Здравейте! И аз имах няколко миоми, с които не успях да забременея и поради размерите им и опасността от кръвоизлив (получих такъв, който наложи кюретаж по спешност) ми препоръчаха операция. Преди операцията ми биха три инжекции Золадекс, който по принцип се използва при ендометриоза и предизвиква изкуствен климакс като се предполага, че намалява и размера на миомните възли. Шест месеца след операцията имам нов възел около 2см. и лекарят ме посъветва да правим усърдни опити за бебе, защото този размер не е опасен. По негови думи миомата не пречи на зачеването - оплождането, а понякога на вгнездяването на оплодената яйцеклетка и на износването на плода, но много зависи и какъв вид е миомата (вътре в матката, извън нея или някъде в маточната стена). Не помня къде четох, но поради промяната на хормоните е възможно в началото на бременност миомата леко да нарастне, след което да спре да се развива като дори има вероятност да изчезне. В сайта на отделението по гинекология към ВМА има интересна и полезна информация.
http://www.koog-vma.com/Относно лекарствата съм чувала за една билка - турта, но отзивите за нея са противоречиви.
Надявам се да съм била полезна.