Ами да де, аз това питам, някой може ли да каже кои са най-често изследваните, и по-точно, които имат връзка с износване и забременяване /не ми трябват чак всички/ и ориентировъчно колко излизат?
Три постинга за 1 въпрос. Е, все пак, надявам се ме разбрахте. Искам да си се изследвам за имунологични и генетични.
е, мило дете, хората те разбраха добре, ама ти не разбра едно нещо - "имунологични" изследвания има действително стотици - кои ще се изследват КОНКРЕТНО в твоя случай може да прецени единствено имунологът-специалист по връзка с репродуктивните неудачи или пък гинекологът-навлязъл доста в имунологичната материя. такива хора са малко и сме ти казали кои са и къде са. "имунологичните" изследвания не са едно малко спретнато комплектче, подобно на тъй наречената "пълна кръвна картина" (ПКК), дето съдържа фиксирано 20 показателя и се знае във всяка лаборатория колко струва.
що се отнася до генетичните - там има два вида изследвания, които се правят обикновено. 1. т.н. кариотип (тоест, хромозомен набор) за теб и съпруга ти - да се види дали сте наистина жена и мъж, съответно, и по хромозоми. 2. изследване за наличие на няколко генни мутации, водещи до повишена склонност към тромбози в кръвта.
аз съм ходила на консултация в Плевен и мога да ти кажа колко ми струваше предписания на мен пакет изследвания - за генетичните изследвания около 150 лева (при тях нищо не се поема от касата) и за имунологичните 75 лева (огромната част от имунологичните и хормонални изследвания, които ми предписаха, се правят и по каса, така че за тях си взех направление и не съм плащала).
в София, доколкото знам, генетичните са пак толкова скъпи или по-евтини, но при имунологичните е обратното.
но в Плевен услугата е пакетна - първо те консултира имунолог, вниква в случая ти, после назначава изследвания, после на база на тях дава заключение и предписание за лечение.
а ако си ги пускаш самостоятелно изследванията - какво ще правиш после с резултатите? ще ги анализираме тук ли?