0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте мили дами!
Незнам дали някой е отворил тази тема, но аз неможах да намеря, така че ако ве пак някой е писал за това нека да ме корегира. Благодаря на хората които се сетиха да направят тези постъпки за изменение на Кодекса на труда. Това наистина е една много голяма подкрепа за всички тези жени, които желаят да достигната до крайната цела, а именно  :bfp:. Благодаря на всички, които ни подкрепят в борбата срещу репродуктивните проблеми. Но искам да разбера на какво основание жени, които са по Закона за държавния служител могат да ползват такъв отпуск за инвитро процедури. В Закона за дъравния служител никъде не е упоменато както в Кодекса на труда, че такива жени имат право на платен отпуск. Моля, който може да ми даде такава информация да пише, защото няма да е редно ако тази привилегия може да се ползва само по Кодекса на труда (чл.157, ал.2 в сила от 29.12.2009г.)

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Закрила на жените в инвитро процедура
« Отговор #1 -: Март 08, 2010, 15:35:34 pm »
Ами той отпускът не е допълнителен. Той си влиза в полагащите се 20 дни, просто работодателят няма право да ти го откаже, когато е за ин витро. Докато обикновения отпуск, може да бъде временно отказан/отложен/.
Не знам, обаче, как стоят нещата с държавните служители.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #2 -: Март 09, 2010, 10:59:07 am »
sixsens Благодаря ти! Насочиха ме от къде да проверя по-точно и сега съм осведомена напълно. Успешен ден мила!  :bighug:

« Отговор #3 -: Октомври 12, 2010, 11:53:26 am »
а може ли да ни кажете къдзе да проверим и ние? аз също съм държавен служител и имам проблем с ползването на отпуск за ин витро
мерси
*
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2010, 13:22:41 pm »
И аз съм държавен служител, не съм имала проблем за ползването на отпуск още в началната фаза на процедурата ми. Да тази привилегия се ползва само то КТ, пропуск е и е факт.

[/url]
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2010, 13:26:48 pm »
Здравей etiga. Аз се поинтересувах по - обстойно по въпроса с отпуските. Съгласно КТ чл.157,ал.2 във връзка с §1, т.13 от Доп. разпоредби на КТ  и § 1 от Допълнителните разпоредби на ЗДСл работнички и служителки  започнали процедура инвитро имат право на допълнителен отпуск до 20 дни за периода от фоликуларната пункция до трансфера. Това влиза в сила от 29.12.2009г. Така че работодателят ти няма право да ти отказва такъв отпуск. КТ и ЗДСл вървят заедно по отношение на отпуската. Твое задължение е да представиш някакъв документ от клиниката, че наистина си започнала какава процедура, за да докажеш, че имаш право на този допълнителен отпуск. Имай впредвид, че това е само за годината. Надявам се, че съм ти помогнала и ти пожелавам успех. Ако искаш пиши ми на лични ако имаш други въпроси. А ти в коя клиника си и кой опит ще ти бъде?

« Отговор #6 -: Октомври 12, 2010, 14:14:13 pm »
Нещо не разбрах ,тези 20 дни отпуск ,допълнителни ли са или са 20 дни платен годишен отпуск ,който работодателя е длъжен да ти даде за годината по закон ,но не може да ти откаже или да коригира периода за който иска работника или служителя .
*
« Отговор #7 -: Октомври 12, 2010, 15:01:08 pm »
Да прочетох §1, но доколкото разбирам не 20 дни допълнително, а не повече от 20 дни отпуск.
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 15:07:52 pm от ЕVIQ »

[/url]
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #8 -: Октомври 12, 2010, 15:12:30 pm »
Ами той отпускът не е допълнителен. Той си влиза в полагащите се 20 дни, просто работодателят няма право да ти го откаже, когато е за ин витро. Докато обикновения отпуск, може да бъде временно отказан/отложен/.
Не знам, обаче, как стоят нещата с държавните служители.

И по отношение на държавните служители се прилага КТ досежно правото и изп на отпуск.

« Отговор #9 -: Октомври 12, 2010, 16:13:59 pm »
Тези дни до 20, които се полагат са допълнителни, защото чл.157 гласи "Отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения", т.е дни, които се полагат допълнително. Както се полагат например 2 дни допълнително за сключване на брак или кръводаряване и т.н, така и за процедури инвитро, но не повече от 20 дни.

