0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Закрила на жените в инвитро процедура
« Отговор #60 -: Юни 03, 2011, 10:35:19 am »
закрилата за жени в инвитро процедура се отнася само за тези, не повече от 20, дни от пункцията до трансфера.

реално погледнато, това е едно голямо нищо - на практика това са 3 дни.

лошо е написан тоя текст. защото закрилата се дава именно поради предположението, че жената може да е бременна след инвитро процедурата и заради това се причислява към закриляните бременни. а при инвитро, жената може да е бременна не до трансфера, а до теста за бременност!
излиза, че хем има закрила, хем няма нищо....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #61 -: Юни 03, 2011, 12:08:47 pm »
Jam е права.Само да допълня, че така или иначе от пункцията натам се полага болн.лист, който както оправдава отсъствието, така и закриля от уволнение т.е.действително е "едно голямо нищо".
*
« Отговор #62 -: Юни 03, 2011, 16:10:59 pm »
Този текст винаги ме е притеснявал. Не знам кой го е съчинил и какво е имал предвид, но аз лично не мога да се сетя. Или по-точно сещам се - но е крайно нелогично и доста безмислено и непрактично.
Трябва да се промени кодекса, но това става много трудно за съжаление.
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #63 -: Юни 03, 2011, 16:48:37 pm »
Момичета здравейте!И аз ще се включа тук,тъй като това ми е една от  най-болнате теми.Аз смятам, че на жени с репродуктивни проблеми не бива да бъде отказвана отпуска.Ние сме достатъчно съобразителни,достатъчнто изтормозени,съсредоточени само и единствено в процедури и изследвания.И в един момент се изправяме пред някакви безмислени графици за отпуски.Как да правим биопсии, как да правим ЕЦ,как да отидем на преглед?!Аз не мога да си планирам цикъла за години напред!!!Всичко това е пълен абсурд!Нито работим за милиони,нито сме малко с тези проблеми,затова смятам че трябва да се борим за някакви промени.А що се отнася до трудовите юристи-идеята ви за консултация е много добра,аз също мисля да се посъветвам.
Мире,ще чакаме резултата :wink:
Животът е толкова хубав, колкото му позволим да бъде!
« Отговор #64 -: Юни 03, 2011, 18:01:15 pm »
Означава следното:
Че ако ви се налага да излизате в работно време, за да ви правят мед.прегледи, процедури, инжекции или каквото е нужно, във връзка с инвитро процедурата, работодателят е длъжен да ви пуска. Това не е ползване на редовния годишен платен отпуск! Това е отделно отсъствие от работа, което се оправдава с мед. причини (и вероятно се удостоверява с мед.документ). Уточнено е, че за времето на отсъствието се плаща като при редовен платен годишен отпуск.

И тъй като не е упоменато колко дълго трае това отсъствие, на практика, с подходящ медицински документ, няма причина то да не се проточи цели 20 дни – колкото е описано, че най-много може да трае „напредналия етап на инвитро процедурата”.

Така, но след като "напредналия етап" включва единствено периода от пункцията до трансфера излиза, че можеш да правиш прегледи, процедури и т.н. и да си защитен от закона само в тези три (максимум 5) дни. Същото се отнася и за командировките, извънредния труд и другите алинеи.
Или аз съвсем се обърках :)?
*
« Отговор #65 -: Юни 03, 2011, 19:14:36 pm »
Много ми се ще да е така и е логично да е така. Само че тогава трябваше да има едно "И", т.е.
  "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ  И периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.”

