0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Закрила на жените в инвитро процедура
« Отговор #40 -: Май 30, 2011, 21:52:24 pm »
Аз съм една от възползвалите се. През януари, без да знам, че е прието това нещо, седнах най-добросъвестно да говоря с работодателя за този проблем и че ми предстои икси. Той се отнесе много грубо и подигравателно. Та аз реших да хвана кодекса и да видя има ли някаква вратичка да се справя с него без да напусна за момента. Значи за инжекции си отсъствах около 3 часа и той, харесва ли му или не, беше длъжен да ме пуска. Това добре, но отношенията ни станаха още по-трудни, видях, че след това няма да го бъде и се бавех повечко. След първата седмица в стимулация едвам ходех с 15-тина фоликула и почти не се вясвах. Пункция. Представих документ от клиниката и молба за тези 20 дена по този член. Това беше. А, иначе само трябваше да му представя да види документи, че все пак не лъжа.....показах му договора от клиниката. Планът беше, ако иксито е успешно, изобщо да не се върна и да изляза в болничен. Е, не стана и се разделихме все пак с тоя работодател. Изплатиха ми оставащата отпуска, т.е. тези 20 дена са си отделно от стандартната платена отпуска. Поне при мен беше така първия път, по този член, който сефтосах през март :) Дано съм го обяснила разбираемо, друго не се сещам в момента.
А кой е членът, би ли споделила?Искаш да кажеш, че е извън полагаемите 20 раб.дни по КТ?Ако е така определено ще ми помогне.А може ли да се ползва х 1 ден примерно,т.е. отивам на преглед, след 5 дни пак и така ?
*
« Отговор #41 -: Май 31, 2011, 09:27:53 am »
И аз като evita1717, ми е интересно кои е този член? Питам защото при пореднатата си процедура миналата година, трябваше да кажа за какво ми е отпуска (20дни по закон, от които аз исках само 10 дни за стимулацията)След това ползвах болничния от клиниката и понеже до деня на теста оставаха 3 дни, пак исках отпуск и категорично не ми разрешиха, даже бях заплашена с уволнение. Е опита беше отрицателен, оставиха ме на работа с уговорката, че повече опити няма да правя!!!! Така сега след месец, два като ми излезе заповедта и аз искам да знам имам ли права? Защото и на мен в инспекцията по труда в Бургас, ми заявиха че не знаят как да се защитя правата, понеже нямали такива казуси? Ами тогава кои да ни помогне да разберем? Ако някой има яснота, нека на пише.
« Отговор #42 -: Юни 01, 2011, 19:44:55 pm »
За съжаление казуса остана отворен доста време ...
Дали някое от момичетата, които са били при обсъждането и приемането на промените в КТ няма повече яснота по въпроса ...?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #43 -: Юни 01, 2011, 22:13:40 pm »
Няма никакви "казуси" и ме учудва, че инспекцията по труда в Бургас няма поне един юрист по трудово право, способен да чете кодекса.

Не съм юрист, но моето тълкувание е такова:

1. Първото важно нещо в Кодекса е, че докато си в "напреднал етап на ин-витро процедура", не може да те карат да полагаш извънреден, нощен, вреден труд, не може да те командироват без твое съгласие.

2. Второто важно нещо в Кодекса е, че докато си в "напреднал етап на ин-витро процедура", не може да те уволнят без един куп условности, описани в КТ.

3. Третото важно нещо в Кодекса е, че работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

Внимание!
Това е описано в глава „Отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения”.

Означава следното:
Че ако ви се налага да излизате в работно време, за да ви правят мед.прегледи, процедури, инжекции или каквото е нужно, във връзка с инвитро процедурата, работодателят е длъжен да ви пуска. Това не е ползване на редовния годишен платен отпуск! Това е отделно отсъствие от работа, което се оправдава с мед. причини (и вероятно се удостоверява с мед.документ). Уточнено е, че за времето на отсъствието се плаща като при редовен платен годишен отпуск.

