0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

В никакъв случай. Бивш пушач съм и имам пълното разбиране към пушачите. Нека има отделни зали.   За всякакви други обществени сгради подкрешям, но не и за заведения, в които се сервира алкохол. Не смятам, че е редно да карам пушачите да излизат навън, за да пушат докато се опитват да си пият пиенето. Не става някакси.

Боби

Боби, а какво мислиш за пушачите на марихуана, съчувстваш ли им на тях, че не могат да си упражняват навика, докато си пият питието с компания в заведение? Едва ли и на тях им е кеф не само да излизат навън, ами и да се крият. Да се премахне забраната за пушене на марихуана в питейните заведения?
Освен това, във всеки ресторант се сервира алкохол. Аз какво да правя, ако искам да вечерям с чаша вино и никой да не ми вгорчава вечерята, като ми духа цигарен дим в лицето? Към такива като мен можеш ли да проявиш разбиране?
А в утрешния ден как ще приемеш двугодишното ти дете да диша цигарения дим на тези, дето не върви да ги притесняваме да излизат навън да пушат, докато си седнала със семейството или приятелка да хапнеш една пица?
Благодаря ти, Бени!

*
Аз съм против отделните зали. Давам пример-една компания, половината са пушачи, половината са непушачи. Какво правим в случая? Може би ще се разделят в двете зали. Или както до сега-непушачите ще се 'жертват' (защото гаранция, че пушачите няма да го направят. А ако са склонни да го направят-значи кому са нужни отделните зали?).
*
Аз съм за отделните зали.Имаме заведение,което е разделено на зала за пушачи и зала за непушачи.Когато го разделихме си миследхме,че залата за непушачи винаги ще стио празна,но не е така-все повече хора отказват цигарите.Нека всеки да има право да си реши в каква среда иска да си пие кафето.Аз съм пушач,но у нас не се пуши,в колата ми не се пуши и когато сме компания се съобразявам с болшинството.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Боби, а какво мислиш за пушачите на марихуана, съчувстваш ли им на тях, че не могат да си упражняват навика, докато си пият питието с компания в заведение? Едва ли и на тях им е кеф не само да излизат навън, ами и да се крият. Да се премахне забраната за пушене на марихуана в питейните заведения?
Освен това, във всеки ресторант се сервира алкохол. Аз какво да правя, ако искам да вечерям с чаша вино и никой да не ми вгорчава вечерята, като ми духа цигарен дим в лицето? Към такива като мен можеш ли да проявиш разбиране?
А в утрешния ден как ще приемеш двугодишното ти дете да диша цигарения дим на тези, дето не върви да ги притесняваме да излизат навън да пушат, докато си седнала със семейството или приятелка да хапнеш една пица?
Виж, няма смисъл да ме нападаш, така мисля и няма да си променя мнението. Пушачите са дискриминирани почти навсякъде, поне на бар нека да могат да отидат. И като си зачекнала темата за децата - ми добре, нека да се забрани на обяд примено, да се забрани в сладкарници. Двегодишо дете няма място в ресторант в 22:00ч вечерта, когато трябва да сънува вече трети сън. А ако някой е репил да го заведе, да си прави сметката, че има и други хора. Дали ще има повече места за пушачи или непушачи е пазарна икономика. Очевидно повечето хора искат да пушат, когато излезнат вечер. Ако повечето не искаха, съдържателите на ресторанти сами щяха да вземат мерки да ги привлекат.

Боби
« Последна редакция: Март 11, 2010, 18:19:54 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Чакай малко, Боби, в ресторант след 22 часа може и да може да се пуши, но това да няма едно място където да седнеш, през деня, в сладкарница, защото се пуши е просто безобразно. В края на краищата аз не мога да кажа на детето си - ще си стоим мамо в къщи, щото видиш ли, пушачите искат да им е комфортно. Добре, а защо пушачите не решат, че може и други да искат да им е комфортно? :x
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
И каква стана тя, настоящите пушачи "за", бившите "против", странен парадокс, не мислите ли?? 
А мен все ме сърбят ръцете да изровя рентгенова снимка на бял дроб на пасивен пушач,но все пак темата се чете от бременни, няма да им го причинявам :(

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
П.С. Много ми е чудно как дискусията в общественото пространство (тв) се измества, "ами правата на пушачите", "ами аз като искам, ще си се тровя" - въобще не е това въпросът. А правата на непушачите!

