0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част II
« Отговор #400 -: Май 08, 2010, 14:59:35 pm »
Видях вчера вечерта, че докторът няма да може да отговаря на въпроси за известно време. Е, такъв ми е късмета - да питам в неподходящ момент.

А на Вас, докторе, лек път и всичко най-добро!
« Отговор #401 -: Май 15, 2010, 23:03:54 pm »
Здравейте!
Искам да помоля за съвет относно дъщеря ми, на 2г. На 10 май имах уговорка да я водя при педиатъра й, тъй като от около месец може би, похърква по време на сън и понякога спи с отворена уста, да прецени дали има някакъв проблем. Но тази сутрин тя се събуди изнервена, с хрема, бистър секрет от носа и стичащ се в гърлото, което я задавяше така че, отидохме на преглед с нови симптоми. Резултат от прегледа - силна хрема, зачервено гърло; Аериус - 10 дневно лечение, промивки със Стеримар и после Олинт. На 13 отново бяхме на консултация, тъй като нямаше промяна в състоянието й - нито се влошаваше, нито се подобряваше - през цялото време температурата й беше нормална, мерех я често, защото все ми се струваше, че "тлее" и се потеше доста, особено вечер. Лекарката прецени, че засега не е за антибиотик, да се изчака още 2 дни и изписа Гаразон в нослето. Вчера следобяд пак и се обадих и основно по мое настояване, с оглед състоянието й - силна кашлица и повръщане от стичащите се секрети, ни изписа Азатрил, дневно по 4мл, еднократно. Тъй като днес тя изглежда по-добре, нослето е по-често отпушено, секретите вече са по-гъсти и не кашля толкова силно, а само при физически усилие, решихме да не й даваме антибиотика. Педиатъра каза, ако забележим влошаване да я потърсим веднага. Нека някой с опит, ако може да ми даде съвет какво можем да направим оттук-нататък. Мерси и се извинявам за обстоятелствеността  :oops:.
« Отговор #402 -: Май 15, 2010, 23:08:38 pm »
Здравейте. Искам да попитам какъв е срока на годност на Герисан-сироп, тъй като искам да дам на малката да пие, но понеже съм изхвърлила опаковката, не мога да разбера какъв е и не смея да й дам! Много ще съм благодарна за отговорите :)
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #403 -: Май 16, 2010, 01:03:00 am »
Здравейте!
Искам да помоля за съвет относно дъщеря ми, на 2г. На 10 май имах уговорка да я водя при педиатъра й, тъй като от около месец може би, похърква по време на сън и понякога спи с отворена уста, да прецени дали има някакъв проблем. Но тази сутрин тя се събуди изнервена, с хрема, бистър секрет от носа и стичащ се в гърлото, което я задавяше така че, отидохме на преглед с нови симптоми. Резултат от прегледа - силна хрема, зачервено гърло; Аериус - 10 дневно лечение, промивки със Стеримар и после Олинт. На 13 отново бяхме на консултация, тъй като нямаше промяна в състоянието й - нито се влошаваше, нито се подобряваше - през цялото време температурата й беше нормална, мерех я често, защото все ми се струваше, че "тлее" и се потеше доста, особено вечер. Лекарката прецени, че засега не е за антибиотик, да се изчака още 2 дни и изписа Гаразон в нослето. Вчера следобяд пак и се обадих и основно по мое настояване, с оглед състоянието й - силна кашлица и повръщане от стичащите се секрети, ни изписа Азатрил, дневно по 4мл, еднократно. Тъй като днес тя изглежда по-добре, нослето е по-често отпушено, секретите вече са по-гъсти и не кашля толкова силно, а само при физически усилие, решихме да не й даваме антибиотика. Педиатъра каза, ако забележим влошаване да я потърсим веднага. Нека някой с опит, ако може да ми даде съвет какво можем да направим оттук-нататък. Мерси и се извинявам за обстоятелствеността  :oops:.
не съм педиатър, но не смятам, че правилния подход при прием на антибиотик е до отшумяване на симптомите
антибиотик се дава по схема в определена концентрация, не се включва и спира по наше осмотрение
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #404 -: Май 16, 2010, 02:50:04 am »
Здравейте Д-р Бърди! Дъщеричката ни е на 3г и 8м.с хидроцефалия и ретинопатия.В началото на февруари се сдобихме със салмонела, която така и не разбрахме откъде я лепнахме, защото малката не посещава детска градина, не е записана на детска кухня, яйца не беше консумирала, месо само от детските месни пюрета / единствено прясно мляко в картонените кутии / .Приеха ни в инфекц.отд.-7дни беше на медаксон венозно плюс системи., 4дни на нелидикс.След една седмица бяхме отново хоспитализирани за 3дни отново на ситеми заради повръщане.Салмонелата отключи рефлукс-през март правихме рН метрия, която показа наличие на киселинен рефлукс-изписаха ни нексиум 10мг дневно.През февруари и март имахме отрицателни проби за салмонелата, но сега през последните 30дни имаме три проби-всички са положителни за салмонела от група А. От вчера инфекционистите изписаха стандацилин 250мг-3пъти по 8мл за 10дни лечение.През цялото време приема и пробиотици в тази последователност-ентерол-14дни, линекс-10дни, био гайа до този момент.От всичко, което прочетох за салмонелата не съм сигурна дали да взема този антибиотик / макар че вече го започнахме или да чакаме да се изчисти сама.Ще съм Ви благодарна да чуя и вашето мнение!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #405 -: Май 16, 2010, 09:46:46 am »
@velinkata
Салмонела при деца се лекува с АБ само ако е с тежки, системни прояви.
Иначе не.
« Последна редакция: Май 16, 2010, 13:38:06 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #406 -: Май 16, 2010, 12:10:40 pm »
Явно не съм обяснила добре, изобщо не сме започвали с антибиотика още по-малко да го спираме просто ей-така. Имах предвид, че от вчера детето се чувства и изглежда по-добре, но ме притеснява кашлицата от секретите. Всяка една хрема при нея продължава около 10 дни, пускали сме микробилогично изследване, даже по 2 пъти, на различни места и нищо не се е изолирало т.е. нищо извън нормалната флора. Сега обаче с тоя Гаразон няма смисъл да й даваме секрет за изследване. В понеделник пак сме на лекар.
« Отговор #407 -: Май 16, 2010, 13:17:37 pm »
Само да уточня, че при прегледа педиатъра каза, че няма увеличена "трета сливица", но продължителни проблеми с носа могат да доведат до подобни усложнения. Обсъдихме и варианта с Назонекс да се повлияе на секретите, но тя каза че е малка за това /над 6 годишна възраст се прилаган/. Аз съм ползвала Неоринактив и нямаше никакъв ефект, но при мен е различно. Макар, че в листовката на Гаразон също пише, че не е установена безопасност и ефикасност при деца под 6г., т.е. не е прилаган на тази възрастова група. Както и да е, мисля да направим и консултация с УНГ за възможен алергичен ринит.
« Отговор #408 -: Май 16, 2010, 17:20:04 pm »
Благодаря Ви докторе!А какво препоръчвате -да продължиме само с био гаята ли/мисля да спрем антибиотика/?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #409 -: Май 16, 2010, 21:44:28 pm »
Ако се прецени че детето няма системни прояви на инфекция, а е само носител, АБ не е нужен.
Нито Био-Г е нужна!

