Здравейте,докторе!След поредният преглед на синът ми при "компетентен лекар",който само след един 10 минутен разговор му постави диагноза -"АСТМА-НЕУТОЧНЕНА",реших да се обърна към вас !
Ще опиша подробно,доколкото мога състоянието на детето за 2 години назад,за да придобиете по-обективна представа.
ПЪРВАТА СЕРИЯ ОТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО БОЛЕДУВАНЕ:
Когато беше на 3 год.,направи първият бронхо спазъм и първата пневмония,като до преди това не е боледувал съществено.често боледуваше само от афти в устата,придружени с висока темп,появаващи се от това ,че той постоянно лапа предмети и ръчичките си,предполагам от замърсяване.след като го пуснах на градина на 3 год.се разболя от вирусна едностранна пневмония и направи бронхо спазъм,лежахме в болница,това беше май месец.след 6 месеца положението се повтори-вирусна двустранна пневмония със спазъм,това става за ден и половина,дори кашлицата не се беше засилила/сутринта започна да кашля и до вечерта беше със спазъм/и пак в болница.само след още 2 месеца се зарази от таткото с вирус-3 дни висока Т,хрема и пак така на 3-ти ден сутринта започна да кашля и вечерта пак спазъм,този път доста по-голям/само да отбележа че поради високата Т неповлияваща се от нищо ,на 3-ти ден го мазахме доста обилно с лимон,оцет и хл.сода близо 3 часа и се опасявам че с това сме предизвикали спазъма,или от банадола или нурофена/.приеха ни по-спешност в болницата,като този път нямахме пневмония,на снимката излезе самият спазъм.и трите пъти спазъма се изразяваше с леко учестено и свирещо дишане/при издишване/,като третия път и с ускорен пулс,направо коремчето му подскачаше при вдишване.След още само месец:- изкарахме още един вирус,като тоя път стигнахме до спешното посреднощ,с почти предгърчово състояние.температурата му се покачи от 37.7 на 40.5 за 10-15 мин.целият се тресеше от студ.увиваха го с мокри чаршафи и му биха фенобарбитал и беше на АБ-цевзил.поне спазъм нямаше.
След това нещата със спазмите позатихнаха за около близо година,като през този период изкара само две шарки една след друга лятото,първо варицела,а след месец и скарлатина ,минаха сравнително леко.
ВТОРА СЕРИЯ ОТ БОЛЕДУВАНИЯ И ПОСЛЕДВАЛИЯТ ОТНОВО ПОРОЧЕН КРЪГ ОТ БОЛЕСТИ И АБ-ТА:
Понеже бяхме отложили няколко ваксини за дълъг период от време,февруари тази година сложихме ваксината за паротита и шарките.След 10 дни го пуснахме на градина/иначе не ходи,гледаме се вкъщи/.Ходи на градина 8 дни,от там един порочен кръг от вируси,спазми,аб.:
26.февруари-аб цероксим
23.март-аб клацид,след приемът му-спазъм,съмнение за алергия към аб-то,сменен със зинат
26.април-суха кашлица в 5 сутринта и последвало свиркащо дишане,преглед в 9 сутринта със слушалка-диагноза спастичен бронхит-изписан АБ-УНАЗИН-след вторият му прием нещата съвсем се влошиха,посред нощ ходихме 3 пъти до спешното,в 00.00часа-диша кислород с вентолин,в 02.00 урбазон ,в 05.00 -урбазон и кислород с вентолин,в 09.00 часа ренген двустранна пневмония-прием в детско отделение-престои 7 дни/аб,урбазони,салбутамол през помпичка/.изписан на 04.май-аб 7 дни за вкъщи-цевзил.Цял месец след това детето през 2-3 дни започва да кашля сухо от нищото и се появява свирене при издишване,като отхрачи-се успокоява.това става еднократно ,не в определен час а в различно време.изписан аб-оспексин,дане би да има остатъчна инфекция-разлика никаква.
10.юни.изпписан кетотифен,след като е започнат,до сега -само 1 случай на закашляне и свиркане,това след плач.
Сигурно ви изморих да четете,ама искам да съм максимално ясна.Определено имаме алергичен конпонент и може би вече начална астма,но поставена диагноза след 10 мин.разговор "астма неуточнена"ми звучи малко несериозно,без никакви направени изследвания.
Да кажа и освен съмненията за алергия към няколко АБ,че до момента по мои наблюдения има алергия към витамини"марсианци"-реакция закашляне и свирене при издишване,към някои чипс,към оцветени изкуствено дъвки,и най бурно развилата се алергична реакциа-КЪМ ЖЕЛИРАНИ БОНБОНИ-10 мин.след изяждането им последва обилно кихане,сърбеж в очите,хрема,бистра,суха кашлица и така омразното ми свирене и накрая подуване на едното око,това се разви само за 10-на минути-туширахме с един урбазон.Интересното обаче е че понася някои видове желирани бонбони,затова си мисля че е алергичен към някои оцветител или аромат.също така има алергична реакция към колата и най-вече към бонбони,дъвки с кола вкус.
Моля ви помагайте с мнение,как да процедираме от тук нататък,изследвания ,тестове-да или не и най вече в хода на спазъм какво да правиме и с какво да овладяваме.
В момента ще продължим с кетотифена до септември.След това ни предлагат лечение от октомври до март мисля с ефира или сингулер.
Какво е вашето мнение?
ИЗВИНЕТЕ МЕ ЗА ЗА ДЪЛГИЯТ ПОСТ!!!