да точно, мен ми се губи логиката тези 20 дни да се вкарват между пункцията и трансфера, защото максимума чисто медицински погледнато е 5 дни. Според мен разковничето е в юридическото тълкувание на медицинското определение "напреднал етап на ин витро процедура" - тук се произнасят лекарите кой период се води така. Не е добре обмислено, но като за първо въвеждане на тази материя в кодекса на труда е нещо, на което може да се стъпи за да поискаме официално допълнителни уточнения в кодекса. За това мисля, че е добре да се консултираме с юрист, който да предложи накъде да се насочим за да може максимално да е ясно и недвусмислено, а също и нешо много важно - да не игнорира донорските процедури, замразените трансфери, при които, както се знае няма пункция и период от нея до трансфера. Добре е да се фиксира коректно дефиницията "напреднал етап на ин витро процедура" и периода след нея за да обхване всички тези видове АРТ.
*
« Отговор #66 -: Юни 03, 2011, 19:20:51 pm »
В понеделник ще бъде предадено за тълкуване на юристи - вече разговарях с офиса на Подкрепа.
Но това да се промени кодекса е сложна работа и честно казано не ми е ясно.
Освен да добавя и въпрос как може да бъде променен закона - кой орган трябва да бъде сезиран и от кого??? :ask:

*
« Отговор #67 -: Юни 03, 2011, 19:22:56 pm »
Мисля, че периодично се правят промени, нека да попита какъв е реда за това, все пак става дума за промяна в една точка.
*
« Отговор #68 -: Юни 03, 2011, 19:33:32 pm »
Добавих въпроса!

« Отговор #69 -: Юни 03, 2011, 21:09:13 pm »
За това мисля, че е добре да се консултираме с юрист, който да предложи накъде да се насочим за да може максимално да е ясно и недвусмислено, а също и нешо много важно - да не игнорира донорските процедури, замразените трансфери, при които, както се знае няма пункция и период от нея до трансфера.

В тоя ред на мисли - какво се случва, ако позовавайки се на кодекса излезеш отпуска от деня на пункцията, а впоследствие се окаже, че нямаш трансфер по една или друга причина? Болничен със задна дата няма как да си вземеш, а не можеш да оправдаеш отсъствието си, защото пак нямаш период от пункция до трансфер. Може би и това трябва да попитаме?
« Отговор #70 -: Юни 27, 2011, 13:33:17 pm »
За съжаление казуса остана отворен доста време ...
Дали някое от момичетата, които са били при обсъждането и приемането на промените в КТ няма повече яснота по въпроса ...?
Здравейте,момичета!Аз съм за втори опит тази година.Да ви споделя как процедирах до момента.Работя на смени и когато ми се е налагало съм се сменяла с колеги/става въпрос за прегледи,изследвания и първите 3 дни от стимулацията/,от 4 ден на стимулацията /до пункцията/поисках болничен от самата клиника и подписах декларация за поверителност/в смисъл да променят диагнозата/ и да не се разбира защо отсъствам.Това е най-сигурният начин за безпроблемно отсъствие от работа.
*
« Отговор #71 -: Юни 29, 2011, 22:02:17 pm »
Ще публикувам отговорите на юристите на КТ "Подкрепа" на зададените по-горе въпроси:

Този вид отпуск е отделен и е в главата от КТ за отделните видове отпуски за
изпълнение на граждански, обществени и други задължения и се заплаща от работодателя. 
    Съгласно РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 5.05.2011 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 157,
АЛ. 2 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА на МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА:Относно това, служителка, която е в напреднал етап на ин-витро, колко пъти през годината може да ползва отпуск по чл. 157, ал. 2 КТ  и в какъв размер? Отговора на МТСП е:
„Съгласно чл. 157, ал. 2 от КТ от Кодекса на труда работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка, както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177 от КТ.
Разпоредбата не предвижда ограничения нито в рамките на календарната година, нито в друг период. Единственото, което е необходимо, е всеки път да се представя документ, издаден от компетентните органи - чл. 313 от КТ”
Съгласно чл.313а от КТ Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2/забрана на нощния труд/, чл. 147, ал. 1, т. 2/забрана на извънредния труд/, чл. 157, ал. 2/платен отпуск за мед.прегледи/, чл. 307/забрана за възлагане на опасни работи/, 309/трудоустрояване/, 310/забрана за командироване без съгласие на работника/ и чл. 333, ал. 5/закрила при уволнение/, след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
 Документът, който следва да се представи е такъв, който удостоверява състоянието на лице, че подлежи на ин-витро лечение и е в напреднал етап на лечение на същото. Относно ползване правата по чл.157,ал.2 от КТ съгласно разяснението на МТСП за всеки преглед следва да се издава, съответно представя и документ от здравните органи, че лицето подлежи на медицински преглед през работното време на съответния ден/дни.
В случай, че се отказва освобождаване от работа на основание чл.157, ал.2 от
КТ при наличие на основанията по същия текст, същото представлява нарушение на трудовото законодателство и подлежи на административно наказване от органите на ИА”Главна Инспекция по труда”.
    Относно разяснението на израза „работничи и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро” в §1,т.13 от КТ няма грешка или противоречие с чл.157,ал.2 от КТ, а се има впредвид етапа на лечението от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни, т.е. в чл.157,ал.2 от КТ се има впредвид този именно период, когато следва да се освобождава незабавно само при представяне на документа от здравните власти работничката или служителката за медицински прегледи в периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера.
    Промените в КТ, които вече са извършени, касаещи ин-витро лечението, се отнасят към приравняване на правата, които се ползват от работничките в напредналия етап, с тези,  които по КТ се ползват от бременните-т.е. чл.157, ал.2 от КТ дава права за този вид отделен отпуск за медицински прегледи, необходими поради особеното състояние на бременната работничка и служителка, като приравнява на нейното състояние, това на работничката и служителката в напреденал стадии на лечение ин-витро, като законодателят е приел, че преди стадия на фуликуларната пункция, не следва да се възприема подобно приравняване.
   Правата на служителката ще се уредят по чл.162 от КТ, като при необходимост ще следва да ползва отново  отпуск, разрешен от здравните власти за "належащ медицински преглед или изследване" или "лечение". За хормоналната стимулация, която отнема време, следва да се издаде болничен лист от здравните власти.

*

anajens

• 717
  • Нашето мило бебче е вече вкъщи!:-)
« Отговор #72 -: Юни 29, 2011, 22:41:47 pm »
За съжаление казуса остана отворен доста време ...
Дали някое от момичетата, които са били при обсъждането и приемането на промените в КТ няма повече яснота по въпроса ...?
Здравейте,момичета!Аз съм за втори опит тази година.Да ви споделя как процедирах до момента.Работя на смени и когато ми се е налагало съм се сменяла с колеги/става въпрос за прегледи,изследвания и първите 3 дни от стимулацията/,от 4 ден на стимулацията /до пункцията/поисках болничен от самата клиника и подписах декларация за поверителност/в смисъл да променят диагнозата/ и да не се разбира защо отсъствам.Това е най-сигурният начин за безпроблемно отсъствие от работа.
Златинка, ако не е тайна за коя клиника става въпрос ако искаш пиши ми ни лични???
« Отговор #73 -: Юли 04, 2011, 22:25:23 pm »
т.е. тези до 20 дни по чл.157 ал.2 се отнасят за периода от пункцията до трансфера, но преди това не може да бъде използван ... правилно ли разбирам?
А от началото на стимулацията до пункцията всеки се спасява както може, дали тълкувам правилно?
*
« Отговор #74 -: Юли 05, 2011, 22:36:36 pm »
Май така излиза и няма никаква грешка в тълкуванието на "работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро". Всъщност накрая се казва, че се полагат болнични, но аз поне до сега не съм чула някой да е бил в болнични точно по тази причина - т.е. по време на стимулация. Ако се вземат болнични и то от личния лекар - обикновено се пише нещо друго.
Та май ще се спасяваме както до сега - отпуските за почивка ще отиват за процедури и то ако човек успее и тях да уреди по човешки начин и срещне разбиране.
А в моята клиника след пункцията нямаме проблеми - дават болнични, което е много много добре.
Все още смятам, че това в Кодекса не е много добре обмислено - какви толкова прегледи трябват между пункцията и трансфера. Само когато има усложнения - тогава се налага.
Но пак е нещо де......

