0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Sanya

Дефект в лутеалната фаза
« -: Май 03, 2006, 23:18:42 pm »
Дефект в лутеалната фаза?

Прочетох доста материали, но повечето обясняват медицинската страна на проблема - липса на прогестерон, който помага на ембриона да се имплантира в матката.  Въпросът ми е за "видимите" симптоми - кратък цикъл , но колко кратък и възможно ли е (както е при мен) кървене в последната част от цикъла (7-8 дни преди да настъпи същинската менструация)  да се отчита като дефект в лутеалната фаза?  

Казвала съм го на гинеколозите , но сякаш не обръщат внимание на думите ми - очакват винаги дефекта да е физиологичен - да пипнат възпалението или миомата...

Опитът ми за забременяване беше неуспешен. Според мен бях бременна, но недоказано, защото ...  с два дни закъснение ми дойде.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #1 -: Май 04, 2006, 07:13:21 am »
Sanya сигурна ли си, че си била бременна??Направи ли поне уринен тест.??
От колко време се опитваш да забременееш?
(моята приятелка винаги започва да йи зацапва 1 седмица преди цикъл и 2 пъти е забременяла и е родила момиченце и после близнаци)
Ако се съмняваш за някакъв сериозен проблем ще посетиш клиника по стерилитет каде то са специалисти.,но трябва да си пробвала поне 6 месеца да забременееш и нищо да нестава.
тискам палци скоро да се получи!!! :lol:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #2 -: Май 04, 2006, 08:35:41 am »
Цитат на: Sanya
Дефект в лутеалната фаза?
Прочетох доста материали, но повечето обясняват медицинската страна на проблема - липса на прогестерон, който помага на ембриона да се имплантира в матката.  Въпросът ми е за "видимите" симптоми - кратък цикъл , но колко кратък и възможно ли е (както е при мен) кървене в последната част от цикъла (7-8 дни преди да настъпи същинската менструация)  да се отчита като дефект в лутеалната фаза?  
Казвала съм го на гинеколозите , но сякаш не обръщат внимание на думите ми - очакват винаги дефекта да е физиологичен - да пипнат възпалението или миомата...
Опитът ми за забременяване беше неуспешен. Според мен бях бременна, но недоказано, защото ...  с два дни закъснение ми дойде.

Само по МЦ е трудно да се предположи, че има дефект на лутеалната фаза? Трябват изследвания и то да се правят известно време преди да се каже,че наистина това е проблема.
Един от симптомите е предменструално кървене или зацапване. Но причината може да е друга (напр.миома).
Следенето на БТ  4-5 месеца, фоликулометрия ,изследвания на ЛХ,ФСХ и Естрадиол на 3 ден от МЦ, както и прогестерон на 7 ден след Овулация биха отговорили на въпросите ти.
Без тези изследвания - никой неможе да ти отговори -има ли дефект на ЛФ?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #3 -: Май 04, 2006, 19:05:34 pm »
А като дефект в лутеалната фаза,може ли да се счита и това ,че тя е спродължителност-7-8 дни,тоест след овуто минават7-8 дни и ми идва.За толкова кратко време може ли да се имплантира ембриона в матката,и да забременея.От скоро почнахме да опитваме и затова,се чудя дали това ще е някакъв проблем,и може ли чрез лекарства да се регулира по някакъв начин тази лутеална фаза да стане по дълга. :dontknow:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #4 -: Май 04, 2006, 19:29:43 pm »
Цитат на: aiva
А като дефект в лутеалната фаза,може ли да се счита и това ,че тя е спродължителност-7-8 дни,тоест след овуто минават7-8 дни и ми идва.За толкова кратко време може ли да се имплантира яйциклетката,и да забременея.От скоро почнахме да опитваме и затова,се чудя дали това ще е някакъв проблем,и може ли чрез лекарства да се регулира по някакъв начин тази лутеална фаза да стане по дълга. :dontknow:

От 10 до 16 дена се приема за нормална дължина на ЛФ. Ако е по-малко от 10 дена, вече не е добре.
Ако вземем средно 14 дена ЛФ- за това време Пукнатият фоликул се затваря ,изпълва се с течност и се преобразува в жлеза с вътрешна секреция,т.н жълто тяло .Започва да се синтезира Прогестерон. Ако няма бременност - на 8-9 ден от Овулацията ЖТ претърпява обратно развитие -всички клетки в него атрофират ( жълтото тяло се превръща в т.н бяло тяло) - това най-общо казано. Всичко това се развива в няколко стадия (4) и за всеки е необходимо определено време.
По-късата ЛФ говори, че някъде нещо не е както трябва. Обратното развитие на ЖТ започва по-рано.
Ако не се образува 'хубаво' ЖТ- няма да се синтезират необходимите нива Прогестерон и от там - лигавицата на матката няма да е адекватно подготвена за имплантация. Прогестерона е необходим и за изхранване на зарадиша.
И ако се върнем по обратен път - 'хубав' прогестерон - от 'хубаво' ЖТ-
от 'хубав' фоликул .

След като се оплоди яйцеклетката е 3 дена в тръбата + 3-4 дена свободно в матката + 2 дена за имплантация...от оплождането до имплантирането 7-10 дена.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #5 -: Май 04, 2006, 20:37:16 pm »
Много ти благодаря Denis за отговора!А би ли ме посъветвала,какви изследвания трябва да си направя,защото сега тепърва,ще ходя по мъките.Да зная къде направо да отида,то най разнообразни проблеми ще имам най вероятно,затова отсега ще тръгвам.Имам и обущарски гръден кош,и цикъл вариращ-25-45 дена,и това за фазата,абе изобщо не зная за жена ли е трябвало да се родя.Много съм отчаяна,аз живея в малък град,и не ми дават отпуски,няма кога да отида на лекар-абе ужас направо :cry:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #6 -: Май 04, 2006, 21:00:14 pm »
Цитат на: aiva
Много ти благодаря Denis за отговора!А би ли ме посъветвала,какви изследвания трябва да си направя,защото сега тепърва,ще ходя по мъките.Да зная къде направо да отида,то най разнообразни проблеми ще имам най вероятно,затова отсега ще тръгвам.Имам и обущарски гръден кош,и цикъл вариращ-25-45 дена,и това за фазата,абе изобщо не зная за жена ли е трябвало да се родя.Много съм отчаяна,аз живея в малък град,и не ми дават отпуски,няма кога да отида на лекар-абе ужас направо :cry:

Най-добре е при специалист по репродуктивна медицина. В най-близкият град ( до вашето населено място ) където има клиника по репродуктивно здраве.
Миличка, това че имаш по-къса лутеална фаза , не означава че неможеш да заченеш още този месец. Всеки цикъл си е сам за себе си. Нещата са свързани. Ако се образува хубав фоликул и се отдели яйцеклетка и тя бъде оплодена , нещата понататък може да се развият чудесно и всичко да е наред.(хубав фоликул-хубава яйцеклетка-хубаво ЖТ)
Никой неможе да предвиди какъв ще бъде фоликула. То затова и стават чудеса.
Търси специалист, лекувай се , но не се отчайвай. Желая ти успех  :wink:

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #7 -: Май 04, 2006, 21:06:17 pm »
Отново хиляди благодарности!Да така мисля и да направя,ще ходя по лекари,и ще направя всичко възможно-умирам да си имам детенце,като всички тук-ЖЕНИ :wave:
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #8 -: Май 04, 2006, 22:39:06 pm »
ето една доста изчерпателна статия по въпроса:

http://www.zachatie.com/modules.php?name=News&file=article&sid=191
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #9 -: Май 06, 2006, 13:36:59 pm »
Цитат на: jam
ето една доста изчерпателна статия по въпроса:

http://www.zachatie.com/modules.php?name=News&file=article&sid=191

Много благодаря за информацията :)
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #10 -: Май 07, 2006, 06:39:53 am »
Денис, направо ме кефиш колко изчерпателно отговаряш по въпроса :lol:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Дефект в лутеалната фаза
« Отговор #11 -: Май 07, 2006, 09:23:24 am »
Цитат на: kukurigu
Денис, направо ме кефиш колко изчерпателно отговаряш по въпроса :lol:
            :D

Виж тук...
МЦ - Ендометриум