И това, и нешо повече. Чудно ми е защо само от собствената си камбанария си подвикваме "за" и "против". От гледната точка на общественото здраве държавата, ерго данъкоплатците, понасят огромни разходи за лечението на тежки хронични болести, резултат от тютюна. Поради тази причина държавата няма да престане да товари с акцизи цигарите и да ограничава пушенето и в България, и по цял свят.
Виж, няма смисъл да ме нападаш, така мисля и няма да си променя мнението. Пушачите са дискриминирани почти навсякъде, поне на бар нека да могат да отидат. И като си зачекнала темата за децата - ми добре, нека да се забрани на обяд примено, да се забрани в сладкарници. Двегодишо дете няма място в ресторант в 22:00ч вечерта, когато трябва да сънува вече трети сън. А ако някой е репил да го заведе, да си прави сметката, че има и други хора. Дали ще има повече места за пушачи или непушачи е пазарна икономика. Очевидно повечето хора искат да пушат, когато излезнат вечер. Ако повечето не искаха, съдържателите на ресторанти сами щяха да вземат мерки да ги привлекат.

Боби

Боби, извинявай, че към теб се закачих, нищо лично.
Ако цяла нощ се пуши в заведение, няма как на обяд въздухът да е ОК, то остава по пердета, тапицерии, тапети, покривки и пр. А и поради ниския морал на пушачите в БГ, никакви частични мерки не работят, то ако пушачите бяха съзнателни, нямаше да искат пепелниче в ъгълчето за непушачи и сега на практика да няма дори зали за непушачи.
Относно икономическия ефект върху съдържателите на заведения, ще цитирам мнение, което прочетох в петицията - проблемът ще се реши, ако се забрани навсякъде и по всяко време пушенето. Тогава пушачите няма да спрат да ходят на заведение, нали, а ще свикнат да излизат навън да пушат. Примерът беше, че като в самолетите не се пуши, пушачите не са спрели да летят, нали така.
« Последна редакция: Март 11, 2010, 21:15:42 pm от FreshBreeze »
Благодаря ти, Бени!

*
Фреши, не е удачно сравнението със самолетите, защото те нямат алтернатива. Така че щат не щат летят.
А иначе аз съм от толерантните, въпреки че след одимена кръчма и бельото, и косата ми миришат на цигари.

*

Bobbie

• *
  • 5701
Относно икономическия ефект върху съдържателите на заведения, ще цитирам мнение, което прочетох в петицията - проблемът ще се реши, ако се забрани навсякъде и по всяко време пушенето. Тогава пушачите няма да спрат да ходят на заведение, нали, а ще свикнат да излизат навън да пушат. Примерът беше, че като в самолетите не се пуши, пушачите не са спрели да летят, нали така.
От както при нас забраниха, аз спрях да ходя, а покрай мен и мъжа ми, който не е пушач. Ходех само на места, където има маси отвън, за да мога да пуша. Просто вече започнахме да се събираме само в къщи, когато имаше повод.
Ти май не си била пушачка и не можеш да го разбереш. Това е зависимост, по-силна от желанието да ходиш където и да е, понеже всичко ти се струва кофти, ако не можеш да пушиш. Няма да накараш пушачите да си сменят навиците да пушат след храна и по време на консумиране на алкохол. Те просто ще си преместят местата,където да го правят и със сигурност ще се отрази на съдържателите на заведения. Защо иначе мислиш те са против тези забрани?

Боби
« Последна редакция: Март 11, 2010, 22:15:50 pm от Bobbie »

*
Боби, може ти да си спряла да ходиш, но има много хора, които не са. Ходят по ресторанти и излизат навън да пушат. Никой не го приема чак толкова трагично.

*
Аз и мъжа ми сме непушачи,преди обичахме събота или неделя да отидем на сладкарница неделя да пием кафе да ядем по една торта,а сега понеже имаме дете няма как да стане понеже аз съм против дъщеря ми да стои в запушени заведения.Според мен в сладкарници,ресторанти -не трябва да се пуши,в дискотеки и барове нека си пушат.Цигарения дим е най-голямата предпоставка за респираторни заболявания при децата.Мен не ми пука кой как си гледа детето,но не искам да тровят моето.Нарушавам правата на пушачите ,а те нарушават здравето на детето ми-не е честно.
*

Ganka

• 5926
Боби, аз съм бивша пушачка и много добре разбирам какво е това никотинов глад. Изобщо не е довод. Имам приятелка, която пуши безумно много, но си хваща чашката, палтенцето и цигарките и излиза навън. Това е уважение към останалите в компанията. Колкото и да съм гладувала за цигара, ако никой около мен не пуши, не съм си позволявала лукса да извадя и да запаля. Защото това показва уважение към хората, с които съм се събрала.
Тук има места за пушене навън, хващат си чашките и се изнасят. И никой не роптае, че има никотинов глад, че му пречи на храносмилането или че ще умре без цигара. Щом половината свят може да го прави, значи и българите могат.

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
Момичета, то ние хубаво си дискутираме, но както обикновено в нашата мила държава случващото се не е в интерес на здравето на хората.  :x

Отмениха забраната за пушачите   

четвъртък, 11 март 2010

София

Докторите от ГЕРБ и "Атака" дадоха право на пушачите да димят на публично място и след 1 юни. Това стана на заседание на здравната комисия, на което бяха подкрепени на първо четене промени в Закона за здравето. С тях се отменя пълната забрана за тютюнопушене в заведенията, която бе наложена от предишното правителство.

