се за дефект в ЛФ/

« Последна редакция: Април 23, 2010, 08:55:07 am от denis »

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #9 -: Април 23, 2010, 12:50:31 pm »
 denis, съгласна съм,че би могло да се говори за проблем /явно грешно съм се изразила,но исках да кажа, че 12 дни не означава задължително проблем!/ . Въпреки че имам и почти винаги съм имала зацапване преди М,докторите не откриха нито дефицит на ЖТ,нито нисък прогестерон, и пр. ../вчера специално си прегледах старите постове и личните, за да си припомня какво сме говорили с теб преди време,точно по темата и въпреки че нивата на прог са ми били около средата на референтните,докторите винаги са били категорични,че там нямам проблем-това разбира се в моя случай,а и винаги са казвали точно това "14 дни е усреднено ,+– 2 дни е допустимо" ,но те разбира се имат цялостен поглед върху конкретния човек и всичките му изследвания/
А и за да се говори за каквато и да е дължина на ЛФ ,нали трябва да е доказана О. с УЗ и пр.,първото момиче си вади изводи на базата на БТ и то само от един месец ,да не говорим,че дори не и е дошло М.  8O .създава си излишна паника и напрежение..исках просто да я успокоя от собствения си опит..
Права си,че така както съм го написала излиза като правило,друг път ще уточнявам.
« Последна редакция: Април 23, 2010, 12:54:25 pm от любопитка »
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #10 -: Април 23, 2010, 16:06:06 pm »

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #11 -: Април 27, 2010, 14:04:14 pm »
Здравейте отново, момичета!  :)

Правих си изследване на прогестерона на 6-7 след овулацията. Стойността му е 44.89 nmol/l при реф. стойности 5.3 - 86 nmol/l. Как мислите добре ли е или да търся лекар?

Много ви благодаря за отзивчивостта и ви пожелавам много щастие!
*
« Отговор #12 -: Април 27, 2010, 15:07:28 pm »
Прогестерона ти е добре.
« Отговор #13 -: Април 27, 2010, 15:10:13 pm »
Добре ти е.
А довечера си пуснете филм с милото ...
« Отговор #14 -: Април 27, 2010, 15:56:09 pm »
Здравейте отново, момичета!  :)

Правих си изследване на прогестерона на 6-7 след овулацията. Стойността му е 44.89 nmol/l при реф. стойности 5.3 - 86 nmol/l. Как мислите добре ли е или да търся лекар?

Много ви благодаря за отзивчивостта и ви пожелавам много щастие!
по надолу си писала ,че си засекла този месец О. с БТ /което ,както вече ти споменах е несигурен метод /...за мен излишно си си изследвала прог. ,защото я е била тогава О. ,я не..
Прогестерон се изследва 7 дни след доказана с УЗ О.!изследването ти според мен не е достатъчно достоверно.
« Отговор #15 -: Април 27, 2010, 17:41:06 pm »
Благодаря на всички за споделеното мнение  :D

*vera, непременно ще си пуснем филм, още от сутринта сме го решили.  :wink:

Любопитке, права си, че овулацията не е засечена с УЗ, но по времето, по което се появи притеснението ми, нямаше кога тепърва да ходя на лекар. Възможно е овулацията да е била 1-2 дни по-рано, но със сигурност не е била по-късно, т.е. изследването е направено на 6, 7 или 8 ден след овулацията. Надявам се, че 1 ден разлика не е толкова фатална. Може резултатът да не е абсолютно точен, но поне дава някаква ориентация и допринася донякъде за душевното ми спокойствие. :)
« Последна редакция: Април 27, 2010, 17:44:19 pm от Pamela5 »
« Отговор #16 -: Април 28, 2010, 10:06:59 am »
..Може резултатът да не е абсолютно точен, но поне дава някаква ориентация и допринася донякъде за душевното ми спокойствие. :)

да, дава ориентация. затова и всички ти казаха ,че е рано да го мислиш..,заради спокойствието ти :).Ако се наложи след време да го мислиш,само помни да не разчиташ на несигурни методи /говоря от личния си опит,защото съм имала много терзания по темата и повечето бяха неоснователни../
Успех,дано скоро се зарадваш ;)
« Последна редакция: Април 28, 2010, 11:13:53 am от любопитка »
*
« Отговор #17 -: Юли 28, 2011, 13:03:18 pm »
Здравейте,
Имам следния въпрос: Може ли при дълъг цикъл да има къса лутеална фаза?
Ако вчрвам на тестовете за овулация при цикъл 30 дни -7дни лутеална фаза, следващия 35 - 16. Отчетеното от тест ову съвпадна с понижение на БТ постарахме се подобаващо и днес 16 дни след ову лелката ме навести. нещо май не е съвсем наред.
*
« Отговор #18 -: Юли 28, 2011, 13:15:33 pm »
Venta, дължината на ЛФ е особеност на всеки МЦ за всяка жена и е индивидуална. Все пак за нормална се определя ЛФ от 11 до 16дни. При добро здраве, ЛФ е относително константна за всеки МЦ, без значение дали той е по-дълъг или по-къс. Лутеалната фаза през МЦ-ли при мен обикновено бе 9-10 дни. Хормоналните изследвания не показаха нередност. Но трябва да се направят при по-къса ЛФ, за да се знае какво е положението. Не трябва да се забравя, че късата ЛФ би могла да бъде показател за нисък прогестерон или проблем с жълтото тяло, например. Добре е измерването на БТ през целия МЦ, за да се следят развитието и промените в нивата на хормоните: по-ниска БТ през ФФ се характеризира с по-високо ниво на естроген, по-висока БТ през ЛФ - увеличаване нивото на прогестерон, което се случва след овулация.. т.е. видима и добра двуфазност на температурната графика - показател за цикъл без нередности. Би могла да проследиш кога точно настъпва О. при теб чрез фоликуметрия (и сверка с достоверността от измерване на БТ и правене на ову-тестове).
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 13:18:35 pm от Rejna »
............................Тайната на нашата вечеря............................
*
« Отговор #19 -: Юли 28, 2011, 13:31:11 pm »
Rejna,
много благодаря за отговорите... нямам представа от къде знаеш толкова много. Възхищавам ти се на знанията - даваш отговори и на най-невероятни неща. Благодаря.
Относно фоликулметрията нямам никакъв шанс, живея в областен град, където има само един 3Д ехограф в частен кабинет на лекар, който не много добре работи с него. Тук бремените не могат да си направят фетална морфология, а фоликулметрията е недостижима мечта. Мислила съм дори да се преместим в по-голям град.

Благодаря отново