И тъй като не е упоменато колко дълго трае това отсъствие, на практика, с подходящ медицински документ, няма причина то да не се проточи цели 20 дни – колкото е описано, че най-много може да трае „напредналия етап на инвитро процедурата”.

Дефиницията от КТ е: "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни" - това значи, че тоя "напреднал етап на ин-витро процедура" не може да е по-дълъг от 20 дни и гореописаните права важат само в този - най-много 20 дневен период.

Така че, според мен това означава, че на практика ви се дават ОЩЕ 20 допълнителни дни отпуск – неявно, но така излиза от текста. Мисля, че трябва да потърсим съдействието на специалист – юрист по трудово право, но нещата изглеждат доста ясни. Така са ги разтълкували и в случая, който описва Smilesearching.

А това, което описва stoeka71, е грубо нарушение на Кодекса.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #44 -: Юни 01, 2011, 22:51:31 pm »
Jam, тълкуванието е такова каквото го описваш, въпросът е на практика как е?Действително в ситуация и отказ от страна на работодателя, какво се прави?Ако при нужда да се ползва как да си сигурен, че си прав и че работодателят няма да те махне примерно ...
И продължавам да твърдя, че е казус, защото НЕ е въпросът ти или аз как тълкуваме, а какво точно казва ЗАКОНЪТ!!!
Мнения и размисли в-у написаното много ... не мислиш ли ?
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #45 -: Юни 01, 2011, 22:59:17 pm »
евита, от прочетените по темата въпроси, аз оставам с впечатление, че на доста от жените не им е ясно на какво всъщност имат право по отношение на прословутото пускане от работа! и смятат, че имат право само да си ползват редовната годишна отпуска. сега разбирам, че на теб ти било ясно какво казва законът.... ама от друга страна питаш - как да си сигурен, че си прав... :) последно - ясно или не?

а какво да се прави, ако работодателят отказва да спази кодекса - жалба в инспекция по труда. независимо коя точка от КТ не е спазил. ако ви стиска да вървите на бой срещу работодателя.

законът се тълкува. това е израз. дори и съдът тълкува какво казва законът. за да сте сигурни какво казва законът, отивате при юрист по трудово право да ви го разтълкува. има такива и безплатни дори - в профсъюзите, в инспекциите по труда. може и да си направите платена консултация.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #46 -: Юни 01, 2011, 23:09:06 pm »
и смятат, че имат право само да си ползват редовната годишна отпуска.

Честно казано, аз съм една от тези жени. Дори тази година, като планирахме отпуските всичките 20 дни съм ги оставила за след август месец, когато живот и здраве ще ми излезе заповедта. И едва се преборих да ги разпределя на 2 х 10 дни за септември и октомври!
Аз все пак не виждам как да отсътвам от работа за прегледи и манипулации, при условие че клиниката е София, а аз живея и работя на някакви си само 450км.
Но ще си търся адвокат по трудово право, защото когато поисках така отпуската си, ме накараха да съм подпишела декларация, че няма да я ползвам за ин-витро процедура! Е, аз не подписах, но явно ще имам проблеми, така че, права си  jam - адвокат е решението! Като имам яснота по-въпроса ше пиша!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #47 -: Юни 01, 2011, 23:15:10 pm »
Но ще си търся адвокат по трудово право, защото когато поисках така отпуската си, ме накараха да съм подпишела декларация, че няма да я ползвам за ин-витро процедура!

това също е безумно и противозаконно. така като чета, твоят работодател плаче за яки санкции по много параграфи. той какво - достъп до лечение ли иска да ти забрани, едва ли не???

