0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Закрила на жените в инвитро процедура
« Отговор #20 -: Октомври 14, 2010, 10:56:07 am »
тъй като е краят на годината предполагам, че ако със сегашни яопит не стане нищо, то първи януари ще имам право за 2011 да нови 20 дни- това не е лошо...още повече, когато имаш неразбирателство с работодателя.
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #21 -: Октомври 14, 2010, 11:28:59 am »
Момичета, а някой консултирал ли се е по този въпрос с юрист, за да не гадаем. Но аз все пак си мисля, че това е допълнителен отпуск, а не е към редовния.
НЕ Е допълнителен!
Но можеш ти например да се консултираш с юрист, след като информацията, предоставена тук, не ти изглежда достоверна.

« Последна редакция: Октомври 14, 2010, 11:38:52 am от Zai »

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #22 -: Октомври 14, 2010, 11:37:54 am »
Това за 20 дни никъде не прочетох в КТ, но вижте какво намерих, мисля че ще ви е от полза:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?id=0001401&issueid=6839&sectionid=31
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #23 -: Октомври 14, 2010, 11:46:15 am »
Това за 20 дни никъде не прочетох в КТ, но вижте какво намерих, мисля че ще ви е от полза:
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?id=0001401&issueid=6839&sectionid=31

Статията е трудово-правна консултация и не касае питането в тази тема!
Само да подчертая, 20 работни дни отпуск са по КТ и се отнасят за лица с трудово-правни отношения.
По отношение на държавните служители, те имат право на още няколко дни (размерът им зависи от длъжността или поста им в държ или Общ. адм-я),които се прибавят към тези общо 20 дни полагащи се по КТ и представляващи редовен платен годишен отпуск!

*
« Отговор #24 -: Октомври 14, 2010, 13:42:28 pm »
Явно не си я дочела до край  :wink:
Има и нещо, което касае и жените в инвитро процедура.
« Отговор #25 -: Октомври 14, 2010, 13:52:48 pm »
"Работодателят е длъжен да освобождава от работа и бременна работничка или служителка, както и жена в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време."

Това копирах от по-горе подаденият линк ,"работодателят е длъжен да освобождава ..." , НО отново се касае за отпускът , който е регламентиран в КТ от 20 работни дни годишно ,т.е. работодателят няма право да те спре да ползваш от този отпуск,когато си в инвитро процедура.Тук обаче дискутираме имаме ли право на допълнителен , такъв , който да е над тези разрешени 20 дни по чл.155 от КТ ...
« Отговор #26 -: Октомври 14, 2010, 13:59:10 pm »
Момичета, а някой консултирал ли се е по този въпрос с юрист, за да не гадаем. Но аз все пак си мисля, че това е допълнителен отпуск, а не е към редовния.
НЕ Е допълнителен!
Но можеш ти например да се консултираш с юрист, след като информацията, предоставена тук, не ти изглежда достоверна.

Zai не, че не ми изглежда достоверна информацията споделена от всички вас, просто аз си тълкувам нещата така и затова питам дали някой се е консултирал по този въпрос с юрист. Ако съм засегнала или подвела някой моля за извинение. Все пак това са неща, които интересуват всички ни.

*
« Отговор #27 -: Октомври 14, 2010, 14:01:39 pm »
Евита, това освобождаване не влиза в 20те дни платен отпуск. Това е отсъствие в рамките на работния ден (няколко часа примерно), като тези часове се заплащат все едно си бил на работа.
« Отговор #28 -: Октомври 14, 2010, 14:09:05 pm »
Евита, това освобождаване не влиза в 20те дни платен отпуск. Това е отсъствие в рамките на работния ден (няколко часа примерно), като тези часове се заплащат все едно си бил на работа.