Детето се следи с редовни посявки... .
Sir Alec Guinness
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #410 -: Май 16, 2010, 23:15:14 pm »
Здравейте. Искам да попитам какъв е срока на годност на Герисан-сироп, тъй като искам да дам на малката да пие, но понеже съм изхвърлила опаковката, не мога да разбера какъв е и не смея да й дам! Много ще съм благодарна за отговорите :)
Ако няма как да видиш срока на годност, и нямаш спомен за него, а сиропа е отворен, най-добре го изхвърли и купи нов.
« Отговор #411 -: Май 19, 2010, 11:55:11 am »

Здравейте Д-р Birdie!
Имам въпрос към Вас относно дъщеря ми на 2г и проблемите и с нослето /описани по-горе/ - как се диагностицира алергичен ринит и доказва ли се въобще, каква е практиката при лечението му и какво показва Вашият опит при лечение на деца с такъв проблем?
И, намерих тези съвети от Вас,
...За коричките по главата ще е нужно: *"Мустела Стелакер"-продава се и се търгува в Бг. Нанасяте, оставяте да действа, измивате. Може предварително да омекчите коричките "навлажнявайки" най-големите от тях със тампонче памук, напоен със зехтин. Оставяте така 15 минути, после измивате, после Стелакер, после измивате пак. Ще изпадат коричките за 2-3 седмици.
*не решете косите с гребен. От това се разнасят коричките. Подсушавайте косичките с тампониране и без търкане. Не ползвайте сешоар за косите! Не търкайте коричките с НИЩО! това само ги разнася...
Може ли да го приложа на детето ми, такива корички се появиха сега, най-вероятно от потенето, ползвах и сешоар, защото се притеснявах да не я простудя след баня не, че има много коса на главата си  :)
*

