0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #260 -: Април 10, 2010, 10:13:09 am »
Написах мнението си, защото самият факт, че хора тук обсъждат как искат да раждат, все едно е тяхен избор, ме втрещи.
Боби

Кои хора ?
Имаш предвид някой от форума или хората по принцип ?

Ако става въпрос за жените въобще, Да, тук в бг всяка жена може да избере сама как да ражда. Може да не е много добре, което за мен е спорно, може да няма възможност да роди по начина по който иска във всяко мед. заведение, но избор със сигурност има. Отива в частна клиника и готово.

От моите наблюдения мога да съглася за 40 - 60% секцио в Частните клиники.
В държавните нямах идея как е...сега ми стана ясно.

А за Дяволов аз отидох при него именно защото води патологията и моя позната с Базед е раждала при него.

В крайна сметка, аз съм твърдо ЗА правото на избор.
Смятам, че всеки човек , когато има различни опции трябва да има правото да реши сам за себе си, когато става въпрос за него самия! Ако раждаш в каменната ера - ще раждаш в пещерата и точка. Но сега е различно...
Ясно е, че отивайки в определено болнично заведение се съобразяваш с политиката на последното. Но в крайна сметка, избора е твой дали да отидеш там или не.

Аз за себе си съм решила, че отивам при лекар Х, доверявам му се и каквото каже той. Но ето...изборът си е мой, мога да отида при друг лекар .
« Последна редакция: Април 10, 2010, 10:47:51 am от Raissa777 »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #261 -: Април 10, 2010, 11:20:16 am »
Мели, с бременният си мозък съм объркала- имах предвид Министерство на здравопазването. После го поправих, ама явно ти тогава си писал отговора.

Да, видях, Боби. В интерес на истината от тебе за първи път чувам, че има наредба на МЗ, регулираща по някакъв начин процента на оперативни родоразрешения. Това сигурно е нещо ново, защото аз гледам да съм в час с нормативната база и досега не съм попаднала на такава наредба. Но си признавам, че в последно време не чета много. Ще ми е интересно да прочета що за теза е, дай ми някакъв източник.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #262 -: Април 10, 2010, 11:29:07 am »
Bobbie, аз просто подкрепих написаното от Мели, а именно, че в държавните болници в България секциото е въпрос на необходимост, а не на прищявка и точно затова е трудно дори и при наличието на медицински показания то да се организира.
Раиса, правото на личен избор е свещено, но тук се говори в крайна сметка за коремна операция, а не, примерно, за избор на пакет за почивка. Мисля,че само жена, която никога не е претърпяла нито коремна, нито лапароскопска операция може да смята,че това е избор между равностойни алтернативи. Всеки вид раждане може да протече безпроблемно, а може и да се превърне в кошмар. Тук е мястото на добрия и отговорен лекар, който успява да направи раждането възможно най-приятното преживяване и,най-важното, най-безопасното и за майката и за детето.
Твърдо смятам,че родоразрешението е нещо, което се определя от лекаря.
Историята на Jam е доста поучителна по отношение на това как нещата често вървят по свой път, различен от намеренията и желанията ни.
Не искам да звуча поучително или да се карам на някого,но, момичета, не се фокусирайте върху това как точно ще протече раждането-винаги ще е различно от това, което си представяте. В края на краищата толкова чаканите ни и изстрадани деца заслужават най-вече безопасно, а не забавно раждане.
Jam, радвам се, че в крайна сметка всичко е приключило благополучно и за двама ви.
Животът е това, което ни се случва докато си правим планове за живота...
Леки почивни дни, момичета, и спокойствие и бодри ритничета!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #263 -: Април 10, 2010, 11:34:57 am »
За секциото да се включа и аз - не говоря за МД, защото за там съм чела историите и на jam, и на други момичета и знам, че не е лесно да направиш такова по желание (че дори и по показания). Една приятелка, чието бебе беше разположено седалищно, се изнесе от там с мръсна газ, след като я уведомиха, че това не е показание за секцио и просто щяла да си се напъне и то да излезе.
Това, което ме дразни, е, че някои лекари в други болници натискат за секцио заради собственото си удобство - защото то им спестява ходене до болницата по нощите, когато имат уговорка с пациентка, защото може да се предвиди колко време отнема, защото им позволява да си правят личните планове необезпокоявани... Иначе, всеки има право на избор, разбира се. Въпросът е този избор да не бъде манипулиран заради горе изброените причини.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #264 -: Април 10, 2010, 11:57:23 am »
Момичета, пиша с надежда да ме успокоите, защото всички тук имате голям опит. Днес ми е 20 ден от засечена с узи овулация. Правих си 6 теста и всички с бледи втори черти, ходих на лекар, но ми казаха, че е рано и освен удебелена лигавица нищо не се вижда. В понеделник съм отново на преглед /пада се първи ден от 5г.с./. Това, което ме притеснява сега е , че вчера след ходене до тоалетна, при забърсване имах нещо като слуз примесена с кървави жилки   - после нищо. Много се стреснах обаче, защото с първата бременност изобщо не съм имала такова нещо. Започнах да се чудя, бременна ли съм изобщо? До понеделник ще изкукуригам... Температурата /мерена орално/, през деня ми е от 37.1 до 37.4, гърдите ме болят и корема, но не силно...Пишете ми, моля...
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #265 -: Април 10, 2010, 12:14:51 pm »
Съгласна с Комбозола  :)
Мен ме убеждаваше лекар, че е по-добре един ден, живот и здраве да си раждам секцио.
Обясняваше ми точно цитирам :

