Далеч съм от мисълта да демонизирам или квалифицирам пушачите. Не е до пушач - непушач, а е до възпитание и всичко онова, което Джам е изброила.
Брат ми е пушач, както се казва - заклет пушач. Не живее в България от много години. Беше ни на гости за месец. За да пуши излизаше не на терасата(където ни е прането), не в коридорите на блока (където минават и други хора), излизаше навън. Дори не се е налагало да коментираме по темата.
В същото време съседът ни, на който многократно и възпитано съм се опитвала да обясня, че не е редно - за да не одимява в тях, излиза да пуши при асансьора. Е, две крачки са да излезе пред блока, ама защо - да му е студено, да му духа вятър. Или пък да си одимява прането на терасата. При асансьора си му е най-удобно на човека, какво значение има, че аз (и други) минавам от там с малко дете и бебе в количка.
Бях първа година студентка в София. Наложи ми се да посетя гинеколог, след няколко безрезултатни посещения в Студентска поликлиника реших, че ще търся разрешение на здравословния си проблем при специалист на частно и отделих 1/4 от дохода, с който разполагах на месец, за да отида при един от най-прехвалваните сега в бг мама лекари. По време на цялата консултация човекът си пафкаше най-невъзмутимо. В последствие при него се родиха и двамата ми племенника, както и децата на куп приятелки, може да е много добър в работата си, но след това си посещение при него, никога не повторих.
А вие за едни таксиджии, че пушели по време на работа...( Впрочем, някой изпробвал ли го е това - изрично да помоли да му се изпрати непушач? Съобразяват ли се? )
В учебното заведение, където съм учила, се пушеше МАСОВО, при все че имаше навсякъде табели, които го збраняват. И не говоря за тоалетни - пушеше се пред стаята - студенти и преподаватели, заедно на лафче.
Така че онзи, който класифицираме като "нагъл пушач", той си е нагъл и безочлив във всичко. И има голямо поле за изява, защото знае, че у нас не важат никакви забрани.