Тонита,
Връзката имунология-репродуктивни неудачи е още много нова и неизследвана материя в цял свят. Все още се отрича доста широко и са малцина онези, които са задълбали в нея. В България такъв човек е единствено доц.Конова, доколкото ми е известно. Не подценявай лекаря на база само географското му разположение! В София такива специалисти просто няма. Няма и достатъчно надеждна лаборатория за изследване на специфичните антитела и клетки. Доста често се получават сериозни разминавания в резултатите на различните лаборатории...
Аз не бих се доверила на имунолозите при Стаменов, които се появиха от нищото преди броени месеци и започнаха смело да консултират жените с репродуктивни неудачи. Конова работи от години с американски инвитро клиники, които специализират в лечение на имунологични фактори, всяка година ги кани в България за обмяна на опит. С какъв бекграунд по въпроса могат да се похвалят лекарите при Стаменов? То не е въпроса само да си туриш табелката репродуктивен имунолог... Продължавам да твърдя, че в София такива просто няма!
Не правя агитация, всеки сам си решава, но е много лесно някой да яхне вълната, щото сега е модерно да се търсят имунологични причини и да почне да предписва масово скъпи изследвания и лечения. Защото, Конова прави всичко възможно да разтовари финансово пациентите си, докато във въпросната софийска клиника, както чувам цените, е точно обратното.
Моят личен избор преди една година (когато нямаше нито клиника Надежда, нито имунолози да работят с нея!) беше да отида до Плевен, да си проведа обстойна консултация с Конова, да ми се назначат изследвания, след това да ми се постави диагноза и да се предпише терапия. Това е пълният цикъл на лечение, при който лекарят се ангажира с пациента. никой уважаващ себе си лекар няма да те диагностицира и лекува по Интернет и чрез имейли! не е въпроса, че това би било безплатно, защото Конова така или иначе пари не взема за своите консултации! Въпросът е, че с теб като пациент се ангажират! В софийската прочута имунологична лаболатория на проф.Балева, например, никой не се ангажира да тълкува направените при тях изследвания и да ми даде консултация - отговорът беше - вървете си при гинеколога, той да ви лекува!
По повод това, че не ти спечелила доверието, защото казала, че дадено твое заболяване няма връзка с репродуктивния ти проблем, пък друг лекар казал, че има връзка - ами помисли, че може и другият лекар да не е прав! В репродуктивната медицина е такава тъмна Индия относно причини и следствия, че всичко там е яко хвърляне на боб и стрелба в мрака.
Та така, Тонита...