« Отговор #75 -: Юли 08, 2011, 13:36:29 pm »
Май така излиза и няма никаква грешка в тълкуванието на "работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро". Всъщност накрая се казва, че се полагат болнични, но аз поне до сега не съм чула някой да е бил в болнични точно по тази причина - т.е. по време на стимулация. Ако се вземат болнични и то от личния лекар - обикновено се пише нещо друго.
Та май ще се спасяваме както до сега - отпуските за почивка ще отиват за процедури и то ако човек успее и тях да уреди по човешки начин и срещне разбиране.
А в моята клиника след пункцията нямаме проблеми - дават болнични, което е много много добре.
Все още смятам, че това в Кодекса не е много добре обмислено - какви толкова прегледи трябват между пункцията и трансфера. Само когато има усложнения - тогава се налага.
Но пак е нещо де......
Полагат се болнични, но от пункцията натам ... За периода преди това т.е. от началото на стимулацията до пункцията спасението е в болничен от личният лекар с измислена диагноза, но моята докторка е доста принципна и не ми дава ...
Иначе поне останах с впечатление, че тези 20 дни по чл.157 ал.2 са си различни от чл.155 от КТ.Обаче някак се обезсмисля да ползвам отпуск по чл.157 ал.2 от пункцията натам, тъй като тогава ми се полага болничен, но може би за прегледи, биопсии, извън същинската стимулация, също мога да ползвам не от полагаемият ми се по чл.155, а от този по чл.157 ал.2, но с документ, който да се приложи после към отпуската, че действително е ползвана с тази цел, нали ???
« Отговор #76 -: Юли 18, 2011, 09:50:45 am »
Момичета предстои ми биопсия мога ли да ползвам отпуск на основание чл.157 ал.2, или трябва да е по чл.155 от КТ?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #77 -: Юли 18, 2011, 10:08:56 am »
чл.157 е за напреднал етап на инвитро процедура (от пункция до трансфер). биопсията там не се вмества.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #78 -: Юли 28, 2011, 12:28:26 pm »
Т.е., доколкото разбирам, в етапа на стимулацията излизанията от работа за прегледи са приравнени на излизанията от работа за прегледи по всякакви други медицински причини и диагнози. Законът не защитава ли пациентите по някакъв начин?
Платената отпуска се фиксира предварително и за мене поне е абсолютно невъзможно да предвидя кога ще ми е процедурата.
« Отговор #79 -: Април 26, 2013, 15:39:38 pm »
А личния лекар дали може да издава болничен за стимулацията, без да са измислени диагнози? Имам предвид, че болничния да бъде точно поради хормонална стимулация. Въпросът ми е свързан с това, че ако реша да уведомя работодателя си, че ми предстои процедура и че ще изляза болничен, после на този болничен, ако има измислена диагноза, дали няма да ме обвинят в лъжа и измама.
Не знам дали да кажа истината на работодателя или директно да си излизам болничен за процедурата.
Графика за годишния отпуск не ми е свързан и планиран с процедурата, защото в края на миналата година не знаех кога ще си получа заповедта и кога ще се стартира процедурата. Дори и да попитам за промяна на отпуската, трябва да дам някаква причина, а не искам да си измислям разни истории. Смятам се за коректен служител :oops:. Ако кажа пък истината не знам как ще реагират.
Работя на смени и по график и не мога да излизам за прегледи и изследвания, освен това там се и чака и въобще е несъвместим работния ми ден с преглед :).
Ей такива терзания имам, които с наближаването на старта се увеличават и ми е кофти.