*
« Отговор #48 -: Юни 01, 2011, 23:24:30 pm »
явно, вчера исках един час да отсъствам от работа, за да си направя изследвания, без да уточнявам какви и не ми разрешиха!
Бях ядосана, но днес размислих и реших, като нормален човек да си търся правата. Работя в тази фирма, вече 8 години и смятам, че съм се доказала като специалист. Не искам да действам първосигнално и да напускам, а да защитя себе си. Затова благодаря за съвета.
« Отговор #49 -: Юни 02, 2011, 09:11:15 am »
евита, от прочетените по темата въпроси, аз оставам с впечатление, че на доста от жените не им е ясно на какво всъщност имат право по отношение на прословутото пускане от работа! и смятат, че имат право само да си ползват редовната годишна отпуска. сега разбирам, че на теб ти било ясно какво казва законът.... ама от друга страна питаш - как да си сигурен, че си прав... :) последно - ясно или не?

а какво да се прави, ако работодателят отказва да спази кодекса - жалба в инспекция по труда. независимо коя точка от КТ не е спазил. ако ви стиска да вървите на бой срещу работодателя.

законът се тълкува. това е израз. дори и съдът тълкува какво казва законът. за да сте сигурни какво казва законът, отивате при юрист по трудово право да ви го разтълкува. има такива и безплатни дори - в профсъюзите, в инспекциите по труда. може и да си направите платена консултация.
Законът се тълкува, но не от мен и теб, а както сама казваш от юрист!
Идеята е някое момиче, което чете и/или пише във форума, което работи в трудово-правната сфера да отговори и даде яснота!
В ИТ съм ходила, за да разбера какво мислят там по този въпрос, но ми казаха, че до момента не е имало такъв случай и не могат да ми помогнат! 8OЛесно е да се коментира, но действителността далеч не е толкова проста.
Иронията с която подхождаш някак е неуместна, защото не си ти човекът писал добавките и промените в КТ, а и както сама казваш всичко е въпрос на тълкувание, но аз ще допълня-от компетентни хора!Аз съм наясно с това, което пише в КТ, но не съм наясно ако се стигне до Съд, кой е в правотата си-аз или работодателя?!?Ако текста беше точен нямаше да има чуденки.
*
« Отговор #50 -: Юни 02, 2011, 09:48:51 am »
Момичета, имам възможност да питам юристи на КТ "Подкрепа". Те все пак са специалисти по трудово право. Те в момента изпълняват проект точно с тази цел и кой каквито въпроси има може да се обърне към офис на КТ "Подкрепа" - има такива във всеки областен град и консултирането е безплатно.
Давайте да формулираме нашите въпросите и ги пращам за отговор!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #51 -: Юни 02, 2011, 10:14:54 am »
Аз съм наясно с това, което пише в КТ, но не съм наясно ако се стигне до Съд, кой е в правотата си-аз или работодателя?!

цитираното показва, че не си наясно с това, което пише в КТ. ако беше наясно, нямаше да се чудиш кой е прав.

и изобщо, евита, аз не разбирам причините за твоето заяждане с мен, а то е видно. опитала съм се да помогна с акъла и познанията, които имам, но получавам заяждания и критики към начина ми на изказ, които абсолютно нищо общо нямат с темата. с какво ти по този начин помагаш на някой да му се изяснят нещата?

не съм длъжна да търпя такова отношение и просто ще спра да пиша по темата. не желая да я превръщам в арена за словесни състезания. нямам и време за това.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #52 -: Юни 02, 2011, 10:24:29 am »
mira66, благодаря за предложението - ще бъде много полезно.

според мен, трябва основно да се изясни въпросът с раздел "Отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения", чл.157 ал. (2), а именно:

"(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177."

да се разтълкува това освобождаване от работа различно ли е от ползването на основен и допълнителен платен годишен отпуск по чл. 155; каква продължителност се приема, че може да има това освобождаване от работа този член, какво могат да направят служителките, на които се отказва освобождаване от работа по този член? аз бих включила към питането и молба за коментар на искането на работодател да се подпише от служителя декларация, че няма да ползва годишния си платен отпуск за инвитро лечение.