" В крайна сметка главичката на детето е 10тина см...влагалището ти ще се прибере, но не изцяло. Диаметъра на инструмента на мъжа ти надали е 5 см..."

И аз от там, до ден днешен свързвам нормалното раждане с последваща "кофа" м/у краката . Извинявам се за израза, знам, че не е така, но го казвам, точно защото ме дразни такъв тип отношение и приказки!
Не ме е страх от болка и т.н., вярвам че моето тяло е достатъчно здраво след толкова спорт а и от тае-бото мога да си вадя тазобедрените стави, гъвкави са ми.:lol:
В интерес на истината, за мен най-големият подбудител към естественното раждане е това, че вярвам в душата, съдбата ... и че (избраното) секциото малко или много е намесване в съдбата на човека. И природата като цяло си знае работата.

А това за коремните операции е индивидуално. Нито една от моите познати не съжалява, че е избрала секцио и всички от тях са се възстановили доста бързо. Една от тях е Симона Пейчева, тя роди при Панова, секцио, и след 3 месеца танцуваше в едно предаване...
*
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #266 -: Април 10, 2010, 15:08:03 pm »
Привет! Днес е много мързелива събота  :oops: ако можеше цял ден да си лежа, ама не става  :oops:
miraniki , казваш, че отново си на преглед - не са ли ти предписали някакъв прогестеронов препарат предишния път? аз на твое място щях да проследя ЧХГ... не зная, не мога да те посъветвам нищо конкретно - има още 1 ден до понеделник, стискам ти палци!!
Раиса, много се забавлявам с твоя лекар  :lol:  :lol: личи се, че е бил фен на секциото  :wink: ти нали не си представяш, че тези 10 и понякога 12 сантиметрови глави стоят заклещени във това явно толкова важно място с часове  :lol: обикновено бебето изхвърча като тапа на шампанско, т.е. преминава оттам за секунди.
тренирала съм със С.Пейчева повече от 7 години - много й се радвам за сладкия Алексей. Не зная по какви причини е избрала да роди по този начин, важното е, че са добре и двамата. Смело мога да кажа, че и аз не 3, ами 1 месец след раждането можех да си седя на шпагат с часове  :D единственото, което ми тежеше, бяха гърдите - от чашка А на чашка Д не е шега работа  :lol:  :lol:
Аз съм романтик и оптимист, и вярвам в добрия изход на нещата - говоря не само за раждане, а попринцип. А и съм съгласна с Инке Тинке - никога не знаеш как ще завърши едно раждане (първо да добутаме нещата до там, както се казва).
Лек и слънчев ден ви желая  :bighug:
« Последна редакция: Април 10, 2010, 15:09:50 pm от dianka »
*
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #267 -: Април 10, 2010, 16:41:56 pm »
Леле, какви дискусии се заформиха за секциото, че като чета някои неща и ме хваща страх. ...