Birdie

• 11040
« Отговор #412 -: Май 19, 2010, 12:24:45 pm »
Ако е себореен дерматит по главата- може да ползвате Мустела Стелакер.
Sir Alec Guinness
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #413 -: Май 19, 2010, 16:08:54 pm »
Здравейте, д-р Birdie!

Мъжът ми е с недоимък на  глюкозо 6 фосфат дехидрогеназа.
Когато го откриха хематолозите казаха, че се предава наследствено.
Сега нашата педиатърка казва, че се предава на детето само, ако майката е носител.
Праща ни на изследване, тъй като хемоглобина на дъщеря ми е 106 /след двумесечен прием на Малтофер се вдигна до 115 и сега отново се понижи/.
Нужно и належащо ли е това изследване за такова малко дете?
И предава ли се наистина недоимъка на този ензим от баща на дъщеря?

Благодаря Ви предварително за отговора!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #414 -: Май 19, 2010, 17:41:28 pm »
глюкозо 6 фосфат дехидрогеназа  се изследва от раждането. Поне тук се.
Направете изследването.
Плюс - електрофореза на Хб за носителство на таласемичен ген.
Плюс панел за железен недоимък >> серумно желязо, ЖСК, феритин.
Sir Alec Guinness
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #415 -: Май 20, 2010, 07:35:09 am »
Много Ви благодаря, докторе!
« Отговор #416 -: Май 25, 2010, 09:45:54 am »
Привет докторе!
Имам нужда от съвет! Миналата седмица в четвъртък взех синът ми на 3 год. от Яслата с лека температура. Вечерта дадох Нурофен и спа спокойно. В Петък следобед го заведох на лекар и педиатърката ми каза, че му е затруднено дишането и изписа Клацид 2*5мл. В събота сутринта го заведох отново на лекар - хомеопат наша близка и тя каза, че се чуват хрипове в ляво и е с пневмония. От събота сутринта сме на Клацид, Ацц сироп, и Витамини. Вече е по-добре - няма температура и утре сме на контролен. Въпросът ми е според вас достатъчно ли е това лечение антибиотик и сироп за кашлица(давам му и чай от счукани орехи, босилек и мед) и оттук нататък какво трябва да се направи? Да му давам ли Ериус (педиатърката така ме посъветва), подходящо ли е и кога ако е да поставим ваксина Превенар, как да се излекуваме напълно... въобще моля за съвет как според вас трябва да протече лечението... и след това профилактикатата и закаляването...
Благодаря ви!!!
« Отговор #417 -: Май 25, 2010, 10:03:17 am »
Здравей Бърди,
Ето ни отново с нашите кашлици. Малко пред история. Преди две седмици от градината се върнахме и хрема и кашлица. При преглед установиха зачервено гърло, секрет от носа, който се стича по гърлото и удължено издишане. Решиха да борим вируса само с Вентолин - инхалер, Флавамед и капки за нос. За седмица се закрепи и го пуснах на градина. Изкара 4 дни всичко започна от начало. В Петък се събуди със запушен нос. В Събота леко покашляше и в Неделя кашлицата му беше честа и дразнеща, но не беше продуктивна.
Заведох го на дежурен: възпалено гърло, свирене от двете страни на дробчето и отново задни секрети. Според доктора се касае за трахео - бронхит, който се е появил в следствие на неправилно лечение на заболяването от преди две седмици. Изписаха ни Аугментин 312 3*5мл, Вентолин на 12 часа по едно впръскване, Ацц 100 по едно прахче сутрин и вечер. Лечението започна в Неделя на обяд.
Да уточня няма Т, жизнен, игрив ... Не са правили никакви изследвания. Помолих личната за посявка, но отказа с мотива, че е алергично, което е уникална глупост. В Бг Понеделник е почивен и посявка можех да пусна във Вторник, но доктора каза, че АБ трябва да се пие от Неделя, а не да чакаме.
От Вчера към обяд кашлицата е с храчки. Предимно след бягане и след ставане от сън. Нощно време не кашля. Но сутрин буквално му се гади от храчки. Нослето спря да тече обилно и се налага да го почиствам преди сън и след като стане.  
Въпросите ми: Правилно ли е според вас лечението? Дозата на Аугментина за 18 кг. добра ли е? Колко време ще му трябва на АБ, за да даде резултат? Сигнал ли е, че се оправя почти спрелият секрет от носа и вече продуктивната кашлица?
Благодаря много.  
« Последна редакция: Май 25, 2010, 10:05:08 am от sesana »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #418 -: Май 25, 2010, 10:40:29 am »
Привет докторе!
Имам нужда от съвет! Миналата седмица в четвъртък взех синът ми на 3 год. от Яслата с лека температура. Вечерта дадох Нурофен и спа спокойно. В Петък следобед го заведох на лекар и педиатърката ми каза, че му е затруднено дишането и изписа Клацид 2*5мл. В събота сутринта го заведох отново на лекар - хомеопат наша близка и тя каза, че се чуват хрипове в ляво и е с пневмония. От събота сутринта сме на Клацид, Ацц сироп, и Витамини. Вече е по-добре - няма температура и утре сме на контролен. Въпросът ми е според вас достатъчно ли е това лечение антибиотик и сироп за кашлица(давам му и чай от счукани орехи, босилек и мед) и оттук нататък какво трябва да се направи? Да му давам ли Ериус (педиатърката така ме посъветва), подходящо ли е и кога ако е да поставим ваксина Превенар, как да се излекуваме напълно... въобще моля за съвет как според вас трябва да протече лечението... и след това профилактикатата и закаляването...
Благодаря ви!!!
Не знам какво е заболяването за да дам съвет.
Просто завършете лечението- "профилактики" и "закалявания" не са нужни.