Не съм съгласна с теб.Къде пише до "няколко часа дневно" , това е много относително понятие ...И ако имаше нещо такова , то щеше да е регламентирано , защото по тази логика , момичетата , които пътуваме от къде ли не , сме ощетени защото няма как да се вкл.в тези "няколко часа" , предвид пътуването от точка до точка.
Това , че има много коректни работодатели и разрешават отсъствията за някой час от работа , съвсем не означава , че КТ го разрешава !
« Последна редакция: Октомври 14, 2010, 14:10:51 pm от evita1717 »
*
« Отговор #29 -: Октомври 14, 2010, 14:19:02 pm »
"Работодателят е длъжен да освобождава от работа и бременна работничка или служителка, както и жена в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време."
Сама си постнала цитата - за медецински прегледи. Кой преглед е повече от няколко часа? Все пак корекцията на този член е върху алинеята, която се отнася за бременните. Там става въпрос точно за месечните консултации и полагащите се изследвания.
Хайде да не търсим под вола теле и просто да си тълкуваме написаното както е.
Дадох ви статията, за да видите примерно, че не се налага да "кръшкате" от работа за прегледа, при положение че трябва да ви освободят.
« Отговор #30 -: Октомври 14, 2010, 14:31:43 pm »
Сама си постнала цитата - за медецински прегледи. Кой преглед е повече от няколко часа? Все пак корекцията на този член е върху алинеята, която се отнася за бременните. Там става въпрос точно за месечните консултации и полагащите се изследвания.
Хайде да не търсим под вола теле и просто да си тълкуваме написаното както е.
Дадох ви статията, за да видите примерно, че не се налага да "кръшкате" от работа за прегледа, при положение че трябва да ви освободят.
Така е , но когато си пуснеш отпуск за въпросните прегледи !
Не търся под вола теле , напротив и аз предпочитам да е така, въпреки че съм на 230 км.от клиниката и няма как да се възползвам ...
И тук идва въпросът от страна на работодателя и как той може да е сигурен , че действително ползваш няколкото часа за преглед , а не просто да ти трябва 1 час ., а примерно да ползваш 3 часа .... Продължавам да не съм съгласна !
Всъщност има ли някое момиче , което е освобождаване по няколко часа , когато е в инвитро процедура , НО на база този текст от КТ ?...
« Отговор #31 -: Ноември 24, 2010, 16:59:40 pm »
Аз съм една от възползвалите се. През януари, без да знам, че е прието това нещо, седнах най-добросъвестно да говоря с работодателя за този проблем и че ми предстои икси. Той се отнесе много грубо и подигравателно. Та аз реших да хвана кодекса и да видя има ли някаква вратичка да се справя с него без да напусна за момента. Значи за инжекции си отсъствах около 3 часа и той, харесва ли му или не, беше длъжен да ме пуска. Това добре, но отношенията ни станаха още по-трудни, видях, че след това няма да го бъде и се бавех повечко. След първата седмица в стимулация едвам ходех с 15-тина фоликула и почти не се вясвах. Пункция. Представих документ от клиниката и молба за тези 20 дена по този член. Това беше. А, иначе само трябваше да му представя да види документи, че все пак не лъжа.....показах му договора от клиниката. Планът беше, ако иксито е успешно, изобщо да не се върна и да изляза в болничен. Е, не стана и се разделихме все пак с тоя работодател. Изплатиха ми оставащата отпуска, т.е. тези 20 дена са си отделно от стандартната платена отпуска. Поне при мен беше така първия път, по този член, който сефтосах през март :) Дано съм го обяснила разбираемо, друго не се сещам в момента.
« Отговор #32 -: Ноември 27, 2010, 18:38:09 pm »
Smilesеarching,искаш да кажеш че си ползвала отпуска платена , различна от полагаемата по чл.155 от КТ?Ако действително е така и правилно разбирам излиза , че за годината при положение , че правя процедура ми се полагат не 20 , а 40 дни , така ли излиза ?
« Последна редакция: Ноември 27, 2010, 18:55:13 pm от evita1717 »
*
« Отговор #33 -: Ноември 28, 2010, 10:46:14 am »
Не трябва да се забравя, че в допълнителни разпоредби - Обяснение на някои думи - от Кодекса на труда е пояснено че, "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.
