Здравейте, момичета
С приятеля ми от няколко месеца правим опити за бебче и от известно време чета тук, но за първи път се престрашавам да пиша.
Иска ми се да получа вашето мнение по един въпрос, който малко ме притеснява.
Аз съм с относително кратък цикъл - най-често и средно 25-26 дни, като варира понякога от 23 до 30 дни. До предния месец мислех, че съм съответно и с по-ранна овулация, т.е. овулация на 11-12 ден и 13-14 дни лутеална фаза. Този месец обаче започнах да си меря БТ и установих, че овулацията ми беше на 14 ден. При това положение ако М дойде на очакваната дата, лутеалната фаза ще бъде 11-12 дни най-много. Четох, че се приема, че е кратка, ако е под 10 дни, но във Фертилити френд видях, че от хората, които са като мен с кратък цикъл (под 26 дни) и овулация след 14 ден само 6% са забременели
Разбира се възможно е само този месец да ми е била по-късно овулацията и съответно и следващата М да се измести с 1-2 дни, но не съм сигурна. С приятеля ми здравата се потрудихме и сега ще чакаме за резултата две седмици, но не ми се иска бебчето да не успее да се хване, ако е станало.
Предполагам, че ще ми кажете да изчакам още няколко месеца, да проследя по-точно колко е дълга лутеалната фаза и ако има проблем да си направя хормонални изследвания. Същото най-вероятно биха ми казали и лекарите. До тук реакцията им е, че не се налагат никакви изследвания и чак ако 1 година не се получи, тогава да се правят такива. Но на мен не ми се чака цяла година, само за да разбера най-накрая, че има някакъв проблем.
В тази връзка исках да ви попитам за вашето мнение и препоръки. Смятате ли, че 11-12 дни е кратка лутеална фаза? Четох, че в тези случаи помагат витамин B6 и препарати с прогестерон. Витамин B6 ще си купя, но се чудя дали да рискувам с лекарство с прогестерон? Например Утрогестан? Има ли някаква опасност ако го ползвам след овулацията?
Извинявам се за дългия пост и ви желая сбъдване на всичките ви мечти!