Междувременно се чухме с Цвети. Тя се чувства добре, бебоците също вървят както трябва. Поздравява ви всички. Стискам палци да изкара още поне 10 дни.
« Последна редакция: Април 10, 2010, 17:39:21 pm от KRISTI »
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb2m.lilypie.com/AozZp3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Second Birthday tickers" /></a>
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #268 -: Април 10, 2010, 18:06:35 pm »
Да пия дуфастон и фолиева киселина.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #269 -: Април 10, 2010, 18:52:30 pm »
Това, което ме дразни, е, че някои лекари в други болници натискат за секцио заради собственото си удобство - защото то им спестява ходене до болницата по нощите, когато имат уговорка с пациентка, защото може да се предвиди колко време отнема, защото им позволява да си правят личните планове необезпокоявани...
А тук при нас това вече не го правят,ама пък сега имат друга мода, да ти стимулират раждането с окситоцин. Аз последният път като бях на лекар и някаква там дето се занимава със сметките ( дори  медицинско лице не е)като ми записваше часовете до края и реши, че щяли да ме стимулират, ако съм стигнела до термин, защото ми се падало да раждам в събота. Не можела да ми гарантира, че ще е моята лекарка, а не друга от екипа им. Ами кавам им, като не е тя чудо голямо. Ако е нормално раждане и без това ролята и е най-вече да хване бебето да не падне на земята,та хич не ме интересува кой точно ше го изражда.  После питах акушерката и тя каза, че няма такова нещо, ама аз си мисля, че онази щом го споменава, значи си им е практика. Планират си го за удобство. Аз не знам дали проблем, но самият факт, че на някой му е минало през акъла да ме вкара в графика си, че да му е по-удобно, ме вбеси.


Момичета, абе това бебе много малко и леко мърда. Започвам вече да се притеснявам. Часове може да минат без да го усетя. Аз в къщи имам доплер, така че слушам тоновете като се шашна, но все пак дали е проблем? Миналата седица го споменах на прегледа, но не и направи голямо впечатление.
« Последна редакция: Април 10, 2010, 18:57:06 pm от Bobbie »