И това почти във всички случаи са 2-3 дни.
Това пояснение според мен просто разказва играта на всичко.
И понеже и аз съм на 300 км от клиниката и не се разбирам с работодателя си, който пък от своя страна има хора, които са направо запетайкаджии, вече стои въпроса - може ли да ми откаже неплатен отпуск за периода на стимулацията, в който аз напълно отсъствам от работа и съм в София????? При мен вече не стои въпроса за моя личен отпуск, защото вече ми беше пояснено, че него работодателят може да го откаже, поради производствена необходимост.............
Ако това пояснение в Кодекса бъде коригирано и се предвиди и периода на стимулацията - тогава би могло да се мисли как този период да се тълкува като допълнителен отпуск.
Това е мое мнение - неюридическо пояснявам!!!
Но наистина ще бъде много добре работодателят да не може да отказва отпуск и за стимулацията - та нека да е и от собствения отпуск.
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #34 -: Ноември 28, 2010, 11:31:41 am »
Подкрепям mira_m66, защото според мен е необходимо да можем спокойно да ползваме времето от стимулацията с някакъв отпуск , който да е законово разрешен.По време на първият си опит пътувах през ден до клиниката , за да мога на другият ден да съм на работа , но определено мога да кажа , че това е повече от натоварващо , което в този период е най-малкото нежелателно!Все пак от пункцията натам се полага болничен и тогава така или иначе нещата са подредени.Друг е въпросът , че за съжаление след приключване на процедурата и при отрицателен резултат работодателят може спокойно да те отстрани от работа , предвид факта , че по натам би ти се наложило същото ...
Няма ли някой четящ във форума , който да е обсъждал с юрист и да изкоментира текста в КТ чисто законово,за да спрем с тълкуванията , които явно ни вълнуват или поне тези , които работим и имаме проблем в тази част с работодателите си ?
« Последна редакция: Ноември 28, 2010, 11:33:22 am от evita1717 »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #35 -: Ноември 28, 2010, 18:54:24 pm »
Момичета, в Инспекцията по труда има юристи, които се занимават с трудово-осигурително право и дават консултации. Те трябва да са наясно с тези неща и да дадат актуална и юридически коректна информация. Би ви отнело не повече от 30 минути време и едва ли би струвало повече от 10-20 лв. Аз съм ползвала такива услуги.
Когато някой се интересува от нещо, би следвало да направи всичко възможно, за да получи нужната му информация. Форумите са чудесно място за обмяна на информация, но ресорните специалисти си остават най-точния източник. Най-логичното нещо е да се консултираме с точния човек по въпроси, които са толкова важни. Можем да си комемтираме тук чий работодател как процедирал, но всички знаем, че работодателите четат КТ, както дяволът евангелието :lol:
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #36 -: Ноември 28, 2010, 21:06:30 pm »
Направих опит да се консултирам в ИТ във Велико Търново , но оттам отговори не получих , защото "все още нямали подобни казуси и не можели да ми отговорят" ... 8O
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #37 -: Ноември 28, 2010, 22:48:36 pm »
Е, това вече е кофти, но се очакваше. Обикновено при тълкуването на законите се позовават на практиката......Абе заплетена работа.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #38 -: Ноември 29, 2010, 11:30:39 am »
Е, това вече е кофти, но се очакваше. Обикновено при тълкуването на законите се позовават на практиката......Абе заплетена работа.

Напълно съм съгласна. Никой неиска да си затормози мозъка с неща, за които няма разработена практика. Почти всички институции гледат да минат по-лесно и да те запратят с извинение на м.......

*
« Отговор #39 -: Ноември 30, 2010, 22:49:54 pm »
пък и да не мислите, че му е ясно на един адвокат какво значи времето от пункцията до трансфера....... офффффф
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."