Мислех да не пиша в темата, защото съм отявлен "коткар" и мнението ми може да не се хареса на много хора. Съзнавам, че съм пристрастна, но от десет години отглеждам котарак, който по никакъв начин не е навредил здравословно на никого от семейството ми. Защото, вземайки го от улицата, съм поела отговорността да се грижа за него - да го храня, да се грижа за здравето му, да поддържам добра хигиена(лична и на животното), да се отнасям добре с него и т.н. Т.е. не съм допуснала той да ни зарази с нещо - това е отговорност на стопанина, а не на животинчето.
В момента, в който човек решава да вземе коте вкъщи (не няколко месеца след това), трябва да прецени може ли да поема такава отговорност. И ако се грижи достатъчно добре за котето и за личната си хигиена, то няма опасност то да го зарази с нещо.
Животното не е играчка - като решиш, че не можеш да носиш отговорност, да го захвърлиш. Няма котка - няма проблем.
Значи, това животно е научено да живее в затворено пространство, дава му се храна наготово, то става мързеливо, режат му се ноктите, спи на топло, притъпяват му се постепенно инстинктите за самосъхранение и т.н. И в един момент стопанинът решава да го хвърли на улицата. Колко време ще оцелее това коте? Замисляли ли сте се за това?
Ето статия за токсоплазмозата (намира се в този сайт
):
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=15 Всички ползвате интернет. Четете, преди да се изказвате така категорично по определен въпрос. Аз го правя, когато не съм сигурна, за да не подвеждам хората с невярна информация. Обърнете внимание на начините на заразяване с токсоплазмоза.
И още нещо - една бременна жена може да се зарази и с много други неща, освен токсоплазмоза. Важна е личната хигиена и да не се пропускат изследвания по време на бременност.