"...давам му и чай от счукани орехи, босилек и мед"
> Не е нужно всичко това.

Аериус също не е нужен в случая. Какво ще лекуваме с него??
« Последна редакция: Май 25, 2010, 10:55:27 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #419 -: Май 25, 2010, 10:53:38 am »
Здравей Бърди,
Ето ни отново с нашите кашлици. Малко пред история. Преди две седмици от градината се върнахме и хрема и кашлица. При преглед установиха зачервено гърло, секрет от носа, който се стича по гърлото и удължено издишане. Решиха да борим вируса само с Вентолин - инхалер, Флавамед и капки за нос. За седмица се закрепи и го пуснах на градина. Изкара 4 дни всичко започна от начало. В Петък се събуди със запушен нос. В Събота леко покашляше и в Неделя кашлицата му беше честа и дразнеща, но не беше продуктивна.
Заведох го на дежурен: възпалено гърло, свирене от двете страни на дробчето и отново задни секрети. Според доктора се касае за трахео - бронхит, който се е появил в следствие на неправилно лечение на заболяването от преди две седмици. Изписаха ни Аугментин 312 3*5мл, Вентолин на 12 часа по едно впръскване, Ацц 100 по едно прахче сутрин и вечер. Лечението започна в Неделя на обяд.
Да уточня няма Т, жизнен, игрив ... Не са правили никакви изследвания. Помолих личната за посявка, но отказа с мотива, че е алергично, което е уникална глупост. В Бг Понеделник е почивен и посявка можех да пусна във Вторник, но доктора каза, че АБ трябва да се пие от Неделя, а не да чакаме.
От Вчера към обяд кашлицата е с храчки. Предимно след бягане и след ставане от сън. Нощно време не кашля. Но сутрин буквално му се гади от храчки. Нослето спря да тече обилно и се налага да го почиствам преди сън и след като стане.  
Въпросите ми: Правилно ли е според вас лечението? Дозата на Аугментина за 18 кг. добра ли е? Колко време ще му трябва на АБ, за да даде резултат? Сигнал ли е, че се оправя почти спрелият секрет от носа и вече продуктивната кашлица?
Благодаря много.  
Не мога да кажа без преглед дали е инфекция, или не.
Дали е нужен АБ? дозата за 18 кг тегло е коректна (312мг/5 мл, 5мл * 3).
Sir Alec Guinness