0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Възмутена съм от наглостта на управляващите 8O За пореден път се убеждавам, как икономическите интереси са над всичко останало, дори над човешките! Ще продължаваме да четем статистики, как възрастта на пушачите е паднала до 10 годишни деца, ще цъкаме с език и ще сме доволни, че пушачите видиш ли не са дискриминирани! А това, че по-голямата част от хората в България искат да не се пуши на обществени места, на никого не му дреме!
На печелившите честито!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
От както при нас забраниха, аз спрях да ходя, а покрай мен и мъжа ми, който не е пушач. Ходех само на места, където има маси отвън, за да мога да пуша. Просто вече започнахме да се събираме само в къщи, когато имаше повод.

Ами, Боби, ето така ние живеем. Да оставим настрана децата, аз също ходя (или искам понякога да ходя) на ресторант, бар, не само до 21ч, ами и до 05ч - да, обаче ми е много неприятно заради задимяването. Ходим навън, когато времето позволява (очевидно не на бар, че в бара няма как навън). Иначе се събираме вкъщи. След две години вкъщи социалната изолация така ми е натежала, че последното място, където искам да се събирам, е вкъщи, но навън не може - пушачите имат повече права от мен.

Сия, на аналогията със самолетите си държа - ами има алтернатива, може с кола, с рейс, с кораб... и това е алтернатива колкото е алтернатива да си стоиш вкъщи, вместо да отидеш на ресторант... Точно ако се забрани навсякъде, няма алтернатива и пушачите ще са пак клиенти на заведенията.

Хем го очаквах, хем съм потресена от приетото решение в здравната комисия... :( :x
Благодаря ти, Бени!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ами, Боби, ето така ние живеем. Да оставим настрана децата, аз също ходя (или искам понякога да ходя) на ресторант, бар, не само до 21ч, ами и до 05ч - да, обаче ми е много неприятно заради задимяването. Ходим навън, когато времето позволява (очевидно не на бар, че в бара няма как навън). Иначе се събираме вкъщи. След две години вкъщи социалната изолация така ми е натежала, че последното място, където искам да се събирам, е вкъщи, но навън не може - пушачите имат повече права от мен.
То хубаво, ама с кой ще се събираш в бара като искаш да изгониш повечето хора от там? Това което искаш ще доведе до създаването на частни клубове и пак няма да имаш къде да ходиш. По добре да смените исканията с нещо, което да доведе до реални резултати. В България не са толква малък процент пушачите, че това да е реално.
 Аз лично смятам, че трябва да се направи някакъв закон да регулират какви системи за проветряване имат тези места. Тук има подобни регулации и наистина има разлика в баровете. Снощи с мъжа ми бяхме на подобно място (извън границитена града ни т.е. няма същите забрани) - на бара се пуши и има и отделение за пушачи, а ние бяхме в отделението за непушачи. С изключение, че усетих миризмата докато минавах покрай бара, през останалата част от времето нищо не съм усетила в моята част, а аз с носа съм като граничарско куче. Така че има начини за компромис, но просто много хора не желаят да го направят. Същото важи и за пушачите - тук много хора се оплакаха как някои си искали пепелник в зоната за непушачи. Ми като го видят това защо не протестрат и ако няма ефект да се оплачат на съответните органи? Аз съм съгласна, че това трябва да се следи и да се държи да ги има тези зони.
« Последна редакция: Март 14, 2010, 18:08:07 pm от Bobbie »

*

naskomimi

• 1024
  • "Това, което Бог е събрал, човек да не раздели!"
Аз също подкрепих петицията, въпреки че се оказа, че е без значение и моят глас.  :(
Подкрепям Bobbie - и на мен ми е писнало от домашните събирания, но само там мога да съм сигурна, че няма да дишам цигарения дим, докато хапвам салата или пък десерт.
Това с "отделенията" за непушачи си е чиста проба измиване на ръцете според мен, цигареният дим си е в помещението и си се разстила и винаги стига до обонянието ми. Да не говорим за неприятната миризма след това по дрехите и косата ми. Освен това съм се смяла ( тъжен смях) в заведение, където има табелки на отделни маси за непушачи. Клиенти искат точно масата, която е с табелка за непушачи ( или обратното) и сервитьорът просто сменя мястото на табелките.  8O
Не е толкова трудно да се постигне това - направи ми впечатление, че повечето от момичетата писали тук казват, че биха спазвали тази забрана (стига да я има наистина).
Няма да забравя едно интервю на собственик на заведение в София. Той беше избрал да забрани тютюнопушенето в заведението си и каза, че вярно - загубил е 20 процента от клиентите-пушачи, но е спечелил 40 процента повече клиенти - непушачи. Аз също бих посетила този ресторант. И мисля, че идеята е тази. Да имаш избор!
« Последна редакция: Март 15, 2010, 10:35:43 am от naskomimi »