« Отговор #10 -: Октомври 12, 2010, 20:13:32 pm »
Тези дни до 20, които се полагат са допълнителни, защото чл.157 гласи "Отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения", т.е дни, които се полагат допълнително. Както се полагат например 2 дни допълнително за сключване на брак или кръводаряване и т.н, така и за процедури инвитро, но не повече от 20 дни.

Това не мисля ,че е така , въпреки че би било чудесно !
Касае се НЕ за до 20 ДОПЪЛНИТЕЛНИ дни отпуск , а именно тези , които така или иначе ни се полагат по КТ !
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2010, 09:45:14 am »
Благодаря днесо тивам в ЧР да проверя как стои въпроса...
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #12 -: Октомври 13, 2010, 10:58:02 am »
Няма 20 допълнителни дни отпуск. Това си е твоята си годишна отпуска, която не могат да ти откажат между пункцията и трансфера.

След пункцията може да се даде болничен до 30 дни. Да не говорим, че много жени предпочитат да ходят на работа след трансфера, за да не се психясват вкъщи.

Повече трябва отпуска/болничен по време на стимулацията, когато трябва буквално да бягаш от работа, че и да лъжеш къде отиваш и това ежедневно.

Както съм писала и преди, смислен вариант ми се струва право на болничен по време на стимулацията или право на отпуска по време на стимулацията, която да не може да ти бъде отказвана от работодателя по никакъв повод (както е сега между пункцията и трансфера). Но тъй като сфери на работа всякакви и работодатели всякакви, болничният ми се струва смислен вариант. Надали и всяка жена ще го ползва, но бягането от работа не е от полза на никого.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #13 -: Октомври 13, 2010, 11:50:50 am »
Аз си слагах Пурегона на работа, не се е налагало да бягам. Само забранявах да пушат :lol:.

[/url]
*

Zai

• 955
« Отговор #14 -: Октомври 13, 2010, 12:05:54 pm »
Не всеки може сам да си го слага, а и се ходи на прегледи през ден, за които висиш и чакаш

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #15 -: Октомври 13, 2010, 15:26:30 pm »
Това с висенето ми е познато, но пък шефа ми беше супер и даже не съм се обаждала като отсъствам. Знаеше къде съм.

[/url]
*

Zai

• 955
« Отговор #16 -: Октомври 13, 2010, 15:31:28 pm »
Нали все пак говорим за общия случай. Има жени, които напускат работа, за да си позволят да отсъстват така. Има уволнени заради такова отсъствие. Има учителки, които нямат право на отпуска през учебната година и т.н. Радвам се, че при теб е било лесно.

« Отговор #17 -: Октомври 14, 2010, 09:37:08 am »
здравейте пак, бях в човешки ресурси и ми казаха,че мога да ползвам този отпуск със заявление. аз също мисля,че мястото в Кт, където е разписано правото на този вид отпуск предполага това да е допълнителен отпуск- както за сключване на брак например ,никой не ти взима дне от полагаемия се годишен отпуск, за да се омъжиш...
но днес ще питам отново в ЧР...
другото, което не ми става ясно от КТ е дали това е за календарна година- никъде не го пише изрично- това по поздразбиране ли е?
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #18 -: Октомври 14, 2010, 09:55:32 am »
здравейте пак, бях в човешки ресурси и ми казаха,че мога да ползвам този отпуск със заявление. аз също мисля,че мястото в Кт, където е разписано правото на този вид отпуск предполага това да е допълнителен отпуск- както за сключване на брак например ,никой не ти взима дне от полагаемия се годишен отпуск, за да се омъжиш...
но днес ще питам отново в ЧР...
другото, което не ми става ясно от КТ е дали това е за календарна година- никъде не го пише изрично- това по поздразбиране ли е?

Този отпуск, както са ти казали вече момичетата не  е допълнителен такъв! В КТ изрично е записано, кои дни са допълнителен такъв (при встъпване в брак, при смърт и т.н).
Тези 20 работни дни, представляват всъщност дните, които ти се полагат, като платен годишен отпуск!
Заявлението ( използва се само в държавните учреждения и тези на бюджетна издръжка) е всъщност, молбата за ползването на отпуска във фирмите.

И да! 20 работни дни, са за календарна година
!
Ако нямаш цяла година на това работно място (напр. в случаите, когато отскоро си на работа) отпускът, не е в размер на 20 дни, а се смята съобразно отработените от теб дни, за времето през което си изпълнявала длъжността!

« Отговор #19 -: Октомври 14, 2010, 10:20:34 am »
Момичета, а някой консултирал ли се е по този въпрос с юрист, за да не гадаем. Но аз все пак си мисля, че това е допълнителен отпуск, а не е към редовния.