Народните избраници се вслушаха в призива на председателя на съюза на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, който помоли за глътка въздух за бизнеса. Тези 6 месеца, които предстоят, са особено важни, вижте какво се случва около нас на Балканите, подчерта той и допълни, че България не е Америка, макар че някой ден може и да стане.

От ГЕРБ и "Атака" подкрепиха проекта с мотива, че "прекален светец и Богу не е драг". Ако държавата наистина смята, че това е реален проблем и е против тютюнопушенето, да го забраним напълно и да спрем производството и продажбата на цигари, мотивираха се ГЕРБерите.

в. Стандарт

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Народните избраници се вслушаха в призива на председателя на съюза на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, който помоли за глътка въздух за бизнеса. Тези 6 месеца, които предстоят, са особено важни, вижте какво се случва около нас на Балканите, подчерта той и допълни, че България не е Америка, макар че някой ден може и да стане.

брей, какво излезе сега - ние, пушачите, ще спасим България от кризата?! пушете, братя, да живей България!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Ganka

• 5926
Тва е Джамо, тровете се активно, да спасите бизнеса...
Нямам думи...
Явно немската цигарена индустрия е фалирала...

Тъй като съм бясна, ще омерзя този така цивилизован диалог с един призив "Депутати, събирайте сега подписи за отмяна на пълната забрана за пърдене на обществено място. Това ще даде на страната шанс за улавяне на алтернативни енергийни източници (метаново гориво) и съответно ще спомогне за извеждането й от кризата!!"
« Последна редакция: Март 12, 2010, 00:53:14 am от Мама Мийя »

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

Bobbie

• *
  • 5701
Според мен в сладкарници,ресторанти -не трябва да се пуши,в дискотеки и барове нека си пушат.
Според мен това е едно честно решение. Само че смятам, че по ресторанти може да се въведе някакъв час, който да е приемлив и за двете страни. Примерно да се пуши само след 20:00ч. или 21:00ч - нещо точно и ясно.
Май проблема е, че никоя страна не желае да направи компромис.

blue_sky , при нас в заведенията не се пуши, но е забранено да си изнесеш чашката навън да пиеш. Получава се един тотален абсурд - трябва да пиеш вътре, но да пушиш навън. Не е възможно да правиш и двете заедно. Затова спряхме да ходим. Само по ресторанти ходим, хапваме и си тръгваме, но не се задържаме много.
« Последна редакция: Март 12, 2010, 05:01:11 am от Bobbie »

*

Dolphin

• 294
  • So Long, and Thanks for All the Fish
Най-вероятно забраната ще влезе в сила през юни. Не знам до колко ще се спазва, колкото залите за непушачи са такива и има контрол или както в повечето заведение надписът непушачи си стои редом с пепелника на масата? Малко крайна мярка ми се струва за държава като нашата..
Пушачите в България са все още много, ние сме си консуматорска нация все пак, някои обичат да запалят цигара с питието, други пура, трети пурета...
Ако все пак стане чудо и се следи стриктно дали се спазва забраната, може би ще е пълно с частни партита всяка вечер и всеки ще е член на някой клуб, за да не губят заведенията масовата клиентела ;)
Аз съм бивш пушач, ако такова животно въобще има, мразя задимени заведения, повечето ми познати отказаха цигарите, но все пак...
Защо не направят заведения за пушачи и заведения за непушачи, /знам, че звучи абсурдно и си е абсолютно непостижимо, но както има заведения, където се предлага пушене на наргиле../ така непушачите сами ще избират дали да се тровят пасивно сред пушачите и изборът ще е ограничен двустранно.
Всички знаем, че забраненият плод е по-сладък, едва ли с тази забрана лесно ще накараме пушача да не пуши, макар, че точно чувството, че съм се превърнала в роб на цигарите ме накара да се реша да ги разкарам от ежедневието си.
Не съм привърженик на дискриминативните крайности, макар, че се чувствам много по-добре там, където не се пуши, но се чувствам по-добре и там където като си отворя прозореца не дишам изгорелите газове на колите и заводите, за съжаление това не може да се случи там, където съм избрала да живея!
 :?
Kìyevame ulte Eywa ngahu.
*
Хайде стига вече с тези зони за пушачи и непушачи - видя се, че у нас това няма как да стане, не работи! Някой хубаво го е сравнил - зоните за пушачи и непушчаи в нашите заведения са като зони за пикаещи и непикаещи в обществения басейн - с извинение!

И мен ми е писнало да ме одимяват навсякъде. Но изобщо не съм оптимист, че това някога ще се промени у нас.
Много пъти съм си блъскала главата къде можем да си заведем децата, за да хапнем някъде навън събота и неделя, но такова място няма.