0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Защо се приема за нормално някой да ти дими в дрехите, косата и т.н.
А не се приема за нормално да си изсипеш колата върху цигарата на някой.

Приема се за нормално бълхарниците да серат където им падне, дори в пясъчника, а децата не може. Какво ще кажат съседите ако изхвърля гарнето пред вратата на някой с куче? Да не говорим за рекламата на Нестле, където кучето ближе бузката на бебето...

Явно тук всичко е нормално. Пуши се в заведения, където половината клиенти са деца. И ако McDonalds пускат абсорбаторите, в KFC не. В сладкарница "Неделя" ги помолих да не внасят тортата на детето в салона, защото в 13.00 там лютеше на очите от дим. Това са случаи само от последния месец. Вече няма да ходя в "Неделя". От МcD взимам само при нова играчка за вкъщи, а в КФЦ сядам до прозореца и го отварям на мах. Тогава веднага се сещат да пуснат абсорбаторите и се извиняват. И всичко това е, за да им е комфортно на такива като Боби.
Дано поне детето ми да се научи да си търси правата. Макар че като вижда резултата май няма да му се занимава.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
Напълно подкрепям.Неможе в едно заведение три маси да са за пушачи а двете съседни за не пушачи.Какво е разликата аз пак им дишам пушека и се вмирисвам цялята.За това който иска да пуше да има специални места където наистина да е само за пушачи.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Тогава веднага се сещат да пуснат абсорбаторите и се извиняват. И всичко това е, за да им е комфортно на такива като Боби.
Дано поне детето ми да се научи да си търси правата. Макар че като вижда резултата май няма да му се занимава.
Хайде ако обичаш да не включваш лични имена.Това, че няма да разпиша петицията не ти дава право да ме нападаш лично мен. Аз не пуша вече, да не говорим, че винаги съм се съобразявала. Всеки си има разбирания и според мен има начин да е добре и за двете страни. Няколко прости правила са, ама да се спазват и за това, че не се спазват не съм ти виновна аз. Аз от 15 години не живея в България и знам как да спазвам правила. Обърни си нападките към тези, които ти пречат. 

Боби

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Ами, Боби, ето така ние живеем. Да оставим настрана децата, аз също ходя (или искам понякога да ходя) на ресторант, бар, не само до 21ч, ами и до 05ч - да, обаче ми е много неприятно заради задимяването. Ходим навън, когато времето позволява (очевидно не на бар, че в бара няма как навън). Иначе се събираме вкъщи. След две години вкъщи социалната изолация така ми е натежала, че последното място, където искам да се събирам, е вкъщи, но навън не може - пушачите имат повече права от мен.
То хубаво, ама с кой ще се събираш в бара като искаш да изгониш повечето хора от там? Това което искаш ще доведе до създаването на частни клубове и пак няма да имаш къде да ходиш. По добре да смените исканията с нещо, което да доведе до реални резултати. В България не са толква малък процент пушачите, че това да е реално.
 Аз лично смятам, че трябва да се направи някакъв закон да регулират какви системи за проветряване имат тези места. Тук има подобни регулации и наистина има разлика в баровете. Снощи с мъжа ми бяхме на подобно място (извън границитена града ни т.е. няма същите забрани) - на бара се пуши и има и отделение за пушачи, а ние бяхме в отделението за непушачи. С изключение, че усетих миризмата докато минавах покрай бара, през останалата част от времето нищо не съм усетила в моята част, а аз с носа съм като граничарско куче. Така че има начини за компромис, но просто много хора не желаят да го направят. Същото важи и за пушачите - тук много хора се оплакаха как някои си искали пепелник в зоната за непушачи. Ми като го видят това защо не протестрат и ако няма ефект да се оплачат на съответните органи? Аз съм съгласна, че това трябва да се следи и да се държи да ги има тези зони.
Боби, не че ще защитавам Тамара, но най-вероятно заради тоя ти пост се е насочила лично към теб.
Както сама казваш не живееш отдавна в Бг и може би си забравила. Но познавайки българския манталитет трябва да ти е ясно едно, с такива мерки каквито коментираш и предлагаш ти, няма да стане работата. На нас ни трябват драконовки мерки и закони, инак все ще се намери някой тарикат, който ще измисли как да заобиколи закона, как да си плати на някой, който да потвърди че вентилацията му е спер и отговаря на изискванията, или че заведението му е разделено подходящо на места за пушачи и такива за непушачи.
Аз също както Тамара избягвам вътрешните части на сладкарници Неделя, въпреки че много ги харесвам, но откакто забременях, а и преди и след това от цигари направо ми се гади.
Някъде в началото писах за заведението в МОЛ-а в което съм описала как ни отговориха след като възроптахме, че населиха всички маси за непушачи с пушачи.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, не че ще защитавам Тамара, но най-вероятно заради тоя ти пост се е насочила лично към теб.
Никъде не съм писала, че на мен ми е комфортно в местата за пушачи. Няма причина да ме споменват лично като изрично съм казала, че не пуша.

А за това, което пишеш - ми като си търсите правата би трябвало да искате спазване на правилата,вместо нови правила. Сегашните са добри, ако се спазваха. Иначе по същата логика нищо не ти гарантира, че новите правила ще се спазват.

Аз приключвам участието си в тази тема. Който  искал е разбрал какво искам да кажа, когато говоря за правила и компромиси.