"Най-мощната сила на света - вярата" Майка Тереза
*
Няма да подкрепя петицията! Трябва да има зали и за двете страни- това за заведенията, за останалия тип обществени сгради - нека да не се пуши. Когато има зали за двете страни, тогава не пушачите, няма какво да търсят в залата за пушачите и обратно. Човек трябва да има избор. Но да ме ограничават като пушач...някак си не е редно. Аз не ограничавам не пушачите. Що се отнася за Европа - ама има си заведения за пушачи, вярно по-малко са,но ги има.
Но да ме ограничават като пушач...някак си не е редно. Аз не ограничавам не пушачите.  

Ами според мен ограничаваш - ограничаваш им правото на хубав въздух и здравословен живот.

Боби, и с теб пак не съм съгласна, в моята среда няма пушачи - нито в моето семейство, нито в това на мъжа ми се пуши, от нашите приятели - и от моя страна, и от страна на мъжа ми, също няма пушачи. Така че определено има с кого да се събирам в заведения, в които не се пуши.
Благодаря ти, Бени!

*
Фреши, рядкост е да си заобиколен от непушачи. Моите повечето познати пушат.
*
И на мен повечето ми приятели са непушачи. Истината е, че между 25 и 30-годишна възраст голяма част от тези, които пушеха, спряха цигарите. 

*
Вече обясних, че не се събирам с нупушачи. Що се отнася за здравословния начин и чистия въздух- застани да чакаш автобус на орлов мост за 15 мин. и после ходи в заведения за непушачи....
*
Що се отнася за здравословния начин и чистия въздух- застани да чакаш автобус на орлов мост за 15 мин. и после ходи в заведения за непушачи....

Ами така де - нека си се тровим пълноценно от всякъде де може, нищо да не си спестяваме :P
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Вече обясних, че не се събирам с нупушачи. Що се отнася за здравословния начин и чистия въздух- застани да чакаш автобус на орлов мост за 15 мин. и после ходи в заведения за непушачи....

Ааа, при нас в провинцията мостове няма. :lol:

Майтапа на страна, живея в голям блок, на всички пушачи в асансьора съм отправила забележкомолба да не пушат в кабината - е да ама не, блока е пълен с деца и при все ти табели се пуши вътре, ама яката, е вий ми кажете дали не ми ограничават правата и тези на децата ни?! Същото е с такситата, банките, магазините..., да не говорим за болничните тоалетни  и коридори, възмутена съм но нямам избор, а вие пушачи имате!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
В моето семейство не се пуши също. Аз не пуша от 2005 година. Демек съм бивша пушачка, но съм против пушенето на обществени места и това, че трябва аз да се съобразявам с наглите пушачи - да ме извиняват. На мъжа ми сестра му,майка му и зет му също пушат. Когато детето ми беше на 3 месеца трябваше да празнуваме рожден ден на зълва ми и им казах, че не искам да ходим у тях, защото пушат. Отидохме навън в едно заведение с градина и ги помолих отново да не пушат, защото димът пак идва към нас с детето. Отговорът беше: ми да си бяхме стояли у нас , там нямаше да пушим,тук ще пушим. Е сега ми кажете кой кого ограничава. Това е един съвсем прост пример, като съм дала семейството си, защото то вече е и мое семейство. Какво повече да говоря.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Абе къде ги намирате тия банки и болници, както и държавни учреждения, в които се пуши? Аз не съм виждала такива 8O
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Злати, ами то много отдавна е забранено да се пуши в обществени сгради и офиси. Във болници, училища и детски заведения ВИНАГИ е било забранено да е пуши.
Далеч не всичи пушачи са нагли, просто има нагли хора - ако не е с пушене, няма да е съобрази с нещо друго. Била съм и от единия вид и от другия няколко пъти - не ми е идвало на ум квалифицирам когото и да било само по този признак.
Аз лично съм ЗА забраната, която  сега си я има, а това че не се спазва е отделна тема. Но нека да си има заведения и за едните и за другите или поне ЕФЕКТИВНО отделени и в които да е СПАЗВАТ правилата и добре климатизирани и изчислени за целта помещния. Щото има ресторанти (скъпи разбира се), в които и до вас да се пуши няма да разберете. Категоричната  забрана няма да промени нищо, по-скоро ще е следващата която няма да се спазва.
« Последна редакция: Март 16, 2010, 21:58:50 pm от cygnus »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Злати, ами то много отдавна е забранено да се пуши в обществени сгради и офиси. Във болници, училища и детски заведения ВИНАГИ  било забранено да е пуши.
Именно, аз затова се чудя в коя точно банка се пуши, че не се сещам. За училищните тоалетни няма да коментирам, но никога досега не съм попадала в административно учреждение, а още по-малко в болничен коридор 8O, където се пуши. Цял живот съм знаела, че на такива места е СТРОГО ЗАБРАНЕНО И НЕДОПУСТИМО да се пуши.
Съгласна съм и с останалата част от мнението ти. Аз съм бивш пушач, смятам, че трябва да се измисли решение, удовлетворяващо в някаква степен и двете страни. А този спор кой с кого се съобразявал и чии права били нарушени е безкраен и много прилича на вечния въпрос - "Кое е първо - кокошката или яйцето?" :lol: Ясно е, че никога няма да се стигне до единомислие по този въпрос, така че нека спрем с квалификациите кой нагъл и т.н. Както казва cygnus, все някой с нещо няма да се съобразява.
Съгласна съм, че децата не бива да бъдат излагани на цигарен дим, затова, за тази цел да има специални заведения, където да ходят майки с деца. Иначе дете късно вечер в кръчма работа няма :wink: Що се отнася до непушачите и пушачите в компания, то те би следвало помежду си да установят някакви правила и отношения. Една забрана или закон не може да направи това :wink: Според мен е честно да има отделни заведения за пушачи и непушачи, за да има за всеки.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Айде сега, това, че в чакалната пред кабинета на доктора на се стеле димна мъгла, не значи, че на стълбището не се пуши.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
И пет петиции да се пратят и още 5 закона да се въведат, на тази болница на стълбището пак ще се пуши.  Защото не сте се оплакали на правилния човек. Да се пуши там е ЗАБРАНЕНО от един закон. Като се забрани от втори какво ще се промени? Петиция се подписва най-лесно. Една жалба до ръководството на болницата/учреждението/банката или където там сте забелязали  ви  подразнило е наистина една идея по-трудоемко, но пък ще има резултат или поне е доста по-верятно да има.
« Последна редакция: Март 16, 2010, 22:46:11 pm от cygnus »
Не бих подкрепила такава петиция,защото не виждам реалното и приложение в България.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Айде сега, това, че в чакалната пред кабинета на доктора на се стеле димна мъгла, не значи, че на стълбището не се пуши.

Но това не значи, че е позволено, а че просто закона отново не се спазва. Напълно съм съгласна със cygnus отново.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
Злати, ами то много отдавна е забранено да се пуши в обществени сгради и офиси. Във болници, училища и детски заведения ВИНАГИ е било забранено да е пуши.

И НИКОГА не се е спазвала забраната. Това е проблема у нас - не, че има забрана, а че не се спазва. И каквито и закони да приемат - все тая е, пак ще се пуши навсякъде. А това не е само за пушенето - за всичко е така, и за максимално разрешената скорост, и за изхвърлянето на боклуците и за каквото се сетите.

Злати, ела в София, за да ти покажа поне 5 общини, в които се пуши. Наскоро едната я даваха и по тв. Не съм обиколила всичките 24, защото не ми се е налагало, но ти обещавам, че поне в 15 от тях коридорите са опушени и не се диша.

В банките не се пуши пред клиентите, но зад параваните каква смрад се разнася... И в такива банки мога да те заведа. В магазините се дими пред клиентите. За болниците не ми се говори.