*
« Отговор #53 -: Юни 02, 2011, 11:05:34 am »
Аз до сега сътворих това:
1.   Във връзка със записаното в чл.157 ал.2 и чл.177 от КТ, може ли да се счита, че този отпуск, нужен за ин-витро лечение, е отделен от редовния платен годишен оптуск по чл.155 от КТ?
   Повечето работодатели предпочитат тълкованието, че по-скоро не може да бъде отказан редовния платен годишен отпуск при старт на ин-витро процедура извън първоначално изготвените графици за редовен отпуск.

Следва да бъде взето предвид, че клиниките, осъществяващи ин-витро лечение са съсредоточени основно в гр. София, гр. Пловдив, гр. Плевен и др. и често на пациентите от населените места извън посочените се налага да отсътват целодневно – в продължение на около 10, 15, 20 дни., т.е в някои случаи не се касае за отсъствие например на 2 часа дневно. И макар, че медицинския преглед не трае цял ден – заради разстоянието от работното място до клиниката и честотата на медицинските прегледи (често през ден) и манипулации (всеки ден) се налага целодневно отсъствие.

„(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.”
2. В Допълнителни разпоредби -  ОБЯСНЕНИЯ НА НЯКОИ ДУМИ е посочено:
„13. (нова - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.”

Една ин-витро процедура (когато вече е проценено от лекар чрез необходими предварителни изследвания и прегледи, че тя може да стартира) основно протича така :
1.   Стимулация – по време на която се извършват медицински прегледи, изследвания  и поставяне на лекарства – това е най-дългия период на процедурата, която  може да отнеме 10-15 дни;
2.   Фоликуларната пункция;
3.   Ембриотрансфер;

Периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера дефакто е от 2 до 6 дни.

В такъв случай понятието "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" включва ли медицинските прегледи и манипулации по време на стимулацията, когато всъщност е основната потребност от този отпуск. И не случайно са предвидени до 20 дни, които няма как да се ползват от „фоликуларната пункция до ембриотрансфера”.
Практически повечето клиники издават болничен след „Фоликуларната пункция”.
   Може би е допусната някаква грешка в т.13 на  Допълнителни разпоредби на КТ -  В чл.157 ал.2 от КТ се говори за медицински прегледи, които всъщност се извършват в първата част на ин-витро процедурата, а именно – „Стимулация”.

3. Във връзка със записаното в чл.313а от КТ:
 „Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи”

Какъв документ следва да бъде представен на работодатела и кога?  

Опитвам се да поясня и на юристите какво аджеба е ин-витро процедура - за това така го написах.
Включвайте се, че може да съм ги наплескала нещата!
JAM - и аз ти благодаря - както винаги вземаш присърце проблемите!
Много ми се ще да се поправи това тълкование в Допълнитерни разпоредби, защото според мен е погрешно!

Добавяме:

4. Какво могат да направят служителките, на които се отказва освобождаване от работа по този член?

5. Моля, коментирайте искането на работодател да се подпише от служителя декларация, че няма да ползва годишния си платен отпуск за инвитро лечение.
« Последна редакция: Юни 02, 2011, 11:49:20 am от mira_m66 »

« Отговор #54 -: Юни 02, 2011, 14:27:33 pm »
Примерно на мен няколко часа отсъствие не ми помагат.Идеята е мога ли да си пусна отпуск за примерно 10 дни различен от полагаемият ми се по чл.155 от КТ.