Боби
« Последна редакция: Март 19, 2010, 02:02:15 am от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Добре де, как да си търсиш права, като самите тези, които уж съблюдават правилата, не ги спазват и кривват???
Ако има работещ механизъм за глоби, наказания - нямаше да има такава тема и нямаше да има проблеми в това отношение. Половината заведения щяха да са затворени, защото не са по правилата и щяха да отнесат солени глоби.
Аз не демонизирам пушачите, сега се замислям аз колко време съм тормозила хората около себе си, които са били непушачи и съжалявам. В крайна сметка и те имат права, които са нарушени по един или друг начин.
А доводът за умиращия бизнес, просто не върви - в такъв случай бизнесът във Франция и Германия трябваше да е фалирал и тези страни да са в огромна криза... Вместо това, като пичове излизат навън да димят...
Това е, само в България го има този проблем - бизнесът да надделее над закона...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Ganka, доколкото знам ти не живеш в БГи според мен това не ти дава право да коментираш, аз като не харесвам порядки в Германия, не ходая там (не се късае за цигарите). Относно Франция - щото лекинко имам къща там и отсядам за по дълго време, искам да ти кажа, че там има заведения за пушачи, както е впрочем и в Милано. Така, че няма нищо лошо да се направят заведения и за двете групи. Да пушач съм и не се срамувам от това. Странно ми е само защо не пушачите като ви е весело се събирате със нас демоните дето димим? Това е последното ми включване в тази тема, както и във форума. И за да не пускам друга тема, моля да се има в предвид, че не плащам членски внос, тъй като не се чувствам член на сдружението от 2008 година.
С пожелание за успех на всички
Бубата
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
И за да не пускам друга тема, моля да се има в предвид, че не плащам членски внос, тъй като не се чувствам член на сдружението от 2008 година.
С пожелание за успех на всички
Бубата

Бубата, достатъчно беше да отговориш на личното съобщение, което ти беше пратено със запитване по този повод. нямаше нужда нито да пускаш отделна тема, нито да пишеш отговори в тема със съвсем друг предмет на обсъждане...

успех и на теб.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
бубата, сигурно няма да го прочетеш, но и аз като Ганка не живея в България. Въпреки всичко смятам, че имам право да изисквам някакви неща в родната ми страна, защото съм българска гражданка. Сигурно ми се иска да има къде да си заведа детето на почивка и да види баба си и да не трябва да се притеснявам, че някой ще му дими в лицето в сладкарницата.  :x

Повече няма да пиша по темата, защото за мен тя се изчерпа.

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Извинявай, все още имам български паспорт, както и прекарвам по три месеца от живота си в България. Така че след като все още й плащам данъци на тая държава, имам право да изисквам да се съобразява с мен.
И когато се събирам с приятели, пушачи, всички се съобразяват с това, че не се пуши и има малки деца около нас.
Да, има специални клубове за пушачи и там не влизат непушачи. Те са с членски внос и там ходят да си димят демонизираните пушачи като теб...
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Момичета, много моля старайте се да спазвате добрия тон! Обиди и квалификации на останалите потребители по какъвто и да е признак не се допускат!
Разбрахме вече мнението на ангелите за демоните, не е нужно да го поентвате :D
Хубава вечер!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте!  :)

Съгласна съм, че непушачите понякога (често неосъзнато) правят екстремни изказвания, демонстрирайки абсолютна незапознатост с проблема… Но това не означава, че съм привърженик на "борбата за права на пушачите"...

Аз също съм бивш пушач (спрях цигарите преди година и половина), но не бих подкрепила приятелите си пушачи... Ta kак бих могла да ги подкрепям искрено в желанието им да се тровят?! Бих го приела - да, но да "подкрепям" е твърде силно казано...

Мисля, че тютюнопушенето до известна степен е въпрос на обществено възпитание. Аз също живея в чужбина (без да смятам, че не мога да дам мнение по темата;), - тук се срещат доста чужденци от различни краища и ми е правило впечатление, че просто има народи, които пушат повече (турци, испанци…) и такива, които рядко виждам с цигара (индийци и т.н.)…  Общите нагласи си оказват влиянието… ...

Според мене в България твърде много се обезценява негативното влияние на тютюна и изобщо – вредата от тютюнопушенето… Хората говорят за цигарите сякаш са хоби…
Затова и бих подписала подобна петиция – една забрана би била от полза не само на непушачите и децата, а и в дългосрочен план на цялото общество.

Между другото, нека ви споделя и моят опит от провинцията, в която живеем:
След като влезе в сила забраната, някои заведения направиха помещения за пушачи, отделени най-малкото със стъклени прегради - така е по закон. В Германия има много пушачи, обаче познайте, коя част от заведенията се оказва по-посещаема? Вярвате или не, отговора е: тази за непушачи. Защото зоната за пушачи вони толкова гадно на стар цигарен дим и на конюшня, че дори и пушачите предпочитат да си изпият кафенцето на по-приятно...

Иначе и тук се срещат, макар и рядко, заведения за пушачи, но такива не могат да бъдат заведения, в които се консумира храна (ресторанти, сладкарници, кафенета, в които се предлагат сандвичи и закуски, сладоледчийници и прочее;)...)
...
« Последна редакция: Март 20, 2010, 01:20:45 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Каква е тази глупост,че видите ли като забранят пушенето на обществени места,заведениета ще се изпразнят.В Европа и в Щатите празни ли са заведенията?

Вярно е, не са празни, и бизнесът изобщо не страда:

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_ban#Effects_on_businesses
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm5307a2.htm
http://www.boston.com/ae/food/restaurants/articles/2005/04/04/restaurants_bars_gain_business_under_smoke_ban/