Казвала съм го хиляди пъти мнението и пак ще го кажа, с риск да се повторя.
Като майка на тийнейджър, имам пряко наблюдение върху тяхното поколение. Тези деца са доста интелигентни, но невероятно агресивни. Грешката не е само в семейството, но и в нашето образование, което много държи да се обучава детето още едва проговорило, но изтиква на заден план възпитанието.
Хора, не обучавайте децата си до 7-годишна възраст, а ги възпитавайте, говорете с тях! Трябва да са наясно кое е добро и лошо, къде се хвърлят боклуците, че думата "мразя" не трябва да съществува в техния речник, да поздравяват (на български), да ползват думата "моля".
Ако детето ви не е научено на това, каква полза, че може да изговаря 10 думи на английски, или че може да пише едиколко си думи още в детската градина.
Къде е ролята на учителя и училището във възпитанието?
Тъй като много добре знам, че родителите, които разговарят с децата си и държат на тяхното възпитание са малко, разчитам, че и учителите са наясно с този факт. Аз не очаквам те да възпитават децата, оставени без надзор, но все пак, като виждат, че нещата са оставени без контрол, трябва да реагират.
Знам, че работят за мизерни заплати и това е основния мотив да развеят бялото знаме и да не им се занимава, но все пак...ние, родителите разчитаме и те да разговарят с тях, не само да влязат и да си предадат урока.
Може би по-късно ще се довърша, че сега нямам много време.