Jam, не се заяждам с теб, но ти май наистина не разбираш, че въпросът не е как си го тълкуваме аз, ти или който и да било, а как действително трябва да се разбира този текст от КТ!Не беше идеята всеки да си прави тълкувание за себе си, а как веднъж записани тези промени би трябвало да бъдат разбирани!
Изказванията ти в случая са базирани на хипотези, които не помагат на никого.Не вярвам едни разсъждения да се смятат за миродавни без да са обосновани.
П.С.Не знам защо приемаш за заяждане, това че НЕ приемам твоето мнение сляпо, а търся конкретика и факти ...Защо си мислиш, че трябва да има само едно мнение-твоето?/Спирам коментарите с теб, защото излишно се спами темата, а не това беше идеята.Как си ме разбрала не знам, но повече ясна от това не мога да бъда.Съжалявам, че приемаш различията като нападки!/

Както Мира е написала, повечето работодатели си го тълкуват, че не може да бъде отказан редовният платен годишен отпуск по чл.155, а аз именно това питам, дали това се отнася за редовният или за друг различен от него.
П.С.Мира, идеята ти е страхотна и съм сигурна, че ще е от полза на много момичета!Поздравления!

Това с Декларацията от служителя, че няма да ползва годишният си платен отпуск за инвитро лечение звучи отвратително от страна на работодателя!Подписвайки/ако бъде принудена с риск да загуби работата си/ такава декларация би ли имала възможност да си търси правата в един по-късен етап, когато за съжаление се е наложило да използва този отпуск, а работодателят и откаже и я уволни, разчитайки на подписаната по-рано Декларация?
Пфууу така го написах, че май само аз си го разбирам  :lol:
« Последна редакция: Юни 02, 2011, 14:37:04 pm от evita1717 »
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #55 -: Юни 02, 2011, 14:39:11 pm »
о, боже, евита - естествено, че е важно как ще се произнесе юристът, а не ние с теб!

не съм си и помисляла, че това оспорваме или коментираме.

дадох си мнението, тъй като засега юрист не се навърта наоколо, а все пак и аз мога да чета букви.

в крайна сметка, важно е да се пита на правилното място. а не просто да се пита.

*
« Отговор #56 -: Юни 02, 2011, 15:14:25 pm »
Ясно е, че ние не можем да изкажем категорично мнение.
Но аз се притеснявам, че и на юристите ще им е трудно, и то не толкова заради юридическите факти, а заради медицинската терминология и непознаването на процеса ин-витро.
Но ще трябва да създаваме юридическа практика. Не бива да се отказваме само защото е нещо ново.
Моля ви, хвърлете едно око ясно ли е горе-долу за какво става въпрос, като се опитате да се "абстрахирате" от познанията си по ин-витро!!!  :lol:
Ще изчакам до края на деня още предложения и утре към обяд ще взема да го пратя!

*
« Отговор #57 -: Юни 02, 2011, 22:26:02 pm »
Браво за идеята!.
Аз в момента се връщам от работа и бързах да ви изчета, според мен трябва да се регламентира някакъв допълнителен отпуск за жените в инвитро процедура, или възможност за ползването на болничен още от самото започване на стимулацията. Смятам, така понеже платения годишен отпуск е даден именно за почивка, а аз като го пазя и ползвам за процедура която е натоварваща и например с отрицателен край, реално не използвам отпуската по предназначение. Миналата година не съм ползвала и ден от отпуската за почивка, а само за опита, тази година го пазя пак за същото, но реално се чувствам съсипана и преуморена.
Също така, трябва по някаъв начин работничката направила процедура и завършила с отрицателен резултат да е защитена в следващият етап от уволнение, да закона ни пази по време на процедура, а след това?
« Отговор #58 -: Юни 03, 2011, 00:03:22 am »
"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.”

Мира, мисля че тук се има предвид следното: в напреднал етап на лечение ин-витро може да се намираш не повече от 20 дни, като в тези дни задължително трябва да влиза и периода от пункцията до трансфера, т.е. става дума за етап на лечение, в който е включен периода от пункция до трансфер и който продължава 20-тина дни (от началото на стимулацията до трансфера или от пункцията до теста например).
*
« Отговор #59 -: Юни 03, 2011, 10:02:39 am »
Много ми се ще да е така и е логично да е така. Само че тогава трябваше да има едно "И", т.е.
  "Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ  И периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.”