  
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #270 -: Април 10, 2010, 22:05:23 pm »
Боби, то и при вас не е лесно да родиш явно :?
А за бебето - остави го човека намира. Ако толкова ти липсва мърдането - пий една чаша прясно изцеден сок от портокал или кола или едно кафе и ще видиш как ще се размърда :D
Аз днес капнах от умора.
Сутринта ни пристигна поръчката от Пакостник - легълце (мъжа го сглобява в момента), матрак, повивалник и въобще куп неща. Утре ще пусна снимки :)Аз скоро купих и възглавничка против обръщане и задушаване и съм мнооого доволна от нея - ще я видите в снимките  :D
После ходихме до позната на една приятелка, която ни даде за ползване доста неща и ни спести куп разходи - сгъваема кошара за път+сгъваем матрак, активна гимнастика, вибриращ шезлонг, бънджи на Дисни (аз дори не съм го сложила в списъка), кенгуро, самарче на Чико за носене на бебето на гръб (дори не знаех, че има такова)  :lol: А после от една приятелка на Кало взехме още две кенгурата, така че в момента сме с три, за всички възрасти и с различни десени и възрасти :D Едното е с твърдо гръбче и може бебо да се сложи още като малък там. Ние чакахме едно кенгуро днес, те ни дадоха три   :lol:
Много се зарадвах, за това, че непозната за мен жена ми даде толкова неща. Просто ей така, от добро сърце.
Понеже поръчах още един прах за пране - на Сано+омекотител Surecare, сега пера последните перални с тях и просто ухаят божествено  :D Утре ще се глади яко  :D
Обаче засега направо каталясах, понеже и прозорците в нашата стая мих. Утре ще пусна снимки на креватчето с подредения детски кът.
А бебо целия ден активен, аз като се прибрах щях да заспя и се наложи да пия второ кафе, та милия много кофеин му дойде - едно кафе сутринта, една кола на обяд и едно кафе в 18 до към 20 на бавни глъдки и все едно нищо не съм му дала - такъв сън е заспал откакто се прибрахме, че чак се притеснявам какво ще прави тази нощ :)
[/url][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #271 -: Април 10, 2010, 23:20:40 pm »
jasmin_veni ,браво за подаръците. Много са хубави тези приготовления. Аз сега тепърва започвам. Мъжа ми днес с един приятел сменят прозорците в бебешката стая и после ще се боядисва и чак тогава ще мога да я подредя, макар че нямам търпение вече. На мен така ми подариха легълцето и матрака. Утре пък двете с бременната ми колежка ще ходим до една друга, която също ще ни подарява разни нща. Каза че предимно играчки като столче за игра ( от тези преди да могат да ходят), такова килимче за активна гимнастика и тем подобни. Друга позната пък каза, че ще ми даде люлка, която сама да го люлее. Общо взето много ми помагат с тези неща и всеки е толкова мил като чуе, че съм бременна,че чак ми става неудобно.
За бебка - не и помага много дали съм яла или пила. Сутрин например никаква я няма, а аз винаги закусвам. Не знам, просто си мислех,че до сега вече трябва да е по-силничка и по-ативна и затова се притесних. Иначе и слушах тоновете - 154/мин са, идеални.


  
*
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #272 -: Април 11, 2010, 09:01:29 am »
Боби, и моя младеж от два дни е доста кротък, ама свикнах защото май си има такива дни, когато са по-малко активни.
*
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #273 -: Април 11, 2010, 09:07:38 am »
И моето бебе понякога почти не се движи,но хапна ли сладолед имам 4увството,че танцува :lol:
*

    anizi

  • *****
  • 1806
  • Е вярно е, че сърцето ми заби извън тялото!!!
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #274 -: Април 11, 2010, 09:35:58 am »
Сладолед, шоколад  :lol: :lol: :lol:- сладко като усетим и голям кеф настава  :swing: . Когато ям лимони обачееее, ритаме ама по доста по различен начин - явно понеже аз не обичам лимони и той не ги харесва  :babyflips:
*
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #275 -: Април 11, 2010, 12:42:31 pm »
Дианка, в Академик ли си тренирала със Симона. Я си кажи коя си :D Ако не е проблем де :D
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #276 -: Април 11, 2010, 16:54:16 pm »
Жаси,
снимки чакаме  :D
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #277 -: Април 11, 2010, 22:46:37 pm »
Раиса, сколасах накрая да седна на компа и да пусна снимки:
http://jasmin4eto.snimka.bg/friends/za-zachatie.420134.18199812
[/url][/url]
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #278 -: Април 12, 2010, 00:50:56 am »
Леле, всичко разгледах!
Представям си как се вълнуваш  :D
Страхотно е станало, а белите ританки с апликацията са ми любими  :) и въобще всички дрешки са толкова сладки  :)
 Сега цяла нощ ще сънувам щуротии  :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Великденска Тема на Бременните № 56
« Отговор #279 -: Април 12, 2010, 07:25:46 am »
jasmin_veni , и аз разгледах доста (е, е всички, ама повечето). Забелязах, че и вашият татко е левскар, като нашият :-). Много хубави неща и много сладка е станала стаята. Аз нямам търпение да я боядисаме най-после нашата детска, че да започнада си я подреждам. Много ми харесаха картинките по стената. Мисля да я открадна тази идея и да търся и за нашата стена подобни неща.

Б.